You are currently viewing Nytt center ger nya arbeten

Nytt center ger nya arbeten

Almroths är ett klassiskt företag ända från 1930 med en snart hundra år lång historia.
– Under många år låg huvudspåret på flyttverksamheten och bolaget drivs av generationer med samma efternamn, berättar VD:n Carl Svensson.
1998 köpte han tillsammans med sin pappa – som i hop drev städbolaget Rengörarna – upp Almroths.
– Jag var bara 23 år när jag gick in som VD åt Almroths, men fick mycket hjälp i början då jag jobbade ett år parallellt med förra ägaren Rune Almroth, säger Carl.
Han fortsätter:
– Det som är populärt i dag, med städ och flytt av samma bolag var väldigt ovanligt 1998. Då köpte man oftast delarna var för sig och på den tiden fanns ju inte heller rutavdraget.

2006 bestämde de sig för att köra med namnet Almroths full ut – och att ta bort all verksamhet där företaget inte har direktkontakt med slutkunderna.
– Då kom tredjepartslogistiken in. Den innebär att vi tar hand om logistikfunktionen mellan de som säljare och deras kunder för att de ska kunna spara tid och fokusera på sin kärnverksamhet.
En satsning som Almroths gjorde i exakt rätt läge, då behovet för så kallade 3PL-logistik vuxit allt mer i takt med att fler företag insett fördelarna med det. Den allra största tillväxten syns inom e-handel.

I dag har man 78 000 kvadratmeter fördelat på nio olika adresser i Norrköping till sitt förfogande.
– Vi jobbar med många stora kunder – som exempelvis det svenska klädmärket Odd Molly, Campadre, KGK (som köper hem och säljer motorcyklar), Honda och SSAB. Vi sköter alla deras flöden inköp och lagerhållning, för att sedan skicka ut produkterna varefter de behöver dem. Förr hade de flesta företag egna lager, men har nu förstått att det går att spara mycket pengar i form av både hyreskostnader och anställda på lagret.

Hur ser det ut vad gäller konkurrenter för er på marknaden?
– I vårt område finns egentligen ingen, mer än PostNord i Norrköping. Men i städer som bland annat Stockholm, Göteborg och Jönköping är det en del företag som sysslar med samma sak.
Nu planerar Almroths att bygga ett jättelager på 30 000 kvadratmeter för framför allt e-handlare och tredjepartskunder utanför Norrköping, vid E4:as avfart Skärblacka.
– Vi såg oss om i Sverige efter möjliga etableringsorter och kom fram till att Norrköping har ett av Sveriges bästa lägen. 50 procent av landets befolkning och 25 procent av den industriella produktionen finns inom en radie av 25 mil. Tillgången på arbetskraft är också viktig för oss.
I logistikcentret hoppas man kunna samla mer än hundra olika e-handlare och tredjepartskunder. Något som medför att man kan samordna transporter till och från lagret. Satsningen kan skapa så många som 500 nya arbeten.

När räknar ni med att sätta spaden i marken?
– Vi väntar på beslut från kommunen, men hoppas på någon gång i början av 2020. Mer realistisk är kanske sommaren 2020 och det kommer att ta ungefär ett år att bygga. Sedan ungefär fyra månader att inreda.

Vad skulle centret betyda för er?
– Det ger oss chansen att växa ännu mer och öka våra möjligheter. Vi har märkt att intresset är stort från många företag.
På sikt hoppas Almroths även att etableringen kan öppna upp för en yrkesorienterad utbildning för logistikarbete i Norrköping.
– Det finns teoretiska utbildningar till tjänstemannayrken inom logistik, men inte till mer praktiska inom plockning och packning. Tillsammans med bemanningsföretag i Norrköping har vi börjat undersöka möjligheten att starta en sådan. Något som skulle förenkla rekryteringen mycket.
När det gäller företagets ursprung med flytt, utgörs den delen bara av mellan fem och tio procent av omsättningen numera.
– Våra kunder där är ofta Norrköpings kommun, statliga verk eller stora företag i regionen. Det är sällan privatpersoner nuförtiden, säger Carl Svensson.

Hur ser du på framtiden?
– Som väldigt positiv – då både Norrköping geografiska läge, samt hamnen i staden ger goda förutsättningar. Det är exempelvis ingen tillfällighet att Stadium har sitt lager i Norrköping, säger Carl Svensson.

DET HÄR ÄR ALMROTHS EXPRESS & ÅKERI AB

Startade: 1930 i Norrköping.
Produkt/bransch: Är specialiserade på logistiktjänster med syfte att koppla ihop service-, lager- och transporttjänster för näringslivet, offentlig sektor och privatpersoner.
Antal anställda: 150.
Omsättning: Cirka 146 miljoner kronor under 2018.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski