You are currently viewing Linda Rakka – en deckardrottning från Bergs slussar
Linda Rakkas berättelsen utspelar sig på en fiktiv plats som heter Sparvdalen och ligger i närheten av Bergs slussar och Göta kanal men allt annat ser ut som det gör i verkligheten där karaktärerna i böckerna vistas i Berg och Linköping med omnejd. Här är det så vackert, det finns vatten, båtar och ett rikt sjöliv att inspireras av, berättar Linda Rakka.

Linda Rakka – en deckardrottning från Bergs slussar

Redan som nioåring hade hon en dröm om att bli författare. Efter idogt arbete, envishet och flera försök är hon idag deckar­författaren som skriv deckare om sin närmiljö i Bergs Slussar utanför Linköping.  Hon ­utmanar läsare att se ­människors komplexitet bakom trevliga fasader och återger färgstarka berättelser och ­spänning. Hon har till och med jämförts med Agatha ­Cristie. Nu planeras för utlands­lansering och flera böcker är i produktion. Möt Linda Rakka som rosats av kritiker och fick napp av tre bokförlag redan vid sin första debutroman.

– Att skriva har varit naturligt för mig i hela mitt liv, berättar Linda som fortfarande har sitt första manus kvar i bokhyllan.
– Det var en liten barnbok som jag skrev när jag var nio år. Idag får jag nypa mig själv i armen när jag tänker på att min dröm har gått i uppfyllelse.

Lindas debutroman ”Blåklockor som klingar på natten”, kom ut sommaren 2022 och nu har hon påbörjat den tredje boken i samma serie och har kontrakt på ytterligare en fjärde. Linda har slitit sig från sin skrivarbubbla för att möta upp vid Ronaldos Café vid Stångån för att delta i intervjun denna dimmiga höstmorgon.

För att få tid till skrivande skrev Linda under kvällar och lediga dagar vid sidan av sitt jobb sin kommunikationsbyrå. Med disciplin blev hennes första manus klart till slut. 

– Men manuset var inte tillräckligt bra, berättar Linda. Hon insåg att hon behövde lära sig hantverket bättre och anmälde sig till en skrivarutbildning på ett halvår. 

– Här lärde jag mig mycket och fick feedback av andra skribenter. Jag läste även andras verk för att förstå olika genrer, berättar Linda.

Linda valde att ge sig på att skriva ett nytt manus och då med en helt annan tyngd och kunskap. Att skriva en mysdeckare med färgstarka personporträtt och detaljrika miljöer blev grunden för hennes debutroman som godtogs av tre bokförlag. 

Hur skapar du dina karaktärer och miljöer?

– När jag valde miljö för min första bok så valde jag den närmiljö som finns omkring mig runt Bergs slussar. Förutom Göta kanal och den vackra naturen så finns det några gamla ödehus i Drabbisdal i Vreta Kloster som fick vara inspiration till kaptensvillan där djupa ­hemligheter avslöjas. 

Berättelsen utspelar sig på en fiktiv plats som heter Sparvdalen och ligger i närheten av Bergs slussar och Göta kanal men allt annat ser ut som det gör i verkligheten där karaktärerna i böckerna vistas i Berg och Linköping med omnejd.

– Här är det så vackert, det finns vatten, båtar och ett rikt sjöliv att inspireras av. När jag kör fast i mitt skrivande tar jag cykeln och ger mig ut till kanalen och de miljöer jag skildrar. Det brukar alltid hjälpa.

Linda har under sitt skrivande gjort ­research om till exempel husen i Drabbisdals historia men även fågelarter och naturen runt omkring. 

– Eftersom mina huvudrollsgestalter är komplexa har jag även studerat beteendevetenskap för att utveckla mina karaktärer. Huvudpersonerna bär på mörka hemligheter som avslöjas efter hand och bidrar till spänningen i hennes pusseldeckare och mysterier. Linda berättar vidare att hennes karaktärer i böckerna är helt och hållet fiktiva och skapade av henne som författare. De återspeglar inte mig själv eller någon jag känner alls, säger hon: Jag skapar en teaterscen med olika roller som jag ställer upp för att ­skapa berättelsen. Jag tar till exempel del av rapporter, dokumentärer och läser mycket för att göra research och inspireras när jag skapar mina gestalter och historier.

Linda är noga med sin integritet och trots ett bubblande samtal om hennes böcker och författarskap så vill hon hålla privatlivet för sig själv. Och visst passar det en deckarförfattare att skapa sin egen mystik. 

Varför vill man läsa dina böcker?

– Jag tror att berättelser i en vacker miljö där hemska saker händer skapar dubbla känslor för läsaren och blir en annorlunda kontrast. Mina huvudrolls­gestalter är extrema och har ­hemligheter och deras personligheter visar olika sidor som överraskar läsaren. Men jag har valt att inte ha så detaljrika mord utan skriver lite snällare mysdeckare. 

När jag läser vad bokbloggare och kritiker skriver om Lindas böcker så är det många fina recensioner med högsta betyg. Särskilt anges, en lysande berättarstil, detaljrika naturskildringar och spänningen i böckerna. 

– Idag har jag ett helt team omkring mig med förläggare, agent, redaktörer, formgivare, marknadsteam med flera vilket är fantastiskt. Jag känner stor glädje och är så tacksam över alla som bidrar på olika sätt med sin kunskap.

Har du fler drömmar om framtiden?

 – Just nu tar jag en sak i taget och försöker fokusera på min tredje bok som planeras att lanseras 2024. 

En sak är säker, Linda Rakka är deckardrottningen som är i författarvärlden för att stanna. 

Intervjun är slut och Linda skyndar i väg ut från caféet för att ge sig i in sin skrivarbubbla igen. Nya mysterier, berättelse och hemskheter ska skapas vid idyllen kring Göta kanal.  

Lindas tips till skribenter med författardrömmar

  • Följ dina drömmar 
  • Fortsätta skriva och träna mycket 
  • Gå på en skrivarkurs 
  • Tro på dig själv och ge inte upp.

Bokserien Morden vid Göta kanal av Linda Rakka

  • • Blåklockor som klingar på natten
  • • Svalor som ritar på himlen

Text: Susanne Bergman
Foto: PRESSBILD / SATU KNAPE