You are currently viewing Norrköpings största formades i Estland

Norrköpings största formades i Estland

Att gjuta en grund och sedan få hela huskroppen levererad i färdiga stommar är knappast något ovanligt i dag när det gäller privata villor.
Men desto mer sällsynt när det gäller kommersiella byggnader – som exempelvis hotell.
– Jag kan villigt erkänna att jag var lite skeptisk till det här innan, men nu ser jag ingen anledning till att inte alltid bygga på det här sättet. Det är verkligen framtiden med enormt många fördelar, framhåller hotelldirektören Mikael Åhrberg.
Samtidigt som garage och markplan med lobby och restaurang byggdes på plats i 1886-byggnadens (Norrköpings äldsta hotell) nya huskropp gjordes moduler för alla rum och korridorer från våning ett och uppåt färdiga i Estland.

De 76 modernt konstruerade nya familjerummen – utrustade med bland annat air condition (AC) – levererades sedan via skepp och är i full gång att monteras.
– I stället för att vi som vanligt skulle börja bygga dessa våningar på egen hand efter att markplan var klart kunde vi i stället sätta upp de färdiga modulerna. Något som förkortar den totala byggtiden med ungefär ett år och det är ju väldigt positivt att inte behöva störa i trafik och annat längre. Samtidigt blir även kostnaden mindre.
Varje modul – bestående av rum + en korridorbit + rum – hämtades upp i hamnen och transporterades med en lastbil var för sig.
– Sedan har vi en 250-tons kranbil som lyft upp dem på plats. Differensen på varje modul är bara tre millimeter så det är verkligen ett precisionsgöra. Men det blir enormt bra. Allt är byggt inomhus, utan fukt eller några skador.

Rydell & Lembke som står för air condition i alla nya rum besökte fabriken i Estland och installerade på plats där så att allt sådant redan var klart på respektive modul vid ankomsten till hamnen i Norrköping.
– Det här är verkligen framtidens sätt att bygga. Smartare och mer ekonomiskt på alla sätt. Företaget har en hel del norska kunder, men jag är övertygad om att det kommer bli mer vanligt i Sverige också.
Tidigare har Scandic City erbjudit 161 rum – något som nu ökar till 237 rum och innebär att hotellet blir Norrköpings största.
– En stor anledning till utbyggnaden är att vi svenskars resande har ökat så kraftigt. När Scandic tog över den anrika hotellbyggnaden 1995 var det inte ofta förekommande att familjer åkte i väg på vanliga helger för att bo på hotell. Då var det till stor del affärsresenärer måndag till torsdagar, medan det ibland var lite sisådär vad gäller beläggningen på helger. Nu har det utvecklats till hög beläggning så gott som alla dagar utan söndagar.
Att rummen i den nya delen har utrustats med AC ser Mikael som självklart numera.
– Genomsnittstemperaturen i vår stad på ett år är ju bara cirka tretton grader och det är ju mest under varma toppar på sommaren som den egentligen behövs. Men det är något vi fått med oss från resor till varmare länder. Åker vi till Medelhavet bokar vi ju inget hotell utan AC på rummet. Och under fjolårets heta sommar i Sverige behövdes det ju verkligen.

En viktig prioritet vid nybyggnationen var också att prioritera en betydligt större restaurang än den mindre som funnits i många år och bara haft plats för 40-50 gäster.
– Vi vill även kunna attrahera Norrköpingsbor att komma till oss och äta, inte bara de gäster som bor på hotellet. Det ska vara ett rymligt och trevligt ställe dit man kan komma en kväll och hänga.
Inomhus beräknas den kunna ta emot ungefär 250 personer och cirka 75 i den nya uteserveringen.
– Det blir ett otroligt lyft och vi måste anställa allt från bar- till serveringspersonal, kockar och en restaurangchef. Sedan fanns det ju ingen uteservering alls innan och den här blir väldigt fin med utsikt ned mot Motala ström.

På översta planet blir det även en avdelning med spa i form av pool både inne och ute, samt bastu.
Några konferensrum byggs inte med tanke på samarbetet med Renströmmen.
– Vi ligger under samma tak så våra gäster behöver inte gå ut för att komma dit. Den största lokalen kan ta emot 900 gäster och det finns ju många stora aktörer som kan nyttja den vid större möten, menar Mikael Åhrberg.
Den 1 maj beräknas allt vara klart – och går allt som det ska är invigningen planerad till den 23 maj.

Fakta om Scandic

  • Scandic är Nordens största hotellkedja med 240 hotell.
  • Scandic i Norrköping består av två hotell, Scandic Nord med 151 rum och Scandic City med 161 rum – som från och med i maj ökar till 237 rum.
  • Den nya delen består av garage, en ny lobby, en ny restaurang med plats för cirka 250 gäster inomhus och cirka 75 i utomhusserveringen, samt 76 nya familjerum.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski