You are currently viewing Med brasilianska ögon på Linköping

Med brasilianska ögon på Linköping

Wil Robson fortsätter berätta om Akaer, företaget där han har sin anställning och som varit samarbetspartner till SAAB sedan 2008. När SAAB i januari 2017 förvärvade ytterligare aktier i Akaer påbörjades ett mer intensivt utbytesarbete mellan företagen och Wil fick erbjudandet om att åka över till Linköping för att ta med sig kunskap och erfarenheter inom flygplansteknologi tillbaka till Brasilien.
– Jag hade naturligtvis hört talas om Sverige men visste inte så mycket mer än vad jag trodde mig veta efter att ha följt serien Vikings, skrattar han och fortsätter berätta att han började studera svensk historia och arbetade upp ett intresse även för de nordiska asagudarna.

Att få bo centralt i en Sky Town Apartment, med en annan frihet och självständighet än på hotell, är något Wil uppskattar. I Valla Berså, som är byggt utifrån ett unikt miljötänk med solceller och hållbara materialval har Sky 23 möblerade lägenheter att hyra för längre eller kortare perioder. Alla är utrustade med ordentliga kök, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare och ger möjlighet att leva som hemma. Dessutom är det nära till såväl city som universitetet, Mjärdevi och Vallaskogen.
– Jag försöker verkligen se och uppleva så mycket av Linköping som möjligt under tiden jag är här. Bussen går ju precis här utanför och så har jag anammat något som är mycket ovanligt i Brasilien, nämligen att cykla, säger han stolt men med en lite sorgsen ton i rösten. Jag älskar mitt land, det gör jag verkligen. Brasilien är otroligt rikt. Där finns vacker natur, rent vatten och bra mat. Men vi har allvarliga problem. Med infrastruktur som inte fungerar, med luftföroreningar i storstäderna men framför allt med våldet. Här ser jag barn som leker på gräsmattan utanför och människor som är ute och promenerar lugnt efter mörkrets inbrott. Och jag skulle önska att min dotter kunde få växa upp så…

Att vara ifrån familjen är naturligtvis ett av de svåra besluten att ta när man bestämmer sig för att resa till andra sidan jorden för att arbeta. Wil berättar att första perioden i Linköping, hösten 2017, var tuffare. Då var han borta i tre månader. Den här gången är det sex veckor. Men som tur är finns mobil och videochatt och Wil pratar med sin fru och dotter varje dag.
– Hela släkten har varit med på rundvandring i lägenheten och vet precis hur det ser ut här runtomkring, säger han.

Något Wil gärna berättar om är mottagandet han fått, inte minst bland kollegorna på SAAB, men också i stort, bland människor på stan eller i andra sammanhang.
– Jag hade blivit lite varnad för att svenskarna är inbundna och kyliga och gärna håller sig på sin kant, men så har jag verkligen inte upplevt det. Tvärtom. Alla är villiga att ställa upp och hjälpa till, berättar gärna och visar om man frågar. Jag gillar svenskarna. Och fika.
Han skrattar när han berättar om problemet med att, både för- och eftermiddag, sitta still och dricka kaffe och prata om saker som kanske inte hörde till jobbet.
– Det var mycket underligt, men jag har förstått vinsten med det, och har lärt mig att älska kanelbullar. Han klappar sig på magen när han berättar att han gick upp tre kilo på tio dagar, just på grund av de typiskt svenska bakverken.
Sillen däremot, den låter han gärna vara. Älg har han testat, det var annorlunda men samtidigt gott. Köttbullar föll dock i smaken på en gång.
– Jag har försökt att besöka så många restauranger i Linköping som möjligt, berättar han. Dels för att jag gillar mat- men också för att göra hela den här upplevelsen större. Att få resa är ett privilegium och utvecklar dig som person. Det är sådant du alltid bär inom dig, även om du delar med dig till andra.

Han berättar om att han lär kollegorna på Akaer om Sverige under överskriften: ”How to survive in Linköping”.
– En del är rädda, men jag säger till dem att var inte det. Slappna av. Det handlar mycket om respekt. Att ta seden dit man kommer och att vara nyfiken. Då blir det bra. Och så förklarar jag för dem hur systembolaget fungerar.

Wil skrattar mycket och ofta under vårt samtal och använder gärna ord som fantastic och amazing när han talar om Linköping och linköpingsborna. Och när det i mitten av november är dags att lämna för denna gång tar Wil med sig många fina minnen och goda erfarenheter av en stad han gärna återkommer till.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl