You are currently viewing Med bilden som verktyg för vinnande teamkänsla
En bild som förmedlar känsla kräver något mer än perfekt teknik. Det tar Zandra Erikshed fasta på i sin roll som relationsfotograf. Foto: Mirjam Lindahl

Med bilden som verktyg för vinnande teamkänsla

Allt handlar egentligen om relationer. Vare sig det är hemma eller på jobbet, i stora eller små sammanhang, bland barn eller vuxna. Och det är först när man är trygg i sina relationer som man kan utveckla och utvecklas. Det tog Zandra Erikshed fasta på när hon startade sin verksamhet som världens enda relationsfotograf.

– Jag är uppväxt med en skapande mamma, och blev tidigt uppmuntrad till att ta vara på min kreativitet, berättar Zandra och bjuder in till ett samtal på sitt lilla mysiga kontor ovanpå Babettes Kafferi. Jag lärde mig massor om färg och form under många långa timmar i hennes ateljé och gick alltid omkring med en kamera över axeln. Porträtt var det som lockade mig mest.

Men det var orden som fick ta mest plats när Zandra sedan utbildade sig till journalist.
– Fotograferandet blev ett komplement till skrivandet när jag arbetade på Borås tidning och efter flytten till Linköping, på Corren. Och jag trivdes bra, men efter att ha fått två barn tätt och börjat frilansa kom den där utmattande väggen emot mig, för andra gången. Och det blev nödvändigt att börja fundera på vad det var jag ville göra med mitt liv.
Tanken på att utveckla fotograferandet till att ta huvudrollen började gro och det var i ett samtal med en rådgivare som hon myntade begreppet som skulle komma att bli hennes verksamhetsidé.
– Jag berättade att jag drivs av att hjälpa människor att må bra i sina relationer och att min passion är att fotografera. ”Kanske borde jag bli relationsfotograf!” Och idén var född.

Zandra berättar att en relationsfotografering handlar om så mycket mer än bara fina bilder. Framförallt handlar det om att hjälpa människor att bli trygga med varann och att se det goda hos varandra. Hennes jobb är sedan att fånga känslan, det där som glittrar till i interaktionen mellan människorna.
– Det kan handla om att få ett par att minnas varför de valde varann från första början och fånga ögonblicken när de förmedlar det till varann. Eller en familj som får berätta hur viktiga de är för varann.
Hon förklarar det som ett kinderägg, tre i ett. Nya gemensamma minnen skapas, relationerna stärks och bilderna påminner om att se det fina i varann, även när vardagen är grå.
– Det finns forskning som säger att barn som växer upp med bilder av sig själva och sin familj runt sig blir tryggare eftersom de känner sig självklara i sitt sammanhang.

Men det är inte bara privatpersoner som kan ha glädje av en relationsfotografering. Även samspelet på en arbetsplats styrs av relationer mellan olika människor och kan utvecklas genom att stärka tryggheten i arbetsgruppen.
– Att stärka den psykologiska tryggheten är otroligt viktigt i en grupp med människor som faktiskt inte valt varandra på det sätt som en familj gjort. Som teambuildingaktivitet är en relationsfotografering väldigt effektivt. Man får förstås fina bilder att använda i sin marknadsföring och kommunikation, men man blir också tryggare med varandra, vilket stärker gruppdynamiken. Och det i sin tur, leder till ett mer tillåtande arbetsklimat, bättre resultat, anställda som trivs och mår bra och inte minst, ett stärkt arbetsgivarvarumärke. Jag menar, vem vill inte jobba på ett företag där det verkligen syns att man har roligt tillsammans?

Hon berättar att det för många ofta är förknippat med obehag att ställa sig framför en kamera, speciellt om andra står och tittar på, men att det med lite roliga samarbetsövningar blir en helt annan upplevelse. Och det är många som efteråt kommenterar hur roligt det faktiskt var.
– För att kunna ta bilder som förmedlar trygghet och glädje krävs ett förtroende mellan mig som fotograf och dem som ska fotas. Därför tar jag sällan fram kameran direkt, utan låter mötet få vara det som är viktigast. Efter ett tag kan man våga släppa på prestigen, larva sig lite och skratta tillsammans. Och det är då man når målet med en relationsfotografering. Nämligen en ökad tillit kollegor emellan och som bonus – bilder som förmedlar något äkta och som säger så mycket mer än tillrättalagda stock-bilder någonsin kan göra.

Att hon satsade på att bli egenföretagare är något Zandra inte ångrar en sekund. Men att hon inte tog sig själv och sin önskan på allvar tidigare är förstås något hon kan se tillbaka på med lite vemod.
– Samtidigt vet jag att alla erfarenheter jag har fått med mig är viktiga och har format mig till att bättre förstå människor och skapa förtroende. Det gör att jag kan ta bilder som talar för sig själva. Och det är stort!

3 tips för att ta bilder med närvaro:

  • Ta tid och investera i relationen, se människan och var intresserad. Trygghet är viktigt!
  • Hitta en bra bakgrund och bra ljus. En snygg husfasad kan vara en idé. Låt ansiktet få vara det som sticker ut.
  • Be din modell ropa sin favoritfärg rakt ut när du har räknat till tre. Var beredd på att fånga skrattet som följer!

 

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden #3 2022