You are currently viewing Nytt restaurangkoncept  i ny stadsdel

Nytt restaurangkoncept i ny stadsdel

Jag går längs Smedstadsbäcken, i riktning mot universitetet.  Strax innan Vallastaden övergår i Campus kommer jag fram till Nobeltorget. Här möter Christian Moborg och David Moberg upp. De är i full färd med att färdigställa restaurangen som ska bli deras nya gemensamma projekt: Torg1 Vallastaden.
– Det är slutbesiktning imorgon, säger Christian, men tillägger att det gäller köksdelen. Själva matsalen håller som bäst på att inredas och det skruvas upp lampor och dras ledningar för fullt. Möblerna står fortfarande inplastade och samsas om utrymmet med kartonger och verktyg.

– Men vi kommer att hinna bli färdiga till invigningen. Det måste vi- vi har ju bokningar! ler han övertygande.

Torg1Vallastaden

 

Att de två kompanjonerna öppnar restaurang i Linköpings nyaste och mest spektakulära stadsdel är resultatet av en dialog med Stångåstaden, som har kontor på Tornet-området där Christian sedan tidigare driver restaurangen Torn1.
– Samtalen om det stora projektet Vallastaden har varit många och intressanta under åren. Det har varit spännande att följa resan med fastigheten på Nobeltorget 5, säger Christian och berättar att byggnaden också innehåller 150 studentlägenheter, gemensamhetsytor och studieplatser. Ytor som integreras i restaurangdelen.

– Så, vi fick frågan, kollade på den tomma lokalen, fick komma med tankar och idéer och kände att det här kan bli bra! säger David och fortsätter. Vallastaden kom att visa sig vara en spännande plats att etablera sig på. Läget är perfekt med närheten till Universitetet, Lambohov och Mjärdevi. Dessutom är det en bra blandning av invånare i Vallastaden, både studenter och ”vanliga” människor, skrattar han. På pappret är det super, helt enkelt. Nu är det bara att se om det blir det i verkligheten också!

Vi har gått ut från stöket i lokalen och sitter på en bänk vid bäcken strax nedanför torget och ytan som kommer bli restaurangens uteservering. Byggnadens fasad är smyckad med små metallpaneler som vänder sig efter vinden och glittrar i solen.

Christian och David berättar att Torg1 Vallastaden ska bli en All-Day-restaurang. Här ska man kunna få tag på allt från frukostpaket, luncher och fika till afterwork-häng och middag.
– Vi vill vara stället för studiegemenskap, med utrymmen för samtal och diskussioner. En plats att dricka kaffe och läsa på. Men vi vill också vara områdets kvarterskrog, där det ska vara enkelt att umgås över en bit mat och något gott att dricka, säger David.

Tanken är att man ska erbjuda en liten men vällagad meny med enkla rätter som kommer att bytas ut och varieras efter säsong och tillgång på framför allt närproducerade och ekologiska råvaror med hög kvalitet.
– Östergötland är generöst utrustad med många olika producenter inom en mängd områden. Här får man tag på nästan allting, säger Christian men menar också att det finns mycket bra att komplettera med ute i Europa, bara man väljer leverantörer och ursprungsland med omsorg.

Båda brinner de för att arbeta hållbart. Miljötänket är viktigt och en stor del av restaurangens framtoning. Bland annat kommer man använda sig av engångstallrikar och bestick tillverkade av bagasse, ett material som består av bland annat majsstärkelse och som är nedbrytbart på endast åtta dagar.
– Många av dem som flyttar hit till Vallastaden är intresserade av ett alternativt sätt att leva, säger David. Det är ofta nytänkande och miljömedvetna människor.

– … som är lite nördigt bohemiska och odlar sina egna grönsaker på taket, flikar Christian in och påpekar med glimten i ögat att David faktiskt bor i ett av husen lite längre bort.

– Därför är också det vegetariska en tydlig röd tråd, även om vi inte utesluter kött eller fisk helt och hållet, fortsätter David och skrattar åt kompanjonens kommentar. Vi har anställt en kock med ett stort nytänk inom vegetariska rätter och det känns väldigt spännande.

Både David och Christian har jobbat på en mängd olika restauranger runt om i Sverige och i Europa. De har skaffat sig erfarenheter och vet vad de vill och vad som fungerar, men vet också att vara öppna för nya influenser.

De vet vilken vision de har för sin nya restaurang.
– Vår förhoppning är att Torg1 Vallastaden ska bli ett roligt och annorlunda ställe, säger Christian. En levande lokal med en härlig blandning av folk. Vi vill vara flexibla och utvecklas med området och med människorna som lever, arbetar och pluggar här.

Men först ska bo-mässan genomföras. Ett digert jobb med leveranser av mat till alla seminarier och föreläsningar, med en vedeldad ugn på uteserveringen, med invigning och med förväntansfulla gäster i restaurangen.
– Som tur är så är våra familjer involverade i allt det här, ler de. I restaurangen eller som barnvakter. Annars hade vi nog inte setts förrän fram i oktober.  

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl