You are currently viewing Lever du längre om du läser böcker?
Foto: Yogendra Singh / Pexels

Lever du längre om du läser böcker?

SPONSRAD ARTIKEL

Det finns idag många studier kring läsandet och är du redan idag en bokmal så finns det goda chanser att du kommer leva ett längre liv i snitt. Enligt studier från bland annat Harvard, så är det viktigt att läsa böcker då böcker stimulerar våra hjärnor och förbättrar den mentala hälsan. Men på vilket sätt kan böcker förlänga ditt liv? Läs mer här nedan…

De allra flesta är nog ganska medvetna om att det är viktigt att läsa böcker, men nuförtiden menar forskningen att människor som läser böcker mer regelbundet också lever längre. I en forskning från 2017 som publicerades av Social Science & Medicine vid Harvard University följde forskare mer än 3000 personer i en studie om läsning under en tolv års period. I den studien visade sig det att människor som läste böcker i 3,5 timmar per vecka minskade sin risk att dö än människor som inte läste alls.

Dessutom visade det sig att människor som läser i snitt även lever två år längre än de som inte läste något alls. Studien visade samma resultat även när man inkluderade faktorer som kön, utbildning och intelligens – vilket tyder på att människohjärnan är i konstant behov av stimulans. En sådan typ av övning kan man även få när man spelar: slotv pa natet då de färgrika färgerna och designen kan ge människor underhållning och engagemang.

Dock var det inte all typ av läsmaterial som visade sig att människor lever längre, då nyhetstidningar och magasin inte riktigt hade samma effekt. Det är svårt att veta exakt varför dessa läsmaterial inte hade samma effekt men kan bero på att människor som läser böcker känner sig mer engagerade. Forskningen säger inte varför just böcker ger en längre livslängd men det kan mycket väl vara så att böcker leder till en kognitiv utveckling som gör att människor mår bättre och utvecklas på ett positivt sätt.

Även om tidningar och magasin är underhållande så kanske inte människor känner sig lika engagerade men som med allt i livet så är det viktigt att hitta en balans. Ibland kan det dock vara bra att läsa om nyheter: www.bos.nu och förändringar i olika branscher, då även detta kan engagera dig på ett intressant sätt. Det viktigaste är att du läser något som faktiskt intresserar dig och får dig att må bättre i längden. Dock är det inte bara läsningen som kan få dig att leva längre då studien även menar på att människor som skriver också lever längre i snitt.

Forskarna i den här studien förslår att processen med att läsa gör att människor blir stimulerade och samtidigt stärker regionen i hjärnan som är språkrelaterad vilket med andra ord håller sinnet aktivt och fräscht. Även spelautomater: slotv.kasino-spel-gratis.se kan hålla dig aktiv på ett roligt sätt då designen är skapad för att underhålla.

Men vad betyder egentligen underhållning? Det kan betyda olika saker för olika människor men när det kommer till läsningen så gör det att hjärnan tränas och kan med andra ord sägas vara som ett gym för hjärnan. Dessutom så kan läsningen öka empatin och stärka vår kontakt med världen omkring oss. Kanske hittar du också böcker om hundar som kan få dig att stärka din kontakt med ditt husdjur eller få ett intresse för djurrättigheter samtidigt som det bidrar till ett lyckligare och mer engagerat liv som i längden leder till ett längre liv.

Så kanske är det dags att börja läsa fler böcker nu när du vet, att du kan leva längre och på köpet även får mer empati för omvärlden och dig själv.