Låt träningen komma till dig

Låt träningen komma till dig

”Med oss blir träningen av” är en slogan som passar in perfekt när det gäller My willpower.
I augusti 2017 startade Katarina och Daniel Åsberg det träningskoncept som de själva saknat på senare år.
– Hur hinner man egentligen med träning i vardagen med familj, barn och jobb? Visst kan du träna själv hemma eller ta en runda i löpspåret, men det blev aldrig någon riktig rutin för oss. Vi saknade den träning vi upplevt i unga år, teamkänslan med laget, gemenskap och glädje på cykelavstånd hemifrån, berättar Katarina.

Idén växte fram i maj 2017 – då vänner i en Facebookgrupp undrade om hon som gruppträningsledare inte kunde testa att hålla i lite utomhuspass i bostadsområdet Tallboda i Linköping.
– Jag hade under ett 20-tal år varit instruktör för en mängd olika träningsformer – allt från aerobics, till spinning, core, body pump, cirkelträning och yoga. Men det är inte lätt att hitta tiden för det när man jobbar heltid och har familj. Många har svårt att komma i väg och därför är det ju perfekt att kunna träna nära sitt hem, utan att behöva ta sig någonstans.
De körde några lördagsmorgnar klockan nio på morgonen – vilket blev en succé.
– Vi var mellan 40 och 50 stycken varje gång. De som hade egna hantlar och gummiband tog med sig det – och det blev en blandning mellan kondition och styrka nära skolan i Tallboda.
Hon fick mycket uppskattning av deltagarna – som till stora delar var i ungefär samma ålder som hon själv, mellan 35 och 45 år.
– När jag såg vilket intresse som fanns kände jag att det verkligen fanns ett stort behov och en outnyttjad potential att fylla. Något som ledde till att jag tillsammans med min man Daniel startade My willpower – där vi vill erbjuda våra kunder servicen att vi kommer hem till dem med träningen i stället för att de ska behöva ta sig någonstans.

De köpte in vikter och övrig utrustning, samt en skåpbil att köra runt till olika platser med.
Under de första 2,5 åren har Katarina och Daniel kombinerat verksamheten med sina ordinarie arbeten.
Katarina är utbildad folkhälsovetare och har en delad tjänst mellan Region Östergötland och en forskargrupp på Linköpings Universitet. Daniel har ett fyrskiftsarbete som styrkeledare på Räddningstjänsten – och har spelat ishockey i många år tidigare.
– Vissa pass håller vi i själva, medan våra anställda coacher leder andra. Det är ett pusslande att få ihop det, men väldigt roligt. Det känns kul att komma med något helt nytt. Vi är definitivt Linköpings och Östergötlands första rullande gym – och vad jag vet även ett av Sveriges första i den här omfattningen.
Förhoppningen var att de skulle locka tolv personer till det första passet i Tallboda – men de platserna fylldes upp direkt efter att ha publicerat i sociala medier. De kommunicerar mycket därigenom – ett bra sätt att nå målgruppen.
– Vi dubblade till två grupper efter bara ett par dagar och sedan dess har det blivit större och större. Som det är i dag har vi utrustning i form av bland annat hantlar, skivstänger, kettlebells, sandsäckar och gummiband till cirka 50 personer med oss i skåpbilen.

Vad brukar ni göra på träningen?
– Varje pass innehåller styrka, kondition och rörlighet, men träningsuppläggen ser olika ut. Vi varierar mellan cirklar, intervaller, in-group, parträning och AMRAPS. Ibland räknar vi antal repetitioner och i bland får tiden styra, till exempel 45 eller 60 sekunders intervaller. Alla våra pass är högintensiv funktionell träning med inspiration från CrossFit, HIIT och klassisk cirkelträning.

Vem passar träningen för?
– Våra deltagare är både tjejer och killar – vissa har inte tränat på tio år, andra tränar regelbundet och gör detta som ett komplement. Vissa har nyligen fått barn och andra har en skada att förhålla sig till. Upplägget på passen där vi tränar ”individuellt i grupp” gör att nybörjare och träningsvana kan träna sida vid sida.
Så här står det på deras hemsida:
”För oss är säker träning och rätt teknik A och O. Vi vill att du ska göra rätt, men vi vill även att du ska förstå hur kroppen arbetar. Ju mer du lär dig, ju mer vågar och utvecklas du. Vi presenterar alltid skalsteg i de olika övningarna och hjälper dig att anpassa övningarna utifrån dina förutsättningar. Vi jobbar med att stärka dig både mentalt och fysiskt under våra sex veckor tillsammans – vi möter och utmanar dig att klara mer än du tror att du kan. Enligt oss är smart träning det som är bra för dig – inte nödvändigtvis den svåraste eller tyngsta övningen, men kanske inte heller ”bekvämlighetsträningen”.
Vad gäller det där med sex veckor tillsammans – så är det den tiden de åker ut två dagar i veckan till ett visst område. Under hösten är det Tallboda, Ekängen, Hjulsbro och Malmslätt som fått besök.
Under januari och februari månad blir inomhusträning i områdena Ekängen, Tallboda och Hjulsbro.

Var sker träningen på sommarhalvåret?
– Utomhus på olika grönytor, till exempel intill lekparker. Det smidiga är att alla ska kunna träna väldigt nära sina hem och att de kan ta med sina barn om de vill. Vi gillar att se barn och ungdomar som rör på sig, vi sitter på tok för mycket still idag. Vi tror på idén att barn ser föräldrar som tränar tillsammans och att de själva samtidigt kan leka, hoppa och skutta till musiken.
My willpower har även startat en satsning när det gäller träning på dagtid för olika företag och dess anställda.
Då kommer skåpbilen ut till företagen och tränar antingen utomhus på en yta eller inomhus i deras lokaler.
– Jag har hört en del som skojar om att deras friskvårdstid alltid brinner inne för att de inte kommer i väg och tränar. Med vårt koncept kan de anställda enkelt träna tillsammans på arbetet exempelvis på lunchen eller innan morgonmötet. Något som inte bara främjar hälsan, utan också svetsar samman gruppen mer.

Hittills har företagsträningen bedrivits i ganska liten skala. Men tanken är att den ska utökas varefter.
– Vårt mål är att på sikt jobba mer med vår egen verksamhet. Helt klart finns en stor potential att växa. Vi brinner för att hjälpa människor att få in träning i sina liv och det här ger helt andra möjligheter för många.
Något My willpower också sticker ut på är deras nya sätt att nätverka – ett träningsnätverk som startats tillsammans med Storbildsfabriken.
– Det är ett nytt, flexibelt och hållbart sätt att nätverka. För företag, organisationer och människor som vill nätverka i avslappnad form med kombinerad träning och frukost. Fokus på hållbara relationer, människor och miljö. Först tränar och svettas man tillsammans, sedan äter man frukost och pratar – aktiviteter som bygger upp kontakter och gemenskap. Det är något vi tror mycket på, säger Katarina Åsberg.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski