För makarna John och Lisen Ljungqvist – och deras son Marcus – blev intresset för islandshästar så stort att de 1988 startade en verksamhet i branschen.
30 år senare har mycket hänt – och de tre tillsammans med Marcus fru Emma äger 25 procent vardera av företaget.
Verksamhetens omsättning ökade mellan tre och fyra gånger efter att de flyttade den till Linköping i höjd med Tiftrondellen och området Tokarp 2003.
Innan dess höll de till fem mil utanför Göteborg – och då med fokus på jordbruk, hästuppfödning och ridskola.
Nu har även hotellverksamheten kommit till. Den som 2012 startade med Bed & Breakfast – byggdes ut till ett hotell med reception, rum, matsal och relaxavdelning fyra år senare.
– Vi arrenderade marken där vi bodde tidigare och kunde inte utvecklas som vi ville. Därför valde vi att flytta och här finns andra möjligheter då vi äger marken själva. Dessutom är gårdens läge betydligt bättre. Förut var det lite för långt in till centrala Göteborg, medan vi numera bara har en mil till city i Linköping. Och det är en spännande stad som växer i snabb hastighet, framhåller Marcus – som är vd.
Islandshäststuteriet är ett av Sveriges största. De har totalt cirka 150 hästar och har 200 elever i sin ridskola, samt erbjuder topphingstar för avel och saluhästar.
– Ridskolan är i gång 36 veckor per år och vi har även satt ihop olika sorters eventpaket för våra gäster – som exempelvis boende och ridning hos oss. Vi har också hotell och spa (två utomhuspooler och bastu) hos oss, eller boende här och golf på Linköpings Golfklubb.
Gården – där de både bor och driver företaget heter Gerstorps Säteri. Marcus och Emma, samt deras två barn bor i ett av husen – och hans föräldrar John och Lisen i ett annat. Emma är från Linköping från början, så för henne blev det lite som att flytta hem igen.
De är alltså lika stora delägare – och alla fyra arbetar även i verksamheten med olika roller.
Hur är det att jobba med andra familjemedlemmar och även att bo så nära varandra?
-Det är faktiskt nästan bara fördelar. Vi är ju väldigt tajta och samspelta med varandra, alla känner varandra utan och innan. Sedan är det skönt att ha så nära till jobbet eftersom företaget är i gång dygnet runt och är bra att finnas nära till hands om det skulle vara något. Men just med tanke på det finns ju också risken att man tar med arbetet hem och att det blir mycket prat även när man är ledig. Det bästa för att kunna koppla av helt är att åka i väg.
Det finns mycket historia kring platsen där ni bor, som härstammar flera hundra år tillbaka?
– Ja, den ligger på en kulle ovanför slätten och det finns fornlämningar runtom från både stenåldern och bronsåldern. Våra hus byggdes i slutet av 1800-talet.
Sedan 2003 har en ny lösdrift, en seminstation, en stor ridhall och en hotellbyggnad kommit till, samtidigt som husen renoverats.
Under 2017 – det första hela året med hotellet – nådde antalet gästnätter upp till 3 300 totalt.
– Det är en fantastiskt bra siffra för de 14 rummen vi har i dag. Vi skulle vilja utöka med ytterligare sju rum genom att bygga om vårt tidigare elevinternat. Men vi har fortfarande inte fått något bygglov från Linköpings kommun. De skyller hela tiden på att deras nya områdesbestämmelser inte är fastställda ännu och det händer inte ett dugg, säger Marcus och skakar på huvudet.
Han fortsätter:
– Kommunen har ju som mål att Linköping ska bli Sveriges tredje största mötesplats/eventstad och då gäller det att politikerna börjar leva upp till stadens slogan ”där idéer blir verklighet”. Som det är just nu är den inget annat än ett skämt. Vill man bli ännu större krävs fler hotellrum och vi får inte ens bygga om för sju nya i ett befintligt hus.
Vilken är er huvudmålgrupp för hotelldelen?
– Den är väldigt bred, men framför allt de som inte vill vara mitt i smeten i en stad. Vi har många gäster med stora fordon som lastbilar och bussar eller fina veteran- och sportbilar, liksom motorcyklar, som kommer hit. Här finns mycket yta och närhet till sitt fordon.
Ni fokuserar mycket på miljön och nominerades i klassen årets gröna företag på Linköpings näringslivsgala i höstas. Vad betyder det för er?
-Det är helt klart en fjäder i hatten för oss. Miljöarbetet är väldigt viktigt. Nu håller vi även på att installera solpaneler på våra stora stalltak. De kommer att göra att vi blir självförsörjande på el. Det känns väldigt tillfredställande att kunna nyttja naturen på det sättet.
Vad har ni för visioner i framtiden?
– Att bli ett ännu tydligare besöksmål både vad gäller konferens och rekreation som en sorts modern form av Country club. Man ska komma hit och rida, sporta, promenera, bada, äta och dricka gott, samt stanna kvar över natten, berättar Marcus Ljungqvist.
Fakta:
Startade: 1988 med islandshästar, 2012 med Bed & Breakfast och 2016 med hotell. Kom till Linköping 2003.
Bransch/inriktning: Jordbruk, uppfödning av hästar, ridskola, hotell, konferens, event.
Antal anställda: Ett 20-tal per år, varav tio heltidstjänster.
Omsättning: Cirka elva miljoner kronor per år.
TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski