You are currently viewing Lovisa vill se fler kvinnliga handlare
Vandringspriset ”Guldpåsen” har fått en framträdande plats i butiken. Foto: Mirjam Lindahl

Lovisa vill se fler kvinnliga handlare

– Jag arbetade på ICA Supermarket i Gamleby, och min handlare såg väl något i mig och tyckte att jag skulle gå ICA-skolan istället för att läsa på universitetet, berättar hon. Och jag, som trivdes jättebra lät mig nog övertalas ganska lätt. Jag fick ett stipendium som delas ut till kvinnliga medarbetare som vill framåt och jobbar uppåt, och någonstans där bestämde jag mig för att det var handlare jag ville vara.

Fem år senare hade Lovisa sin utbildning och massor med erfarenheter från det dagliga arbetet på alla olika avdelningar i butiken, till att ha personalansvar och att styra arbetet i stort.
– Sedan följde några år på ICA Supermarket i Linghem och som butikschef i Åtvidaberg innan annonsen om ICA Nära i Kneippen kom ut. Och jag sökte- och fick det, ler hon.

Butiken i Kneippen har funnits sedan 1917 då den första handlaren slog upp dörrarna till den nu K-märkta byggnaden, och Lovisa fick fira sitt tillträde med rungande 100-årsfest med anställda och kunder. Ett minne hon värderar högt.
– I en sådan här liten butik blir man snabbt du med kunderna, säger hon. Man känner stammisarna vid namn, vet när de åker bort på semester och vad de brukar vilja ha på sin smörgås. Men det gör också att man måste vara extra på tårna när det gäller sortiment och vad som går åt. Här gäller det att utnyttja alla utrymmen, utan att det för den skull blir överbelamrat och trångt. Vi har inte plats för några hyllvärmare, men kan absolut ta hem specialvaror om vi får någon dag eller två på oss.

Året senare, hösten 2018, fick Lovisa och hennes personal nästa roliga överraskning. Butiken hade blivit nominerad som en av tre butiker till priset ”Årets Livsmedelsbutik” på Norrköpings Handelsgala.
– Helt otroligt och fantastiskt roligt, ler Lovisa och berättar om hur ett filmteam kom och delade ut ett diplom helt utan att de anat att något var på gång.
Det hon tycker känns extra roligt är att nomineringarna bygger på kundernas tips. Och än idag vet Lovisa inte vem som nominerade dem.
– Att vi sen gick och vann kategorin på den stora galan med glitter och glamour var en stor boost för oss alla. Att vi gjort det här tillsammans och att kunderna aktivt gått in och röstat på just oss gör priset än mer värdefullt. Frågan är hur vi ska toppa det här 2019, skrattar hon.

Att vara ICA-handlare är något av ett kall, menar Lovisa, som intygar att hon har världens roligaste jobb. Kundmötena, småpratet och servicen tillsammans med planeringen, personalvården, utmaningen i att vara kreativ och lösningsorienterad och att samtidigt hänga med i branschutvecklingen och ta till sig det man kan göra mer av, ger arbetet så många olika dimensioner.
– Att vara handlare är en roll som jag tror skulle passa fler kvinnor, säger Lovisa. Det är egentligen galet att det, år 2019, fortfarande är en stor majoritet av handlarna som är män samtidigt som merparten av de butiksanställda är kvinnor. Varför?
Hon svarar sig själv med att många nog har svårt att ta för sig, att våga tro på att de kan.
– Och så länge det inte finns så många kvinnliga förebilder är det kanske svårt att se sig själv i den rollen, funderar hon vidare, och framhåller samtidigt det ansvar hon och hennes kollegor har i att lyfta fram andra nyfikna och drivna tjejer med handlare-kvaliteter och pusha dem vidare. Många fastnar lätt i tanken att man ska kunna allting själv för att våga ta för sig. Men det behöver man faktiskt inte, ärligt talat är det nog inte ens önskvärt. Grejen med ledarskap är att omge sig med den kompetens man själv inte har. Att skapa en arbetsgrupp och ett kontaktnät som kompletterar varandra. Däri ligger styrkan.

Lovisa har själv mycket glädje av de kontakter hon skapat under åren. Handlare som varit med länge och som bidrar med erfarenheter, kloka tankar och idéer. Som hon kan bolla tankar och funderingar med.
– Men jag skulle också önska ett kvinnligt handlare-nätverk här i Östergötland med omnejd, säger hon.

Kunderna kommer och kunderna går i den lilla ICA-butiken på hörnet. Det är dags för Lovisa att ta tag i eftermiddagens uppgifter och se till att det är väl påfyllt i hyllor och i kylar.
– Ibland har jag funderat på vad jag skulle göra om jag inte var handlare, säger hon. Men jag kommer faktiskt inte på något annat jag hellre skulle vilja göra.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: 
Mirjam Lindahl