Lär dig mer om & investera i börshandlade fonder (ETF:er)

Lär dig mer om & investera i börshandlade fonder (ETF:er)

DETTA ÄR EN ANNONS

Investeringar i börshandlade fonder, många gånger kallade ETF:er (efter engelskans Exchange-Traded Funds), är ett bra sätt att komma igång med investeringar på. Det är relativt enkelt att lära sig hur man börjar investera i dessa tillgångar och så kan ETF:er generera bra avkastning utan för mycket besvär.

Som med alla andra investeringsmetoder är inte ETF en lösning som passar alla. Därför är det viktigt att du först och främst utvärderar huruvida det passar dig eller inte, är väl införstådd i den finansiella produkten samt förstår riskerna som medföljer.

Vad definierar börshandlade fonder?

En börshandlad fond, eller ETF, möjliggör det för investeraren att köpa många aktier eller fonder samtidigt. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång, som kan vara exempelvis en råvara eller en valuta. Investeraren som investerar i ETF:er äger således inte dessa underliggande tillgångar, men istället en del av själva ETF:en.

Fördelar & Nackdelar med ETF:er

Som med alla andra investeringsmetoder finns det för- respektive nackdelar med att investera i ETF:er. ETF:er, som andra investeringstyper, erbjuder investeraren ett sätt att bygga upp sitt personliga kapital på, men det medför även en del risker.

Rent kortfattat förser ETF:er investeraren med lägre genomsnittliga kostnader utifrån det stora hela. Skulle investeraren själv investera i varje underliggande tillgång i indexet skulle det bli väldigt dyrt i längden. Samtidigt är det ett relativt enkelt och snabbt sätt att investera på, eftersom investeraren endast behöver utföra en transaktion för att köpa och en för att sälja. Således leder detta även till mindre kostnader, eftersom investeraren inte behöver betala så mycket avgifter till förvaltaren. ETF:er klassas också som en allmänt säker investeringsmetod, eftersom ens portfölj blir diversifierad i samband med att man genom en ETF får ett par olika underliggande tillgångar.

Men, som med allt annat inom investeringsvärlden, finns det några risker med ETF:er också. Eftersom ETF:er består av ett varierat sortiment av aktier, är avkastningspotentialen inte lika stor gentemot enskilda aktier. Samtidigt är de inte gratis även om de är billiga – du måste betala avgifter till fondförvaltaren.

Investera i ETF:er

Att komma igång med investeringar i ETF:er är inte särskilt svårt. Som vi redan belyst är det något enklare att investera i dessa börshandlade fonder eftersom du inte själv måste genomföra transaktionerna konstant.

För att komma igång börjar du helt enkelt med att hitta en tillförlitlig handelsplattform som möjliggör handel med ETF:er. Det bästa sättet att bestämma dig för vart du ska handla med ETF:er är att jämföra varje online-mäklares funktioner och plattform. Nästa steg är att välja dina första ETF:er, och när detta är gjort kan du luta dig tillbaka och åtnjuta de underhållsfria investeringarna.