You are currently viewing Med fokus på helheten

Med fokus på helheten

På säljutvecklingsföretaget Great Group i Norrköping pratas det mycket om vikten av att träna och sköta sin kost.
Både för att orka med arbetet – som kräver en hel del energi – och att må bra i övrigt.
– Det är viktigt att skapa en balans i sin tillvaro. Både kroppen, hjärtat, hjärnan och själen behöver ju skötas om för att må bra, menar Mikael Weléen.

Han hade hållit på med olika former av träning genom åren tidigare – men aldrig provat crossfit förrän Cecilia Sandqvist kom in som en av tre delägare i företaget i våras.
– Vet inte om jag ska säga att hon lockade in mig i det. Det var mer eller mindre ett krav för att vi skulle bli arbetspartners, skrattar Mikael.
-Jag tyckte allt att han borde testa. Vi har ett väldigt högt tempo i vårt jobb och jag skulle absolut inte orka hålla det om det inte vore för träningen. Den ger mig väldigt mycket, framhåller hon.
Cecilia hamnade i träningsformen för ungefär fyra år sedan – och blev fast direkt.
– Jag gillar verkligen den stora blandningen och allsidiga träningen. Den fokuserar på helheten – och ger såväl kondition och styrka som balans, koordination, smidighet och koncentration, menar hon.

Alla moment utgår från kroppens anatomiska byggnad och är naturliga. Vissa träningsmoment innefattar en stång, medicinboll, boxar, kroppsvikten, romerska ringar, hopprep och så kallade kettlebells.
– En stor fördel är att crossfit alltid tränas i grupp och är lika mycket community som träningsform. Eftersom många är med flera pass i veckan lär man känna många personer. Vi pushar och peppar varandra. Det är inte alls på samma sätt som de flesta andra gruppträningspass på gym.

Att genomgå fysiska och psykiska prövningar med andra ger en speciell gemenskap och sammanhållning. Inte sällan utgör CF-boxar lika mycket gym som “fritidsgård för vuxna”. Det blir med tiden en plats där man känner tillhörighet och vänskap.
– Jobbar man heltid och har småbarn är det inte precis lätt att få tiden att räcka till. Då är det ofta den egna träningen som blir lidande. Men tack vare att jag kör en morgonträning klockan halv sex och tre lunchträningar kan jag komma upp till mellan fem och åtta pass per vecka. På söndagar håller jag även i ett pass som mina och Mikaels barn är med i. Ja, han själv också, ler Cissi.

All träning har gjort att hon kan tävla på elitnivå också. Det blir ungefär fem-sex tävlingar per år, där 36-åringen tillhör topp fem i hela Sverige i åldersklassen 35 plus för damer.
-Det kan vara ett antal moment som ska upprepas så många gånger som möjligt på en viss tid eller så är det först i mål som gäller. Precis som när man tränar är det ofta korta och intensiva tävlingar. Det passar mig perfekt. Jag är ingen maratonlöpare som bara maler på – och uppskattar variationen mycket.

För Mikael blir det ungefär tre pass i veckan på motionsnivå.
– Jag försöker att träna något varje dag, annars blir det löpning eller egen gymträning. Det kan ta lite tid att komma in i crossfit, då man har en del att tänka på först, men jag skulle tipsa om att inte ge upp. Försök att hitta en träningskompis och när ni hållit på ett tag kommer ni säkert tycka att det är kul. Jag har i alla fall inga planer på att lägga av. Det ger mig väldigt mycket, säger han.

Det här är crossfit

  • Crossfit Inc. är ett träningsföretag och tillika gymkedja med säte i USA. Företaget grundades 2000 av den före detta gymnasten Greg Glassman.
  • Crossfit lär ut en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar och som utförs under hög intensitet och med konstant variation. Det utförs oftast i grupp.
  • Metoden är ett slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, kondition och intervallträning – och syftar till att skapa en så komplett och allsidig utövare som möjligt.
  • Exempel på övningar som utförs är frivändningar, bänkpress, marklyft, armhävningar, handstående armhävningar, räckhävningar (”pullups” eller ”chins”), dips, uppmusklingar (”muscle-ups” – att dra sig upp till raka armar i romerska ringar), knäböj, löpning, hopprep, rodd och lådhopp (”box-jump” – jämfotahopp upp på en låda) och burpees.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Per Åkesson, Privat