Plötsligt avbryts samtalet av en klocka som ringer igenom konferensrummets glasvägg. Det måste vara en till stor order säger Johan och skiner om möjligt lite extra. Jag hälsar på hos Marknadsbyrån och dricker lite gott kaffe under tiden som jag lyssnar och samtalar med Johan Aronsson och Tobias Johansson.
Johan Aronsson är företagets grundare och vd. Han är i grunden en Stockholmare som flyttade hit för att plugga. Har sambo och ett barn på 3 år.
– Även om jag pluggade natur och senare till civilingenjör så har det alltid funnits en känsla i mig att jag kommer starta bolag förr eller senare. Jag grundade Marknadsbyrån själv men nu är det verkligen vi som bygger upp företaget, berättar Johan som är 29 år och drivit bolag i åtta år.
Tobias Johansson, 23 år, är även han från Stockholmstrakten – Gnesta.
– Jag kom till Linköping för att plugga, men blev inte heller klar. Drev ett företag som hette Villasysslor, som jag startade på gymnasiet. Företaget var kund hos Marknadsbyrån. Jag gillade hur Johan tänkte gällande marknadsföring och tog chansen när jag såg att Marknadsbyrån sökte folk.
Tobias har i dagsläget jobbat i två år som kundansvarig på Marknadsbyrån och är ute och träffar kunder över hela Sverige. Han har även under 2016 tagit rollen som hållbarhetsansvarig.
–Med hållbarhetsfrågor får vi tillämpa nördigheten från ingenjörsådran som man har i sig och verkligen grotta ner sig och förstå saker. Även om det verkar enkelt från början så är det väldigt komplexa frågor när man lär sig mer.
Tobias fortsätter att berätta:
– Ett exempel där det verkar ganska enkelt från början är när media använder stora rubriker som “Plastrensa ditt hem” eller ”PVC är jättefarligt”. Man väljer en tillspetsad rubrik, allmänheten blir galen, och helt plötsligt ska allt vara gjort av trä i alla Sveriges hem.
Men om man går ned lite djupare ser man att plaster som grupp inte är dåliga material. Om du tar PVC som exempel, det är ett hårt material i grunden, men då tillsätter man mjukgörare för att ge plasten mjuka egenskaper. Det blir då användbart som till exempel banderoller samtidigt som man riskera att skapa ett miljöfarligt material. Mjukgöraren kan vara hormonstörande, främst en viss grupp av mjukgörare (familjen ftalater) och genom att välja fel tillsats kan ett bra material direkt bli riktigt dåligt.
Det finns faktiskt steg i rätt riktning för att få det mer hållbart, Tobias berättar.
– Det vi som leverantör gör är att säkerställa är vilka mjukgörare som våra banderoller innehåller, det finns alternativ till familjen ftalater som ger materialet samma egenskaper men inte är hormonstörande. Det är i grunden en kunskaps och prisfråga.
– Om man kollar på den enkla sanningen så är PVC dåligt, men vi försöker hitta grundproblemet, istället för att döma ut all PVC. På sikt vill vi gå bort från PVC, men i dagsläget finns det inga PVC-fria material med samma goda egenskaper, då måste vi gräva djupare så vi kan leverera en fullgod produkt och samtidigt minska vår påverkan.
– Vi köper hellre PVC från en tillverkare som tar mer betalt, men har alla certifikat och som dessutom har tagit bort hela familjen ftalater, inte bara dem som idag är förbjudna på EUs Reach-lista – framför att köpa de billigaste banderollerna.
Men det är inte bara miljön som det handlar om när det gäller hållbarhet.
– Som vi ser på det finns det mycket i det vi sysslar med samt i produkter som finns på marknaden idag som inte är bra, säger Johan och fortsätter:
Det handlar om gifter, det handlar om hur det tillverkas, det handlar om vilka löner de som arbetar får, det handlar om vilka förhållanden de arbetar inom, det handlar om frakter med koldioxidutsläpp, det handlar om fossila ämnen som då all konventionell plast då är baserad på olja och så vidare.
– Massor med problem men vår grundinställning är att vi ska ändra på det som är dåligt genom att lära oss så mycket vi kan om problemet så vi kan ta ställning i varje fall och långsamt göra det bättre, säger Tobias.
– Gällande hållbarhet så allting en gråzon. Det svarta är miljöfarligt och det vita är miljövänligt, men det finns i princip inget som hamnar i det vita. Vi får leta efter och jobba fram sådana alternativ ett efter ett, avslutar Johan.
Marknadsbyrån har lyckats vända genom att våga ta ställning, och fått fler kunder att inse att de vill ha hållbar, effektiv marknadsföring framför de billigaste alternativen.
– 25-30% av alla kläder vi säljer under 2016 är ekologiska, säger Johan och fortsätter:
För två år sedan var det 0% men genom att hitta bra leverantörer, som även har snygga produkter har vi fått ett attraktivt erbjudande. Vi vill göra effektiv marknadsföring, så då måste kläderna ha bra passform. Vi har fått en framgång med att ta upp frågan med våra kunder. Många vill handla miljövänligt och är beredda att betala lite extra för det när vi väl lyfter frågan.
– När vi tittar på effektiv marknadsföring, så krävs det kvalitet och design för att det ska bli en effekt. Man kan inte jobba med det billigaste, det är att slänga pengarna i sjön. Det är en av de förändringarna som jag är stolt över att vi har fått det att svänga till kvalitet och hållbarhet, och fått våra kunder att inse att det är bättre att satsa lite mer för att få ut mycket mer.
Sen går det att komma ännu längre – vi är ju inte klara än, säger Johan.
Tobias fortsätter:
– Det går väldigt mycket hand i hand, just miljöaspekten och kommunikationsaspekten. Vi har skapat konceptet hållbar profilering med frågeställningen – hur kan vi hjälpa företag till en hållbar profilering? Då tittar vi på livscykelanalysen; hur ska produkten användas? Har den ett tydligt syfte? Kommer mottagaren uppskatta den och faktiskt använda produkten? Förmedlar produkten kundens budskap väl?
Oavsett hur många certifikat en tröja har kommer ingen ha den på sig om den har passformen som ett tält. Då är det en fullkomligt onödig produktion vilket är slöseri både kommunikativt och miljömässigt.
– Det går att göra skillnad som litet bolag, säger Johan och fortsätter: Vi pushar, tipsar och pratar med våra leverantörer och försöker få dem på rätt spår.
Marknadsbyrån firade sitt 5års jubileum i år. Det firades med en halvdag strategikonferens där de blickade framåt.
– Det händer så otroligt mycket när man växer så snabbt. Man hinner inte riktigt landa i de här frågorna, säger Tobias. Vad vill vi göra 2017? Vad vill vi göra 2018? Vi har sagt att 30 miljoner är ett mål vi vill nå, men aldrig riktigt när. Nu har vi spikat att vi ska nå det om tre år. Det som var häftigast var när vi diskuterade i par om tillväxtökning, vilka mål vill vi nå, vilka steg ska vi ta – var att vi var rörande eniga om hur det skulle gå till.
Någonstans känner vi att vi har fått den här plattformen där vi kan välja var vi ska. Vi har jobbat upp en stabilare grund.
Resten av dagen åt vi gott, drack bubbel och badade badtunna, ute på Södra Lund. Riktigt trevligt.
Några av Marknadsbyråns största kunder är hamburgerkedjan MAX, som också har värderingen hållbarhet, precis som de själva.
– Vi driver varann växelvis framåt i frågan berättar Johan.
Elits och industrikompetens är stora kunder från stan. Aftonbladet är ett ganska stort konto. En av de roligaste kunderna vi har haft länge är NärCon, som växer jättesnabbt.
Vi får mer än en ny kund per dag is snitt. Vi har framgångsrika sajter online som gör att vi har ett väldigt stort inflöde av nya kunder. Sen kanske många onlinekunder är engångskunder, men det ger oss en första kontakt i alla fall.
Marknadsbyrån vill bygga sitt eget varumärke starkare med hållbarheten. Johan berättar:
– Målet för nästa år är att bygga in de värdena vi tycker vi har skapat internt med hållbarhet, med effektiviteten i marknadsföringen, med kunskapen i varumärket. Det mjuka som bara märks om man har jobbat ett tag med oss. Det har vi inte gjort innan, det blir en spännande utmaning för oss de närmsta åren.
Det krävs mycket jobb för att växa, och ska man vilja jobba hårt och mycket krävs det att man har roligt. Tobias har reflekterat över detta:
– En av de roligaste kommentarerna är när leverantörer är på besök och ställer frågan: har ni alltid så här roligt? För vi går runt och skrattar och skämtar.
”Ja, har inte du det”, är motfrågan man vill ställa.
– Vi försöker förändra en hel bransch och jag tror grundbulten i att det har gått så bra är att vi har väldigt kul tillsammans och brinner för det vi gör. Det är inte 8-17 på det här stället, utan man kör till man är klar. Vi har fått kämpa för allt bygga upp bolaget, det går snabbt att få en kund, men tar lång tid att omvandla en kund till en partner.
Marknadsbyrån har växt sig större och starkare med åren. Från sex till sju till elva miljoner i omsättning och de fortsätter att växa.
– Planen är 13 miljoner kronor i omsättning i år, 17 miljoner kronor nästa år, 22 miljoner därefter, sen 30 miljoner kronor om tre år. Runt 30% tillväxt per år, säger Johan. Han fortsätter:
Någonstans har jag en fruktansvärt irriterande magkänsla om att det skulle kunna gå att växa snabbare. Det som behövs är mer händer, mer tid – och det kräver kapital. Idag är vi egenfinansierade och det är onekligen en spännande tanke och fundera på vad vi kunde åstadkomma med externt kapital.
Tobias fortsätter:
– Vi har ett positivt kassaflöde, vi har byggt en stabil plattform som vi kan ta steget ifrån, så vi borde ju vara ett intressant bolag att satsa på. Det kanske inte ger samma avkastningen som ett tech-bolag kan erbjuda om det slår men samtidigt är det ju en mycket säkrare investering.
Johan ser chansen att kanske nå ut till en potentiell investerare.
– Är det nån som är intresserad så får de gärna höra av sig. Det som finns är vår värdegrund. Det är inte bara att vi är duktiga säljare utan vi har byggt upp kunskap och strukturer för att kunna leverera ett mervärde till våra kunder i en halvtrött bransch.
Framtiden ser ljus ut och Johan knyter ihop säcken för idag.
Det är en jättespännande tillväxtresa vi är inne i. Hur vi än gör, så kommer vi göra en resa framåt. De 30 miljonerna är jag tveksam till att vi kommer stanna vid. Vi vill se vart vi kan komma med våra mjuka värderingar. Självklart hur stora vi kan bli, men också hur stor påverkan vi kan åstadkomma. Det kommer bli några spännande år framöver!
TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski
Tidigare publicerat i Affärsstaden 10 – 2016