Det började med två arbetslösa, men inte desto mindre driftiga Norrköpingskillar. Tvillingarna Dennis och Billy Petersson startade upp IKF Norrköpings supporterklubb Peking Fanz, som på ett par år växte från ett fåtal till flera hundra medlemmar. De arrangerade cuper, event och jippon.
Och när det var dags att flytta IFKs kansli till nya arenan var naturligtvis de hängivna supportrarna på plats för att bära och kånka. Stolar, bord, bokhyllor och ett tungt kassaskåp kom på plats och den ena tvillingen tittade på den andra och sa:
– Nu vet jag! Vi ska starta firma!
– Okej…? svarade den andre. Vad ska vi göra då?
– Vi ska flytta saker, förstås! Jag har kommit på världens bästa företagsnamn!
Och så blev det. 2012 startade tvillingarnas flyttfirma – Lika som bär. Med det inofficiella namnet Två bär och en far, eftersom ingen av de två bären hade körkort, utan pappa fick agera chaufför tills det var ordnat.
Idag omsätter firman runt 24 miljoner kronor (2018), har ett 60-tal anställda plus ett stort antal frilanspersonal och är verksamma förutom i Norrköping och Linköping nu även i Gävle. 20 fordon är i rullning hela tiden och vid behov hyr man in externa bilar.
– För oss är det viktigt att vara tillgängliga för kunden, säger Micael Jonsson som sedan februari är anställd som VD för Lika som bär Östergötland. Vi ska inte tacka nej till uppdrag, utan erbjuda oss att lösa kundens behov lite snabbare än förväntat. Vår flexibilitet och vår tillgänglighet är en framgångsfaktor som vi vinner på i längden.
Mycket hos Lika som bär handlar om sport. Inte minst om fotboll. Och tvillingarnas idrottsengagemang visar sig bland annat i att man avsätter 3 % av omsättningen till det lokala idrottslivet i de städer där man är verksam, allt från ideella småklubbar till elitlag.
– Idrott skapar gemenskap, träning genererar välmående och i kombination så blir det en väldigt positiv plats att vara på, och det gillar vi. Idrott och i synnerhet lagsporter fyller en funktion när det gäller att aktivera både tjejer och killar. Dessutom förbrödrar sporten på ett alldeles unikt sätt, säger Micael och visar också på parallellen med ett arbetslag där man jobbar tillsammans. Man ger och man tar, ingen är viktigare än någon annan, men man har olika uppgifter. En del är på planen, andra tränar upp sig och några sitter på bänken – redo att hoppa in. Det viktiga är att man jobbar mot samma mål, med samma värderingar. Kom i tid, gör ditt bästa, för laget.
– Att skapa en positiv laganda är oerhört viktigt. Trivs du på arbetet gör du också ett bra jobb. Det genererar i sin tur nöjda kunder och så är den goda spiralen igång.
Han berättar om huvudsponsorskap under U23, europamästerskapen i friidrott som gick av stapeln i Gävle under juli och där Lika som bär ansvarade för persontransporter och en mängd olika event.
– Att synas i positiva sammanhang är otroligt viktigt, säger Micael. Att vara ”first in mind” hos kunderna.
Något som naturligtvis hjälper till är att ha ett namn som sätter sig, och som man minns. Lika som bär´s ordvits röstades med stor marginal fram som Sveriges roligaste företagsnamn av Språktidningens läsare.
– Jo, tvillingarna är verkligen grymma idésprutor, skrattar Micael.
Micael som själv har gedigen erfarenhet av ledarskap och personlig utveckling, berättar att anställningsförfarandet på Lika som bär inte riktigt är som på andra företag.
– Att ha ett fint CV är säkert bra, säger han. Men det säger egentligen ingenting om hur du är som människa, hur du reagerar i olika situationer och hur du interagerar med andra. Och det är det som är intressant för oss.
För att hitta sina kommande talanger anordnar man istället event där intresserade får komma och umgås, prata, kanske grilla något och i ett parti kubb visa upp sin personlighet. För även om man haft det struligt så är man är värd en rimlig chans, menar man på Lika som bär. Att få känna förtroende, kunna växa och bli en stjärna.
– Att få möta människor ”in action” är så mycket mer intressant än att genomföra en regelrätt nervös intervju. Och att sedan få följa med i utvecklingen, kanske kunna ge större förtroendeuppdrag till den som visar prov på ledarskapsegenskaper, det är fantastiskt, ler Micael och fortsätter berätta att det händer att andra flytt- och logistikföretag hör av sig och vill hyra in deras personal. – Så något rätt gör vi nog!
Arbetet ska flyta på, precis som ett skönt lir på fotbollsplanen, det är ambitionen. Och för att alla ska känna sig delaktiga och veta vad som är på gång startar man varje dag med ett gemensamt morgonmöte.
– Det är ett underbart surr härinne när alla 60 får sina uppdrag, börjar planera resvägar, kollar packning, frågar, pratar och skrattar, ler Micael.
Att resan, som började med att två killar skulle ha jobb för att överleva och nu är Östergötlands näst största flyttfirma, inte slår av på takten är för Micael ett bevis på att man jobbar på rätt sätt.
– Vi identifierar kundernas behov och anpassar oss. Därför erbjuder vi nu bland annat magasineringsmöjligheter på 800 kvadratmeter och har inrättat en renodlad städfunktion, som är skild från flyttdelen.
Han berättar att man också började fundera på varför byggen alltid är sena och insåg att man kunde bidra till tidseffektiviteten genom att tillhandahålla mellanlagnringshantering. Att helt enkelt se till att rätt material är på rätt plats vid rätt tidpunkt.
– När till exempel plattsättaren ska börja kakla, så behöver han inte börja med att bära in den redan försenade leveransen av material till rätt rum, utan när han kommer på morgonen är grejerna på plats och han kan göra det han är bra på, sitt hantverk. På så sätt frigörs tid, och tid är som vi alla vet även pengar, säger Micael.
I det administrativa laget på kontoret har Micael hittat sin plats bland logistikplanerare, bilansvarig och ekonomifunktion. Och det handlar även här om att få det administrativa arbetet att flyta på på bästa sätt, menar han. Eftermorgonmötet ses man för att gå igenom dagens frågor och på eftermiddagen stämmer man av att det går som planerat.
– Det gör att vi slipper onödigt spring på samma boll, säger han och använder ännu en gång en fotbollsmetafor. Tydliga roller med tydliga ansvarsområden skapar effektivitet och noggrannhet. Något som är viktigt inte minst eftersom vi handskas med andra människors tillhörigheter.
Han skrattar och berättar om killarna som mitt i trappan fick veta att pianot de bar på var en raritet i tvåmiljonersklassen, om ett gigantiskt akvarium och om flytten av hela Finspångs bibliotek. Men även om att de små sakerna kräver lika mycket omsorg och ska packas rätt och enligt konstens alla regler.
Lite extra krav blir det dock när man framåt hösten när man ska köra transporterna till SVTs Antikrundan som ska spelas in utanför Söderköping.
– När man inte vet om ett föremål är värt 50 eller 50 000 kronor, då gäller det att inte ta några risker. Och att alla försäkringar på plats, nickar han och ler.
Vad gäller framtiden så satsar Lika som bär på att expandera i strategiskt placerade orter runt om i Sverige. För att täcka in marknaden och för att kunna utnyttja transporterna så tids- och miljöeffektivt som möjligt. Man letar ständigt efter samarbetspartners inom transportsektorn som också vill optimera sina körningar och ser det inte som omöjligt att kunna ta transportuppdrag även utomlands.
– Inom en snar framtid finns vi på åtminstone åtta orter i Sverige, säger Micael, som inte ser någon mattning i uppdragstillströmningen. Jobben finns- det gäller bara att se dem och ta vara på möjligheterna. Bland annat ska 140 företag i vårt område flytta när Ostlänken byggs. Det ska vi ta vara på. Och vi jobbar också på att bli lika starka på företagssidan som vi är på konsumentmarknaden. För vi vet att kan andra så kan vi – och dessutom lite bättre.
Eftermiddagen kommer krypande över ett soligt Norrköping och vita skåp- och lastbilar med den karaktäristiska körsbärs-loggan på, börjar fylla upp parkeringen utanför. Det är snart dags att sammanfatta dagen för Micael och hans kollegor. Men imorgon är det dags igen. För Lika som bär flyttar, enligt dem själva, varje dag; förutom de dagar IFK spelar match!
TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Björn Lisinski