You are currently viewing Miljonbelopp från Idéfonden – Jubel när checkar delades ut till föreningarna
Totalt var det 27 lokala föreningar som beviljades bidrag från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden.

Miljonbelopp från Idéfonden – Jubel när checkar delades ut till föreningarna

KISA

Stämningen var på topp och det applåderades när checkar delades ut till de 27 lokala föreningar som beviljats bidrag från Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden.

 

Vilket härligt och glädjefyllt pengaregn för ett stort antal lokala och ideella föreningar. De 27 ”vinnarna” får tillsammans dela på 1,1 miljoner kronor. I ett uppsatt partytält vid Kinda-Ydre Sparbanks huvudkontor i Kisa samlades representanter för det lokala föreningslivet. Symboliska checkar delades ut med respektive belopp som fördelats för de projekt som ska genomföras framöver.

 – Det känns fantastiskt att på detta vis kunna tillföra positiv energi och skapa möjlighet för utveckling av bygden. I händerna på idérika och entusiastiska människor kommer de totalt 1,1 miljonerna i Idéfonden leda till att ett betydande antal projekt förverkligas i Kinda, Ydre och södra delen av Linköpings kommun. Det kommer att leda till både förnyelse och förändring på ett mycket positivt sätt, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

De projekt som beviljats pengar handlar till stor del om att utveckla ideella verksamheter och dess anläggningar. Under checkutdelningen berättade var och en av föreningarnas representanter kort om projekten som fondpengarna ska användas till.

– Jättekul! Helt fantastiskt, säger Torbjörn Jonsson, ordförande för Brokinds IF, som med en check på hela 120 000 kronor tilldelats årets största belopp från Idéfonden. Torbjörn berättar att bidraget ska användas till projektet After School, ett samarbete mellan Brokinds IF och Brokinds skola. Pengarna går till en minibuss som ska transportera elever mellan Sätra skola i Bestorp och Brokinds skola, där föreningen ordnar olika sportaktiviteter efter skolan.

Lika glad är Britt-Marie Landin, ordförande i Kinda Ryttarförening, med en check på 80 000 kronor i handen:

– För pengarna ska vi anlägga en ny uteridbana med fibersand. Det betyder mycket för oss. Vi kan arrangera fler tävlingar och ha mer aktiviteter i föreningen.

Anders Ljung, vice ordförande i Kisa Västra Eneby Hembygdsförening, ser fram emot att använda checken på 10 000 kronor:

– Vi har 100-årsjubileum nästa år, och räknar då med att slå på stort med jippon. Jättebra att sparbanken uppmärksammar de insatser som föreningslivet står för.

Och så fortsätter det, check efter check delas ut till beviljade projekt. Fortsätter vi till Ydres föreningsliv tar exempelvis Norra Vi Båtklubbs representant Eric Westerdahl tacksamt emot en check på 30 000 kronor:

– De här bidragen från Idéfonden är jättebra för mindre föreningar som vår, så att vi kan genomföra större projekt. Vi ska köpa segeljollar till vår ungdomssektion för pengarna.

Sanna Magnusson i Österby Lekparksförening berättar vad checken på 33 000 kronor ska användas till:

– Vi ska köpa in en gungställning till ett grönområde som bara stått tomt. Nu ska det göras i ordning och vi börjar med fokus på barnen.

Owe Dahlstedt, ordförande i Torpa Byalag, håller glatt upp en check på 50 000 kronor:

– Jättebra att vi får den här hjälpen. Vid sjön Sommens strand har vi en ångbåtsbrygga som börjar rasa ihop, och som vi nu ska reparera.

De beviljade projekten är utspridda över sparbankens verksamhetsområde, som omfattar Kinda, Ydre och södra delen av Linköpings kommun. Fördelningen har gjorts av fondkommittén, med representanter för den lokala bankens huvudmän, styrelse och medarbetare. Fondpengarna delas ut i samband med att projekten genomförs.

 

Text och foto: Stefan Holgersson

 

 

//Faktaruta//

 

Hela listan med de föreningar som får pengar från Idéfonden

 

Brokinds IF 120 000 kronor, Kinda Båtklubb 100 000, Kinda Ryttarförening 80 000, Ydre Ungdomsråd 65 000, Ydre Kulturcentrum 50 000, Torpa Byalag 50 000, Ydrefors Samhällsförening 50 000, Kisa Scoutkår 50 000, Kisa Tennisklubb 50 000, Björkfors GOIF 50 000, Kinda Kanals Veteranbåtklubb 50 000, SvalsjöFOLK 50 000, Asby Alpina 40 000, Svanaortens Bygdeförening 40 000, Österby Lekparksförening 33 000, Västra Ryds Bygdegårds och Sockenförening 30 000, Norra Vi Båtklubb 30 000, Kisa Bollklubb 25 000, Kinda/Ydre Civilförsvarsförening 24 700, Dalbylandets Samfällighetsförening 20 000, Linköpings Skidklubb 20 000, Rimforsa Biodlarförening 17 379, Ydrebygdens Biodlarförening 17 314, Ämmerdalens delägarförening 15 000, Kisa V Eneby Hembygdsförening 10 000, Asby IF 10 000 och Svinhults Hembygdsförening 6 000.