You are currently viewing Nya Starby erbjuder vardagslyx
Det har blivit vanligare att de kommer hit på till exempel en måndag eller tisdag, går på spa, äter en god middag, för att sedan sova över, äta frukost och därefter jobba. Många har ju mer flexibla arbetstider och kan också arbeta hemifrån, menar Hilda Carneteg, vice VD, Starby Spa, Hotell Konferens & Restaurang.

Nya Starby erbjuder vardagslyx

Efter att nya ägarna som tog över klassiska Starby i Vadstena satsade stort på en större spaavdelning ökade omsättningen från 15 till 35 miljoner kronor på två år.
– Det förväntas ett helt annat utbud när man arrangerar ­konferenser i dag och dessutom har vi vuxit rejält vad gäller privata gäster, framhåller familje­företagets vice vd Hilda Carneteg.

Starby har en lång och anrik historia och har enligt texter i gamla brev ägts av många olika kungligheter som Valdemar, Magnus Eriksson, Gustav Vasa och drottning Hedvig Elonora.

Under 1900-talet sålde kronan gårdens mark till kommunen, privatpersoner och näringsidkare. 1914 byggdes en ny huvudbyggnad, som är Starbys huvudbyggnad i dag.

Genom åren har olika verksamheter bedrivits på gården, bland annat lantbruk. 1986 startade Bengt Pettersson ett hotell där. Under en period hette köksmästaren Stefan Carneteg – som senare återvände och i dag är ägare och VD för Starby Spa.

Familjen Carneteg köpte den anrika huvud­byggnaden inklusive tomten i slutet av 2020 – mitt under pandemin med andra ord.
– Det var ett stort industriföretag som ägde Starby innan och de var villiga att sälja när det blev en rejäl nedgång. Var ju mer eller mindre inga konferenser under pandemin. Perfekt att slå till när det är sämre på marknaden, menar Hilda ­Carneteg, Stefans dotter och vice vd.

Stefan har tidigare drivit både bland annat Best Western Hotel och First Hotel i Linköping, samt var med och byggde Hotel The Box. Därefter sålde han sina hotell i Linköping till den välkände norrmannen Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) för att i stället satsa i hemstaden Vadstena.
– Jag har jobbat en hel del på pappas hotell genom åren och vi fungerar väldigt bra tillsammans. Vi är lika envisa bägge två, haha. Men vi har även varit ifrån varandra, då jag testade något annat och arbetade på olika hotell i Jönköping. Ofta har det varit i receptionen. Men nu är jag alltså vice vd med fokus på hotell, marknadsföring och hemsida.

På senare tid har även hennes mamma Madelene börjat arbeta på Starby – med inriktning på ekonomin.
– Det är roligt med ett familjeföretag och finns många fördelar. Vi brinner alla väldigt mycket för verksamheten och vågar säga vad vi tycker och tänker till varandra. Jag tycker inte att det finns några nackdelar. Eftersom vi arbetar med olika saker sitter vi långt från alltid tillsammans.

När familjen Carneteg tog över kretsade nästan allt kring konferensdelen.
– Den utgjorde ungefär 90 procent då. Vi ökar fortfarande vad gäller ­konferenser, inte minst har det tagit rejäl fart efter pandemin, men samtidigt fokuserar vi en hel del på privatgäster också och de utgör ungefär 30 procent av våra besökare i dag.

Omsättningen har ökat ända från 15 till cirka 35 miljoner kronor sedan deras start under november 2020 – vilket bland annat har sin förklaring i att spadelen mer än fördubblats.
– Tidigare kan man säga att det var ett hotell med en mindre relaxavdelning. Det fanns bara en bubbelpool och en bastu. Men i dag har kraven ökat, gästerna förväntar sig betydligt mer. Inte minst på konferenser. Därför började vi bygga ut i januari 2022 och sedan var det premiär för den nya spaanläggningen i november förra året.

Numera finns i utbudet på det 1 100 kvadratmeter stora spaet: två bubbelpooler, en champagnepool, en jetstrålepool, tvagnings­gång (med bland annat saltskrubb och ångbastu), aromabastu, finsk bastu, fotbad, eldrum och olika behandlingar inomhus – samt två varma källor och kallbad utomhus.
– Vi har det ljust och mycket öppet för att det ska passa konferenser. När det gäller den delen har vi sex stora konferen­srum och sex mindre, samt en del andra grupprum. Dessa finns detaljplaner att bygga ut i framtiden. Och det gäller även antalet dubbelrum i hotelldelen, som i dag är 60. Där vill vi utöka med ytterligare 80 – liksom att skapa en festvåning som klarar att ta emot 200 personer.

Hilda ser en trend i att antalet personer i respektive konferenssällskap i snitt har minskat om man jämför mot innan pandemin.
– Oftast ligger grupperna hos oss på mellan 20 och 40 personer. Och en annan trend är att privatgäster allt oftare unnar sig lite vardagslyx genom att besöka oss mitt i arbetsveckan. Det har blivit ­vanligare att de kommer hit på till exempel en måndag eller tisdag, går på spa, äter en god middag, för att sedan sova över, äta frukost och därefter jobba. Många har ju mer flexibla arbetstider och kan också arbeta hemifrån, menar hon. 

Det här är Starby Spa, Hotell, Konferens & Restaurang

Startade: I november 2022 under det namnet i Vadstena. Har varit konferens, restaurang och hotell med en mindre relaxavdelning där sedan 1980-talet med olika ägare.
Produkt/bransch: Erbjuder spa, hotell, konferens och restaurang.
Antal anställda: 20 heltidsanställda och ett antal olika timanställda beroende på säsong.
Omsättning: Cirka 35 miljoner kronor.

Text:   Joakim Löwing
Foto:  Björn Lisinski

Läs tidningen på nätet