You are currently viewing Med näsa för investeringar
Jag blir aldrig mätt på att träffa entreprenörer som brinner för sin idé och som lagt ner både tid, energi och pengar på att ta fram något som man tror på. Vi lyssnar, vi analyserar och vi väljer ut, säger Jenny Engerfelt, VD Almi Invest. Foto: Björn Lisinski

Med näsa för investeringar

”Du kommer att bli styrelseproffs en dag”, sa hennes UF-mentor trosvisst. Entreprenörsandan föddes under uppväxten i en företagarfamilj i Motala, där båda föräldrarna drev varsin verksamhet och där företagandet var en naturlig del av livet. Idag är Jenny Engerfelt VD för Almi Invest Östra Mellansverige AB och möter dagligen företagardrömmar som väntar på att få realiseras.

– Ja, startskottet var nog faktiskt det där mötet med Stefan Båverud, som blev min mentor när jag drev UF-företag på gymnasiet. Affärsidén var servetter med Vadstena-motiv och jag hade ett säljmöte med honom på hans kontor. Han köpte väl någon låda, men frågade sen ”Vad gör du i eftermiddag?” ”Tja… inget speciellt” svarade jag. ”Bra” sa han. ”För jag har bokat in ett antal möten i eftermiddag som jag vill att du följer med på” Och sedan fick jag ta rygg på honom, delta på sälj- och strategimöten, se och lära. Och det var verkligen så lärorikt.

Efter gymnasiet följde sedan utbildning i Enterprising & Business Development vid Växjö universitet, där de teoretiska delarna varvades med praktik ute på partnerföretag under hela utbildningen.
– Att få omsätta de nyvunna kunskaperna i handling direkt var ett utmärkt upplägg för mig. Jag är en typisk ”doer”. Lite rastlös kanske, men mycket envis, skrattar Jenny och sätter sig tillrätta i konferensrummet på fjärde våningen på St Larsgatan 18, där Almi Invest huserar tillsammans med systerföretaget Almi Företagspartner.

Hon berättar om Almi som koncern, som med två dotterbolag: Almi Företagspartner och Almi Invest (bestående av 16 respektive nio regionala bolag) bildar en helhet och jobbar nära bolagen, som en långsiktig partner, med affärsrådgivning, lån och riskkapital
– Efter en tid på Framtidsfrön och sedan som projektassistent på Innovationsbron kände jag att jag ville ha mer utmaning och fick 2010 möjligheten att ta steget till en Investment Manager- tjänst i Stockholm. Med mina 26 år blev jag den yngsta att ta eget ansvar för investeringar, vilket förstås var jätteroligt och spännande.

2013 slogs innovationsbron ihop med Almi Invest och 2014 blev Jenny och hennes man föräldrar till två tvillingpojkar. Närheten till familjen i Östergötland lockade och familjen flyttade till Borensberg.
– Under ett och ett havt år pendlade jag till Stockholm. Tog 06.25-tåget om morgnarna och sena tåget hem. Därför kändes det jätteskönt när det blev aktuellt med en motsvarande tjänst i Linköping.
Och ett år senare när Almi Invests dåvarande VD slutade sökte Jenny tjänsten – och fick den.
– Jag är uppfostrad med inställningen att ”det jag inte testat än- det måste jag naturligtvis prova för att ta reda på om det går”, skrattar hon. Jag tror att man har roligare så. Och man kommer definitivt längre.

Som VD på Almi Invest Östsvenska Mellansverige ansvarar Jenny, tillsammans med fem kollegor, för det statliga riskkapital som ska investeras i nya företag i Östergötland, Södermanland, Västmanland, Örebro och Uppsala. För närvarande förvaltas 350 miljoner kronor uppdelat på två fonder.
– Det är världens bästa jobb, betonar hon. Och jag blir aldrig mätt på att träffa entreprenörer som brinner för sin idé och som lagt ner både tid, energi och pengar på att ta fram något som man tror på. Vi lyssnar, vi analyserar och vi väljer ut.

Nålsögat är dock litet. I genomsnitt investerar Almi Invest i åtta eller nio bolag per år i de fem länen, vilket betyder att 95procent av alla sökande får ett nej.
– Visst är det otroligt jobbigt att behöva säga nej till någon som verkligen vill. Men vi gör ordentliga genomlysningar av varje bolag och behöver se att det finns ett antal uppfyllda kriterier för att det ska vara försvarbart att satsa. Bland annat ska det finnas gedigen branscherfarenhet, en tillväxt på marknaden, gärna forskningsbakgrund, teknikhöjd, skalbarhet och inte minst ett väl sammansatt team med blandade kompetenser. Vi har genom åren sett att de bolag som kan bocka av de här parametrarna har en större chans att växa sig starka och lönsamma.

Hon säger också att ett nej inte alltid måste stanna vid ett nej, utan uppmanar entreprenörerna att ta analysen som en ärlig feedback och använda den som en handlingskarta att arbeta efter, syna alla möjligheter och kanske justera affärsidén ytterligare. Alla bolag är inte redo för riskkapital just nu. Men när tajmingen är rätt – då kan man gärna återkomma.
– Det har hänt att vi sagt nej först, men investerat i samma bolag ett år senare. Kanske har marknaden ändrats, kanske har idén utvecklats. I de flesta fall är det båda delarna.

Att Östergötland är en stark region när det kommer till teknikstarka innovationer inom många olika branscher ser Jenny inte minst genom att Almi Invest Östra Mellansverige gjort ett stort antal investeringar här.
– Vi är region med en stark företagaranda. Det ligger liksom nedärvt i vårt DNA. Vi har en mängd spännande företagarresor att inspireras av, vi har universitetet som knoppar av spännande bolag, vi har LEAD, vilket är en av Sveriges bästa inkubatorer. Här finns också rätt förutsättningar, både logistiskt och geografiskt, för att locka expansiva bolag och kompetent arbetskraft. Naturligtvis är det utmanande och fantastiskt kul att få vara en del av allt detta och kanske kunna vara med och bidra till innovationer som faktiskt gör skillnad för samhället.

Ibland får Jenny frågan om det skiljer sig att arbeta som statlig investerare jämfört med att verka inom det privata. Finns samma driv att göra lönsamma affärer?
– Almi Invest är en av de mest aktiva investerarna i Europa. Vårt uppdrag är att möjliggöra sunda bolag att växa och bidra till Sverige ABs totala tillväxt. Jag tror att man kanske måste vara en viss typ av människa, som drivs av att bygga och bidra till något som är större än en själv. Vi samarbetar över hela landet och bygger en härlig kultur. Vi delar kontakter och idéer och ger våra bolag tillgång till en mycket stor kunskap. Det ger mig så mycket energi att träffa både kollegor och företagare, att få vara med under resan och tillslut få vara med och se bolagen skjuta ut sig- och så småningom betala tillbaka investeringen.

Jenny sitter i styrelsen för fem av bolagen, men har ett nära samarbete med flera som hon ansvarar för. Ofta handlar det om möten och avstämningar flera gånger i veckan. Att få ta del av all den kunskap som finns, och lära sig om nya branscher och affärsområden är en del av jobbet som hon värderar högt.
– Ofta är det ensamt att vara företagare. Att få hjälp med avtal, rekrytering eller ha någon att stöta och blöta idéer och strategier med är viktigt. Här är en extern styrelse en stor tillgång. Och ett sätt för oss att också värna vår investering, förstås.

Hemma i Borensberg hjälper sönerna och Jack Russeln Torbjörn till att koppla av och komma ner på jorden, även om jobbhjärnan inte helt stängs av klockan 17.00. Styrelseuppdrag kommer ju med ett personligt ansvar.
– Men jag är ganska bra på att koppla av och på. Familjen och fritiden är viktig och speciellt under tider av hemma-arbete har hundpromenaderna hjälp till att ta pauser och komma ut emellanåt.

Tvillingarna som idag är sex år uppskattar mammas talang för att styra upp härliga familjeutflykter och hitta mysiga smultronställen. Det kan vara ett litet gårdscafé eller en ny vandringsled att besöka med matsäck i ryggsäcken.
– Jag har också en romantiserad dröm om att tälta. Att dricka ett glas vin, sittande i tältöppningen och titta på solnedgången. Denna vision delar dock inte övriga familjen, så vi får väl se om det blir en campinghelg någon gång, skrattar hon.

Att fylla på med energi och ge sig själv tid för återhämtning är alltid viktigt, men det har kanske blivit ännu tydligare efter vårens underliga läge där Almi Invest fick tilldelat 400 extra miljoner för att stötta utsatta bolag som i pandemins spår tappade både intäkter och privata investerare och därför riskerade att gå i konkurs.
– Det var ett intensivt första halvår, men i kris är det bara att kavla upp ärmarna och jobba på. Och egentligen så är det ju faktiskt lite av vår vardag – att inte veta något om framtiden, vad som kommer att hända eller hur långt man ska planera. Mycket av jobbet handlar om att trolla med knäna och göra kvalificerade gissningar och antaganden. Corona har bara gjort det än mer extremt.

Den handlingskraft många entreprenörer besitter, och som har visat sig – och fortfarande visar sig, är en stor källa till inspiration och Jenny vill gärna lyfta fram de som gjort en helomvändning och ställt om för att göra det bästa, och kanske något nytt, av situationen.
– Naturligtvis finns det företag, främst inom digitaliseringssektorn, som fått ett uppsving av inte minst vårt nya sätt att mötas. Men det finns också de som använt sina resurser till att börja tillverka något annat och anpassa sina erbjudanden, istället för att ge upp.

Jenny säger att det är en av Almis styrkor att vara statliga. Att inte drivas av eget vinstintresse, utan verka för näringslivets välbefinnande och tillväxt. Man är helt enkelt riktiga riskkapitalister som tar verkliga risker när man går in med kapital långt innan bolagen själva kan bära sina kostnader. Och att många privata investerare ofta väljer att gå in i de bolag som man väljer, för de vet att beslutet föregåtts av en ordentlig genomlysning och har de bästa förutsättningarna att generera vinst tillbaka.
– Ett strålande exempel från vår region är Simplygon, som ju såldes till Microsoft för mångmiljonbelopp. Och vår senaste försäljning inbringade hela sju gånger investeringen, vilket känns fantastiskt. Det innebär ju att vi kan fortsätta att stötta ännu fler bolag som kan få växa- och så småningom flyga. Det är tillsammans vi gör det möjligt.

Jennys tips till dig som funderar!
• Bolla dina idéer med andra. Då växer de ¬– och föder fler idéer. Kanske är inte den första idén rätt, men den tredje eller fjärde?
• Utnyttja dina nätverk till kompetenser du inte själv har. Fråga hur andra gjort tidigare.
• De finns många aktörer i innovationsstödsystemet. Kom med en idé och få hjälp vidare.
• Fortsätt utveckla. Får du ett nej – vänd och vrid på idén. Det ger lärdomar.
• Framför allt: Våga testa! Tänk som Pippi: ”Det här jag aldrig gjort tidigare, så det kan jag säkert!”
• Tror du på det – kör på det!

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Björn Lisinski