You are currently viewing Kesten satsar på utveckling ut ur pandemin
Den kreativa konstnärssjälen och driftige företagaren Dragoslav Kesten där han trivs som bäst. I en av sina tre frisersalonger, som här i Studio The Look i centrala Linköping. – Jag är omringad av 22 kvinnor på jobbet och fyra hemma; min sambo och tre döttrar, säger Kesten.

Kesten satsar på utveckling ut ur pandemin

Han driver två frisersalonger och webbshop i Linköping och innan coronapandemin bröt ut startades ytterligare en salong i Norrköping.
– Som företagare måste man vara kreativ och beredd på oväntade händelser. Pandemin har varit svår att planera för, men vi har klarat av det bra och förbereder oss nu med fler nyanställningar, säger Dragoslav Kesten.

Frisörbranschen är en av de branscher som drabbats hårdast av pandemin, med tuffa konkurser som slagit ut salonger.
– Jag har kollegor som tvingats stänga. Under pandemin har man fått lära sig att inte ta allt för givet. Den slog till hårt – både ekonomiskt och hälsomässigt. I juni förra året drabbades jag själv av coronaviruset, med blodpropp och extrem trötthet. Jag har fortfarande lite bekymmer med det, säger Kesten.

– Men jag har jobbat på hela tiden ändå, så mycket jag orkar. För mig finns inget alternativ. Jag skolade om mig själv till att sköta bokföring och administration, eftersom jag inte kunde jobba som frisör. Men nu börjar jag ta en del kunder igen. Det är det som jag saknat och älskar mest, det sociala och konstnärliga i det här yrket.

Men innan vi går in på hur Kesten och hans 22 anställda hanterat pandemin backar vi bandet… Den 46-årige Linköpingsbon är entreprenören som egentligen hade helt andra planer.
– Företagandet är en konsekvens av mina konstnärliga drömmar. Och dessutom av viljan att utveckla frisörbranschen och testa något helt nytt. Jag ville gå min egen väg, göra något annorlunda, då fick jag bli egenföretagare.

Livet har varit mycket upp och ner för Kesten, berättar han. Vi börjar i det forna Jugoslavien, där han föddes och växte upp. Ingen kallar honom längre Dragoslav – döpt efter en jugoslavisk fotbollsspelare. Han är kort och gott Kesten med alla.
– Pappa trodde att jag skulle bli fotbollsspelare, men jag har alltid varit konstintresserad. Att måla, rita och teckna. Mina tavlor på den tiden var med på internationella ungdomsutställningar i Wien, Budapest, Tokyo. Jag älskar konst!

Kestens kreativa ådra ledde vidare in på en utbildning i kläddesign. Han blev uppmärksammad på att håret var viktigt för modellerna som bar klädkollektionerna.
– Att få jobba med hår som konstform är fantastiskt! Man jobbar med form och färg och anpassar väldigt mycket efter personen man har i stolen.

Den trygga uppväxten kastades omkull av oroligheter då krig och väpnade konflikter bröt ut i början av 1990-talet. Kesten och hans familj flydde, splittrades och hamnade på olika platser i Sverige. För Kesten började det nya livet som 20-åring i skånska Tomelilla.
– Jag var färdigutbildad inom både kläddesign och frisöryrket, och satsade på att lära mig svenska direkt. Efter nio månader klarade jag av svenska på gymnasienivå, kompletterade min utbildning på frisörskolan och fick min första anställning på en salong i Ystad. Språket är nyckeln till att kunna jobba som frisör, ett socialt yrke.

Efter tre år i Sverige bestämde sig familjen för att samlas på ett ställe – det blev Linköping där föräldrarna redan bodde. Två år senare, 1999, startade Kesten sin första salong, Studio e-hair.
– När digitalkameran kom kombinerade jag datatekniken med frisöryrket. Alla kunder som ville fotograferades digitalt. På så vis samlade vi en historik med frisyrer att diskutera med varje enskild kund, för att komma fram till vad som kunde förändras och utvecklas. Det här var ett nytt sätt att jobba på och som uppmärksammades i media.

– Tillsammans med brorsan har jag också utvecklat ett bokningssystem för frisersalonger. Det är en del av businessen, ett sidoprojekt. Det är vi och kollegor i främst Östergötland som använder det.

2010 tog Kesten över Studio The Look och några år senare startade han en webbutik för hårvårdsprodukter i källarplanet under salongen.

Innan pandemin bröt ut tog den driftige företagaren över ytterligare en frisersalong, denna gång Zalong Nivå i grannstaden Norrköping. Och så slog den till, med det första konstaterade fallet av covid-19 i Östergötland 9 mars 2020.
– Pandemin har gjort att vi fått tänka om, försöka vara ett steg i förväg. När vi fick det första fallet i Linköping hade vi redan förberett oss på hur vi skulle hantera den nya situationen. Vi införde stenhårda restriktioner, vid minsta symptom stannar man hemma. Vi har tänkt kreativt och ändrat vårt sätt att jobba, för att skapa en trygg miljö och minimera smittspridning bland personal och kunder.

Skyddshandskar, munskydd och handsprit i mängder har köpts in. Antalet kunder i salongen har begränsats i enlighet med pandemilagen. Kesten har dessutom lagt till en extra kvart mellan varje behandling för att undvika trängsel.
– Alla avbokningar innebär tappad tid, och det är tiden vi tar betalt för. Pandemin har varit och är kostsam för oss, men vi går inte jätteminus. Branschen är hårt drabbad, jag är glad över att vi inte drabbats lika hårt som många andra. Omsättningen har minskat med närmare 25 procent, men vi har samtidigt dragit ner på våra kostnader.

Personalstyrkan är intakt och sedan januari i år har fyra personer anställts.
– Jag har en fantastisk personal, som är delaktig och engagerad i verksamheten. Vi har kämpat tillsammans, och jag tycker att vi hittills klarat av pandemin på ett bra sätt.

– Vi har samtidigt focus på utbildning och utveckling av personalen, och passar på att utveckla webbshopen och byta affärssystemet för hela bolaget. Vi ser framåt och fokuserar på det positiva. Vi har bra planer och förbereder oss med fler nyanställningar, säger Kesten lite hemlighetsfullt om framtiden.

TEXT OCH FOTO: Stefan Holgersson

Tidigare publicerat i Affärsstaden #5 2021