You are currently viewing Låna pengar snabbt och på ett smart sätt

Låna pengar snabbt och på ett smart sätt

SPONSRAT INNEHÅLL

Vad är viktigt att tänka på innan man ansöker om lån? Det är frågan många ställer sig idag, och generellt finns det några värdefulla tips för den som vill låna pengar snabbt men smart.

Jämför alltid lån

Det antagligen främsta tipset är att jämföra lån. För en del kan det låta som en självklarhet, men ibland behöver man pengar snabbt och då är det lätt att bara kasta sig över första bästa lån. Det finns goda skäl till att inte göra det.

Med så många långivare på marknaden kan det bli överväldigande att hitta den som just nu har bäst lånevillkor. Det finns flera sidor som helt gratis låter dig jämföra olika långivare. Behöver man låna pengar snabbt så har de i alla fall sett till att långivarna granskats noggrant, och sedan är det upp till dig att läsa vidare och ta reda på vilket lån som är lämpligt för just din situation.

Innan du jämför bör du ta reda på vilket typ av lån du behöver. Den vanligaste typen av av lån är blancolån, alltså privatlån. Detta lån kan täcka det mesta, men ska du köpa bostad t.ex är det värt att kika på bolån. Då kan du låna upp till 85% av bostadsvärdet, medan resterande 15% är kontantinsats. Även denna går att låna till via privatlån.

Vad du kan få för lån beror även på dig och din ekonomiska situation. Bland annat ränta kan skilja sig markant, men det går alltid att se vad den minsta och högsta räntan en långivare kan erbjuda är.

Är det värt att låna pengar snabbt?

Att ta ett snabblån kommer ofta med en risk. Det allra viktigaste är att du betalar tillbaka i tid. Du får lånet på kort tid, men du behöver också betala tillbaka på en relativt kort tid. Om du absolut inte behöver låna en mindre summa pengar precis nu, bör du istället ansöka om ett vanligt privatlån.

Snabblån – eller smslån – har ofta ofördelaktiga räntevillkor och bör därför endast ansökas om i nödfall. Kort sagt, behöver du inte ett lån samma dag är det mer värt att hitta ett bra privatlån. Beroende på din situation kan det till och med bli räntefritt.

Om du har betalningsanmärkning sedan tidigare kan du fortfarande bli beviljad ett lån. Ofta när du jämför lån har du möjligheten att se om långivaren accepterar låntagare med anmärkning. Ibland går det även att förhandla detta med långivaren.

Bra att ha i åtanke

För dig som ska ansöka om lån finns det en del saker du bör tänka på innan du går vidare.

  • Jämför alltid långivare
  • Se till att det är en seriös aktör (under tillsyn av Finansinspektionen)
  • Låna bara när du verkligen behöver
  • Undvik snabblån om det inte är nödfall
  • Privatlån är oftast det bästa valet i de flesta fallen
  • Det går att få lån trots tidigare anmärkning
  • Du måste vara över 18 för att låna, ibland äldre

Läs alltid på ordentligt innan du ansöker om lån. Det ska alltid vara möjligt att kontakta sin bank och få ytterligare råd, något som starkt rekommenderas.