You are currently viewing Magnus har scenen som verktyg

Magnus har scenen som verktyg

– Nej, det blev aldrig någon hårdrocksgitarrist av mig, skrattar Magnus Bergman när vi ses en mörk novembereftermiddag på Kulturkammaren i Norrköping. Däremot läste han till undersköterska på gymnasiet med siktet inställt på att bli ambulansförare.
Men livet går sällan spikrakt, och som 19-åring blev Magnus pappa och lade sitt fulla fokus på den nya rollen som familjefar, och istället för att köra ambulans körde han truck i fem-skift för att kunna umgås med barnen.
– Jag jobbade som truckförare fram till att jag skulle fylla 30, och allt baklängeskörande, där jag satt med kroppen vriden, gjorde att jag fick en ryggskada och kunde inte jobba kvar.

Så följde ett riktigt kämpigt år med både sjukskrivning, separation och pappans bortgång och som en del i rehabiliteringen började Magnus på en teaterkurs.
– Folk skrattade och sa att nu hade jag väl en ordentlig 30-årskris i alla fall, säger Magnus. Men jag föll för teatern och blev headhuntad till ett folklustspel i Söderköping av Roger Melin, som startat Teater Impuls, ett teatersällskap som ägnar sig åt improvisationsteater. Och där blev jag fast.

Ryggen blev dock bara sämre och Magnus blev sjukpensionär. Han beskrivet livet med smärta som en typ av sorg, och livet utanför samhället som en annan.
– Jag levde för teatern. Och för barnen, förstås. Det är tack vare dem som jag överlevde den här perioden, säger han med allvar i rösten.
2008 hade Magnus varit sjukskriven i 8 år och hade på något vis förlikat sig med tanken på att det var så här livet skulle vara. Men så skärptes försäkringskassan reglerna kring sjukpenning och Magnus blev utförsäkrad. Och en dag kom ett brev som förändrade tillvaron totalt. En anonym anmälan hade lämnats in och i brevlådan kom ett återbetalningskrav på 622 000 kronor.
– Livet rasade, förstås. Och just då var jag så otroligt arg, berättar Magnus, men fortsätter i samma andetag berätta att idag är han lika otroligt tacksam mot denne anonyma anmälare, som han fortfarande inte vet vem det är. Det låter kanske konstigt, men annars hade jag fortsatt att helt enkelt bara finna mig i, säger han.

En envishet och ett jäklar anamma växte fram och Magnus, som hade skaffat sig mycket erfarenhet som patient inom rehabiliteringen, insåg att han skulle vilja utbilda sig till arbetsterapeut. Så han sökte till universitet-och kom in.
– Men jag bad om, och fick, uppskov ett år för att kunna träna och försöka trappa ned med medicinerna.
Träningen är en stor och viktig del av Magnus liv. Löpträning varannan dag och ryggträning sex dagar i veckan krävs för att hålla smärtan stången. Och fuskar han slår smärtan tillbaka på en gång och något han lärt sig att undvika till varje pris för att klara av livet och allt det som han nu vill göra.

En stor händelse var när han fick kontakt med Göran Söderlund, tidigare anställd på Försäkringskassan, som idag hjälper till med sjukförsäkringsärenden då många medicinska underlag är för dåliga för att Försäkringskassan ska kunna fatta ett rättssäkert beslut.
– Med Görans hjälp fick jag rätt i mitt ärende och skulden avskrevs. En otrolig lättnad.

Under utbildningen gjorde Magnus en studie om arbetsterapi i form av improvisationsteater och i arbetet som stödpedagog på Norrköpings Kommun kom lärdomarna sedan till nytta i form av kurser i arbetsgrupper och som stöd till chefer inom vården.
– Improvisationsteater handlar om att inte veta i förväg vart det ska ta vägen. Det kräver att man lyssnar in, samspelar och bejakar. Och det är viktiga egenskaper.

Tanken på ett eget företag väcktes då efterfrågan på Magnus kurser växte och Våga Förmåga föddes som sidoprojekt till anställningen.
– Att se människor växa och upptäcka sina förmågor är så inspirerande! säger han. När polletten trillar ner och någon upptäcker att ”jag kan!” – det är fantastiskt att få vara med om.
Idag kombinerar Magnus arbetet som musik- och dramapedagog för människor med funktionsnedsättningar med verksamheten i Våga Förmåga. Han är aktuell med boken ”Prata så någon bryr sig” och håller workshops för bland annat chefer, lärare, företagare och politiker i konsten att kommunicera.
– Livet är fantastiskt, och mer än en gång har jag ställt mig frågan ”Hur kunde det bli så här bra?” ler Magnus och svarar sedan själv med att det handlar om att utmana sig. Att ta egna beslut och att fortsätta framåt.
Något han utmanar sina kursdeltagare att göra.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl