You are currently viewing Mest lovande startups i Europa

Mest lovande startups i Europa

XIOS/3 är ett minst sagt spännande IT-bolag i uppstartsfas från Linköping.
Affärsidén kommer från att många företag har problem med en komplex IT-miljö, där många IT-system gör att anställda måste hoppa mellan flera program.
– XIOS/3 möjliggör att flera system snabbt, enkelt och riskfritt kan integreras till en modern användarmiljö som passar företagets verksamhet. Dra och släpp mellan olika system kan då ersätta repetitiv manuell inmatning och andra manuella steg kan översättas till digitaliserade processer, där datorn istället gör jobbet, berättar VD:n och grundaren Karl Hyltberg.
De menar att digital transformation ska börja inifrån, där ett företags IT-miljö ska ge ökad innovationskraft, effektivare medarbetare och nöjdare kunder.
– Vi anser därför att varje IT-miljö ska kunna anpassas efter verksamheten, inte tvärtom. Eftersom varje sekund som kan sparas genom minskad friktion, ger mer tid över till kunder och affärer, framhåller Karl.
Tanken är att ett företags alla IT-system ska kunna prata med varandra via XIOS/3 och även kunna kombineras för att på så sätt bli något kraftfullare än vad de är var för sig.
– En IT-miljö där program och processer enkelt kan anpassas efter dina behov så information kan flöda friktionsfritt och hela verksamheten kan styras från ett ställe. Digital Transformation behöver inte vara svårare än så, menar vice-VD Martin Ekdal.

Med XIOS/3 kan man skapa en virtuell arbetsyta som gör att allt hänger ihop i en modern och gemensam användarmiljö. En miljö som fungerar på alla anställdas enheter gör företaget effektivare, eftersom man också kan digitalisera tidigare manuella moment och processer.
– Det är nyckeln som ger dina existerande system nytt liv, något som öppnar upp för framtida innovation och nya affärsmöjligheter. Dessutom blir åtkomst från mobil eller surfplatta en självklarhet, så att kontoret smidigt kan nås från hela världen, säger Karl.

Under februari månad utsågs företaget som vinnare i den mycket prestigefyllda utmärkelsen Red Herring Top 100 Europe. Det är en lista som hedrar årets mest lovande startups från Europa.
– Det var väldigt hedrande och en fantastiskt rolig framgång för oss, som vi förstås är stolta över. Inte minst då vi vet vilken gedigen process det är att plocka ut kandidaterna, säger Karl.
Finalisterna väljs baserat på företagens tekniska innovationer, ledningens kompetens, marknadens storlek, potentiella kundförvärv, finansiell styrka och hållbarhet i affärsmodellen.
Tidigare svenska bolag som vunnit Red Herring är bland annat iCloud, Skype, Spotify, Klarna och Amra – så XIOS/3 är i väldigt fint sällskap.

För att säkerställa innovationen i produkten har företaget fått 18 amerikanska patent beviljade.
– Nu har vi en produkt som vi kan börja sälja och har hittat en del intressanta projekt med lokala bolag. Målet framöver är att anställa fler personer i takt med att vi växer, säger Martin.
Att bygga bolag är nämligen något han är bra på. Martin var tidigare en av grundarna som byggde upp Linköpingsföretaget Donya Labs med produkten Simplygon – ett bolag som Microsoft köpte 2017 för 800 miljoner kronor.

Vilken är er vision i framtiden?
– Att växa internationellt och få ut tekniken till mjukvaruutvecklare och mjukvarubolag. XIOS/3 har potential att bli en ny standard för mjukvaruutveckling – något som skulle möjliggöra att man i framtiden kan surfa på ett helt nytt internet bestående av applikationer byggda med XIOS/3, säger Karl.

Vad blir viktigast för er framöver?
– Vi vill fortsätta kunna attrahera toppkrafter som medarbetare och förstås få in tillräckligt med kapital för att kunna genomföra vår vision. Ska man förändra världen behövs det ju kapital, men vi ser redan i dag ett stort intresse från investerare att vara med på vår kommande finansieringsrunda, menar Karl.
– För oss är det också viktigt att kunna fortsätta växa här i Linköping. Vi tror mycket på att finnas med i eko-systemet runt Mjärdevi och Linköpings Universitet, tillägger Martin.

Varför har Linköping så många framstående företag inom teknik- och IT-branschen och vad kan ni dra för fördelar av varandra?
– Först och främst har vi riktigt bra tekniska utbildningar på universitetet, speciellt inom programvaruutveckling. Dessutom finns det ett bra ekosystem av eldsjälar i regionen som stöttar startups och bolag i tidiga skeden. Där är Linköping Affärsänglar och LEAD bra exempel.
– Att människor som tidigare varit med i andra företag, lärt sig saker, lyckats och sedan för kunskapen vidare är något som resulterar i ökad innovation och nya spännande bolag. Det är så vi fick ihop teamet i XIOS/3 – med människor från bland annat iCloud, Opera Software, Simplygon och Roxen Internet Software. Utvecklare och arkitekter som tidigare varit med och byggt på XIOS/3 återfinns i dag på bolag som Motorola, Axis, CloudMe, CloudBackend, Cambio, Onslip och CGI. Det säger en del om vad innovation i Linköping skapar, säger Karl Hyltberg.

Det här är XIOS/3

Startade: I januari 2018.
Produkt/bransch: Tillhandhåller ett verktyg för att effektivisera och digitalisera företag och deras processer. XIOS/3 möjliggör att flera IT-system snabbt, enkelt och riskfritt kan integreras till en modern användarmiljö som passar respektive verksamhet.
Antal anställda: 6.
Omsättning: 0 kr än så länge.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: 
Björn Lisinski