You are currently viewing Många strängar på sin lyra

Många strängar på sin lyra

Efter att ha varit anställd totalt över 25 år som revisor och/eller ekonomichef på olika företag startade Göran Karlsson eget 2014.
Sedan dess kombinerar han flexibiliteten att hyras in som konsult med att driva Södra Lund Bed&Breakfast på herrgården han bor.

Göran Karlsson är civilekonomen från Linköping med en lång erfarenhet som revisor och/eller ekonomichef för företag som Grant Thornton AB, Malte Månson AB, Kindahus och Matrisen Redovisning & Rådgivning AB.

2014 köpte han Södra Lunds herrgård, cirka 17 km nordväst om hemstaden, och startade eget i stället.

I Södra Lund Ekonomi AB hyrs Göran ut som konsult i form av ekonomichef av företag – i stället för att arbeta på ett och samma ställe hela tiden.

-Jag ser det sättet som en stor fördel, inte minst vad gäller flexibiliteten för båda parter. Om ett företag av någon anledning inte är nöjd med mitt arbete eller måste sänka sina kostnader är det betydligt enklare att avsluta ett samarbete med en konsult än att göra sig av med en anställd i samma roll, menar han.

Göran fortsätter:

-Jag upplever en väldigt stor frihet, där jag oftast kan lägga upp mitt arbete som jag själv vill, eftersom jag inte ingår i den dagliga verksamheten. Dessutom är det både inspirerande, utvecklande och roligt med uppdrag åt olika bolag. Sitter man för länge på en post i ett företag finns alltid risken att man blir lite insnöad.

Vad utmärker dig som konsult?
-Att jag är väldigt engagerad och effektiv. Det är på många sätt säkert lättare att ha ett starkt engagemang när man arbetar på samma ställe varje dag – men jag tycker att det fungerar jättebra att representera flera olika företag.

Hur många olika kunder har du för tillfället?
-Tre stora – ett fastighetsbolag och två sorters IT-bolag, samt ytterligare ett 20-tal kunder i lite mindre skala.

Skiljer sig dina uppdrag på något speciellt sätt?
-Ja, det som sticker ut mest är IT-bolaget Sonetel AB (publ), som är börsnoterat och på den internationella marknaden. Jag är alltid noggrann, men där är det verkligen superviktigt att allting följs till punkt och pricka. Det finns inget som helst utrymme för någon felaktig siffra överhuvudtaget. Misstag blir med andra väldigt jobbiga, om någon fel siffra kommer ut på marknaden och det vill man inte vara med om…

Hur hanterar du den pressen?
-Det är både kul och jobbigt – en stor utmaning. Jag är en riktig tävlingsmänniska.

Ja, är ju van att sopa banan med konkurrenterna (fast mest med lagkompisarna) i curling på elitnivå?
-Ja, i mixed dubbel vann jag tillsammans med min före detta sambo både VM-brons, ett SM-guld och ett SM-silver. Sedan har jag två SM-silver i lag tillsammans med ett herrlag i Linköping och ett i Stockholm.

En extra anmärkningsvärd bedrift med tanke på att det inte ens finns någon endaste curlingbana i Linköping, landets femte största stad…?
-Det är ju egentligen helt otroligt dåligt. För en tid sedan hade vi trots detta två elitserielag på bara 20 medlemmar i Linköpings Curlingklubb. Nu är det ett lag i högsta ligan och ett i division 1, som jag spelat i. Får se hur det går nu, har en hel del skadebekymmer.

I stället tvingas alla som håller på med sporten i staden åka till antingen Norrköping (fyra banor) eller Mjölby (två banor).
-Vårt lag har faktiskt oftast tränat i Jönköping, där de har sex banor och bäst förutsättningar.

Göran äger i herrgården en mangårdsbyggnad på 500 kvadratmeter, en flygel på 150 kvadratmeter och en tomt på totalt 21 000 kvadratmeter – som allt ska skötas om.

Antar att du inte klipper gräsmattorna med en handjagare…?
-Nej, knappast (skratt). Jag har en åkgräsklippare som man sitter i – och med den tar det ungefär tre timmar.

Sedan 2015 kombinerar han sina konsultuppdrag med Södra Lund Bed&Breakfast i sina lokaler – fem dubbelrum och en lägenhet att hyra. Att företaget är med i Booking.com gör det enklare att hitta.

-Det är full fart på sommarhalvåret – framför allt från maj till mitten av september. Men eftersom mellan 50 och 70 procent av gästerna normalt sett är turister från andra länder har det på grund av pandemin varit en nedgång i år.

Ja, hur mycket har covid-19-virusets framfart påverkat dina bägge företag egentligen?
-Vad gäller Bed&Breakfast såg det väldigt mörkt ut innan midsommar – men så började bokningarna från fler svenskar komma. Skulle tippa på att det varit en minskning med ungefär 30 procent. Södra Lund Ekonomi har inte påverkats lika mycket, men kanske tio procent nedåt eftersom de flesta företagen blivit mer försiktiga.

Du är ju även politiskt aktiv inom liberalerna – inom vilka frågor brinner du mest för?
-De som gäller de kommunala bolagen, då jag har en god kompetens inom den branschen. I stället för att sitta hemma och gnälla vill jag vara med och påverka till något positivt, säger Göran Karlsson – som är styrelseledamot i Linköpings Stadshus AB.

 

Fakta om Göran Karlsson

Ålder: 56 år.
Familj: Singel.
Bor: I Södra Lund, en stor herrgård 17 km nordväst om Linköping.
Yrke: Ekonomichef på Södra Lund Ekonomi AB, driver Södra Lund Bed&Breakfast – som har fem dubbelrum och en lägenhet till uthyrning.
Intressen: Idrott, resor. Spelar curling på elitnivå – där han vunnit ett VM-brons, ett SM-guld och ett SM-silver i mixed dubbel, samt två SM-silver i lag.

 

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski