Med en holistisk syn och ett aktivt liv

Med en holistisk syn och ett aktivt liv

På Fyskliniken, som är belägen i Mjärdevi i Linköping handlar det mesta om välmående och hälsa. Vare sig det gäller rehab av skador, fysisk aktivitet eller kost. Vi har nöjet att få möta den energiska Emmie Ekdahl som är en av de som jobbar på Fysklinken. Hon berättar kort om sin roll:
– Jag jobbar jag med kostrådgivning och gruppträning, men även som personlig tränare.

Det är Emmie och hennes mamma Lena Rydqvist, som driver Fyskliniken tillsammans och det är först och främst Lena som jobbar där, som sjukgymnast, håller bland annat föreläsningar. Fyskliniken startades 2005 av Lena som är legitimerad sjukgymnast sedan 1993, varav tio år på Ortopedicentrum. Med erfarenhet av handboll på elitnivå och arbete som fystränare, vet hon vad som krävs för att prestera på topp. Emmie följer efter i sin mors fotspår.
– Jag läser även till fysioterapeut (eller sjukgymnast som det hette förr), och sen försöker jag få in min egen träning också. Så just nu jobbar jag på Fyskliniken i den mån jag hinner med.

Vad var det då som fick Emmie att komma in på den här banan? Tidigare arbetade Emmie med ekonomi och administration på andra företag, och satt därmed väldigt mycket framför datorn.
– Jag kände att jag ville jobba mer med människor, och i och med mitt stora träningsintresse, så kände jag att det kanske är dags att göra någonting nytt.

Och på den vägen bar det av. Emmie fortsätter:
– För två år sedan tog jag beslutet att säga upp mig och börja plugga till fysioterapeut, och började även jobba här på Fyskliniken.
I samma veva utbildade sig Emmie till kostrådgivare, och hjälper numera folk som har kostrelaterade problem.
– De kanske har IBS, eller har Crohns sjukdom, eller Ulcerös kolit, jag tycker det är kul att kunna hjälpa folk att få till kosten och må bättre i sin kropp. Speciellt i de fall där det finns problem med olika inflammationer.

Emmie hade sedan tidigare gått flera kurser om träning, så det föll sig naturligt att börja jobba med träning och gruppträning.
– Det är ju fantastiskt kul att jobba med människor och hjälpa dem till att må bättre. Att se till helheten och att få människor att göra bra val och skapa goda vanor med minskad stress mer rörelse och bättre kost. Det gäller att ha en balans i livet.
– Utöver detta känns det ju otroligt spännande att utbilda sig till fysioterapeut, ökad kunskap är viktigt. Jag vill jobba med en holistisk syn, säger Emmie engagerat.
Emmie berättar att det ligger mycket i tiden med träning, kost och hälsa över lag.
– Det känns jättekul att ha valt att jobba med det – jag saknar faktiskt inte att sitta framför datorn åtta timmar per dag. Det är fantastiskt att ha ett jobb där man rör sig lite mer och har den här kontakten med andra människor, och att kunna hjälpa till. Om ett år så är jag färdigutbildad och kan börja jobba och ta emot patienter också.

Men det här med Emmies bakgrund och intresse vad det gäller bollsport och träning genomsyrar hela hennes vardag, och gör det här med yrket som fysioterapeut än nyttigare.
– Det är ju även kul eftersom jag idrottar så mycket själv. Att då för sin egen del kunna lära sig mer om kroppen hur man kan optimera sin träning och stärka upp kroppen med hjälp av mer ingående kunskap.

Sport och idrott har följt Emmie under hela hennes uppväxt. Hon har spelat tennis från sex års ålder fram till att hon var 18 – 19 år. Emmie hade ett stipendie klart för att kunna åka till USA och läsa på universitet där. Men vid det laget kände sig Emmie ganska klar med tennis och ville göra annat. Hon valde att stanna hemma istället och började jobba.
Det var inte så att Emmie var inaktiv efter tennisen, men hon saknade tävlingsmomentet.

Nu i dagsläget har Emmie padel i sitt liv och har varit med i landslaget i flera sammanhang.
Det har gått väldigt fort för Emmie att ta sig dit. Mycket beroende på hennes tennisbakgrund.
– Jag började med padel för ett och ett halvt år sedan. När jag hade spelat i ungefär två månader var jag på en träningshelg i Skåne och träffade en padeltränare som tyckte att jag hade stor potential. Tränaren sa att om jag satsade skulle jag nog kunna vara med i landslaget. Och då tändes något i mig. Det hela blev plötsligt ännu roligare.
Emmie åkte hem och satte igång att träna och tävla.
– Jag spelar padel på Beach Arena. Jag är där nästan varje dag och tränar. De har varit med och hjälpt mig och har varit fantastiska i min satsning.

Att träna målmedvetet ger resultat – ett halvår senare så blev hon uttagen till landslagtruppen. De åkte och spelade EM, i Portugal. I september, strax efter SM i padel, fick Emmie veta att hon återigen hade blivit uttagen till landslagstruppen.
– Så vi var nyligen iväg till Paraguay och spelat padel-VM. Det var ju verkligen en speciell upplevelse. Dels att åka till ett land som Paraguay. Det kanske inte var det mest optimala landet att lägga ett VM i, då det var regnperiod där. Regnet vräkte ner flera timmar per dag. Och de flesta banorna var utomhus, det fanns väldigt få banor inomhus. Det var lite struligt, men det löste sig.

Emmie berättar att det var en fantastisk upplevelse att få spela mot heltidsproffs.
Vi spelar padel på ett sätt i Sverige, men det ser väldigt annorlunda ut i till exempel Spanien eller Argentina. Det gav mersmak, och rejält med driv så man kan träna på hårt och vara med igen, avslutar Emmie med ett stort leende.

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski