– Medevi Brunn består av 72 byggningar och 500 hektar mark (varav 400 är skog) så visst finns det att göra! skrattar Nina Glimvall som tillträdde posten som vd för Medevi Brunn AB i början av mars. Men hårt jobb är inte främmande alls, betonar hon. Med erfarenheter som motorman på Nordsjön redan som femtonåring i bagaget avskräcktes hon till exempel inte av att pelletspannan lade av första arbetsdagen eller det faktum att det betyder att gå runt och vrida på en kran i vart och ett av de 72 husen för att sätta igång vattensystemet efter vintern.
– Det är en lycka att vara här! säger hon med eftertryck och berättar att hennes uppgift på Medevi Brunn AB är att lägga fram en affärsplan på hur man ska förvalta den skatt som man har i den unika miljön, naturen och all den historia som finns i väggar, trappor och grusgångar.
– Mycket av min tid går än så länge åt till att lära känna området, känna in husen, stämningarna, människoödena. Och det är otroligt fascinerande. Medevi Brunn handlar om storytelling och jag har massor idéer! blinkar hon hemlighetsfullt.
Att Medevi Brunn över huvud taget fanns, visste Nina faktiskt inte innan hon blev tillfrågad om vd-posten. Men när hon började pratat med vänner och bekanta visade det sig att flertalet av dem hade en relation till Medevi sedan länge. Antingen hade man varit på bröllop, firat vattnets dag, dansat runt midsommarstången eller bara åkt hit någon gång per år för att lyssna till brunnsorkestern och kanske delta i grötlunken.
– Och ju mer jag fick höra om Medevi, desto mer säker blev jag på att det var rätt för mig! säger hon och bjuder på en kopp kaffe på Wärdshusets glasveranda. Utanför lapar en katt girigt i sig av den första vårsolen mot en faluröd timmervägg och det är lätt att tänka sig hur det måste sett ut, under Brunnens glansdagar, då 17- och 1800 talets högre ståndssocietet tillbringade sina somrar med att rekreera sig till kropp och själ genom att ”dricka brunn”.
Nina berättar att intresset för att hitta tillbaka till rötterna är stort. Dagens pensionärer är inte ”gamla” på det sättet man var förr, utan många är pigga på att resa och se sig om och nyfikna på Sveriges och sin egen historia. Likaväl är det många av dagens karriärister som längtar efter att få koppla ner ett tag.
– Vi vill erbjuda tystnaden, säger Nina. Andningshålen. Ge vidare värden som stabilitet och trygghet och öka medvetenheten om att det är med historien i minnet som vi kan forma framtiden. Förvalta och förnya.
Sedan 2015 pågår nu alltså ett omfattande renoveringsarbete, för att kunna erbjuda ännu bättre service till gästerna. Flera konferensrum i olika storlekar har inretts med nya möbler och all teknik som kan behövas. Den stora brunnssalongen har fått uppfräschad entré och väntar på att få ny fasad. Wärdshusets kök har totalrenoverats och rummen i Långbyggningen och i Resbyggningen, vilken är Sveriges äldsta hotellbyggnad, har varmbonats, fått helkaklade badrum, tidstypiskt mönstrade tapeter och vackert behandlade trägolv. Kägelbanan ståtar som förr och ett utomhusspabad invigdes till sommarsäsongen 2017. Samtidigt jobbar man med så kallad miljöberikning; att skapa mysiga och hemtrevliga miljöer med hjälp av genuina inredningsdetaljer som höjer den visuella upplevelsen.
– Många liter pigmenterad linoljefärg har det gått åt, bekräftar Nina.
Hållbart, ärligt och trovärdigt är de ledord man vill jobba efter. Nina säger att hon vill att det ska kännas i atmosfären när man kommer hit. Ett unikt värdskap helt enkelt. Vare sig man är här som konferensgrupp, barnfamilj eller kompisgäng. Om man är här för jakt och fiske, avkoppling eller för bad och promenader. Medevi Brunn är för viktigt för att inte förvalta, helt enkelt!
Historiska Medevi brunn
Medevi Brunn var under medeltiden en offerkälla, känd för sitt röda vatten som ansågs kunna bota ögonsjukdomar, underlivsbesvär och ofruktsamhet.
Seden med att dricka brunn kom från Europa och man sökte hitta en hälsobrunn i Sverige. Läkaren Urban Hjärne analyserade vattnet i Medevi Brunn och fann den vara en ”rätt martialisk surbrunn” (surbrunn= järnhaltig källa med kolsyrehaltigt vatten).
Kurorten med brunnshus, badhus, kyrka, gästbyggnader och wärdshus grundades år 1678 och det sägs att man kan höra Drottning Hedvig Eleonora, som var en flitig gäst på Brunnen, går omkring i Ljungbyggningen om nätterna.
Den ursprungliga kurmetoden hade fyra grundläggande steg:
– Purgation: Gästerna genomgick en grundlig laxation.
– Drickning: Gärna med början så tidigt som möjligt på dagen. Ingångsdosen var 3 glas brunnsvatten för att sedan ökas till upp mot 15 glas – på morgonen.
– Bad: Absolut inte några varma utan på sin höjd tempererade eller kalla med en sakta stigande temperatur.
– Diet: Sträng och lättsmält. Det rekommenderades oxkött eller fisk såsom abborre, forell, gädda och vätternröding. All saltad eller rökt mat var förbjuden. Helst skulle vin drickas till maten, alternativt öl. Om man inte hade råd med vin eller öl fick en rejäl sup duga.
Grötlunken togs varje kväll för att smälta kvällsmåltiden, som bestod av gröt med katrinplommon. På rad lunkade man efter den spelande mässingssextetten, innan man önskade varandra en god natt. Grötlunken är fortfarande ett uppskattat inslag i det dagliga Brunnsprogrammet.
TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl