Karin och Thomas förvaltar mer än 100 år av anor i skärgården

Karin och Thomas förvaltar mer än 100 år av anor i skärgården

I början av juni är det fortfarande försäsong på hotellet, och Karin och Thomas håller tillsammans med Malin Peterzén, Östgötaköks marknadschef, att lägga sista handen på renoveringen av de 18 rummen som till säsongsöppning ska stå klara för gäster.
– Vi drar igång till midsommar, berättar Karin. Sedan är det full fart fram till skolstart i augusti. Efter det växlar vi upp konferenskonceptet som vi kör resten av året.

De är nu inne på sin fjärde säsong med Arkösunds hotell. En resa som varit både lärorik och inspirerande.
– Det finns så mycket historia i den här platsen, säger Malin. Historia att ta vara på och vara rädda om. Här finns alla de pampiga grosshandlarvillorna ritade av Verner Northun. Här finns den stora stenen där besökande kungar ristat in sina namn och här finns framför allt alla de människor som i generationer bott och verkat i sin hembygd. Vi har från början varit väldigt måna om att verka för att Arkösundsborna ska känna att de får tillbaka sitt hotell. Med ett nytt erbjudande och en helt ny produkt, men ändå med samma känsla av att vara en del av den levande pulsen i Arkösund.

Thomas håller med och menar att det viktigaste är att varje gäst känner sig omhändertagen och sedd.
– Till Arkösund kommer en väldigt blandad publik. Båtfolk och stuggäster, campare och bilburna dagsbesökare, lantisar, storstadsmänniskor, kändisar och tja… helt vanliga människor som du och jag. Och alla förtjänar samma uppmärksamhet och samma fina service. Vi vill leverera personligt och med kvalitet utan att för den skull vara uppstyltade och stela. Något för alla, helt enkelt.
– Och att nu kunna komplettera sommarverksamheten med ett helårsutbud på konferens och uthyrning känns jättekul, säger Karin. Naturligtvis med en anspänning över att fortsätta leva upp till våra egna högt ställda krav även i denna del av verksamheten, men mest spännande och inspirerande.

För även om Karin och Thomas har drivit verksamheter ihop under många år så är hotelldrift en ny erfarenhet för dem båda. Men tillsammans med Malin, som har över 17 års erfarenhet av hotellverksamhet i alla dess former, tackade de ja till erbjudandet från den ägargrupp som köpt fastigheten, och tog sig an uppdraget att bli hotelldirektörer såväl som restauratörer.
– Och det är otroligt roligt, ler Karin. Så mycket nya erfarenheter och så mycket att lära sig. Och så är det ju fantastiskt att bara få tillbringa tid här ute i den vackra naturen. Havet, himlen, skogen och klipporna. Det är så rofyllt, även om dagarna kan vara stressiga.

Idéer råder det ingen brist på och Malin berättar om tankar på att kunna använda sig av de möjligheter som finns i naturen och i de vackra omgivningarna. Yogaweekends, sjöfågeljakt, skärgårdsturer och matlagningskurser. En önskan som ligger henne varmt om hjärtat är att öka samarbetet med övriga kustkommuner.
– Vi skulle kunna göra så mycket mer genom att jobba tillsammans med att marknadsföra Östkusten som ett helhetsbegrepp istället för att tänka Tjust, Gryt och St. Anna var för sig, menar hon. Man kan åka med turistgrupper från Norrköping till Söderköping och sedan med båt ut hit och tillbaka igen. Ordna sightseeing och kryssningar längs hela kuststräckan. Promota varandra helt enkelt.
Hon berättar att det redan finnas planer på att köra sommartrafik mellan Arkösund och både Söderköping och Valdemarsvik. Något hon ser fram emot ska bli verklighet.
– Vi har ju faktiskt Sveriges vackraste kust här. Och den ska vi vara stolta över, ler hon

Karin, Thomas och Malin tittar ut över hotellets stora altan som bjuder på en slående utsikt över sundet mellan fastlandet och Arkö. En vy som inte hindras av någonting förrän havet och himlen möts någonstans därute halvvägs till Baltikum, femton mil bort.
– Att få dricka sitt morgonkaffe i solen här, eller njuta av solnedgången med ett glas bubbel och lite bra musik, det är livskvalitet. Och det är det vi vill få våra gäster att längta tillbaka till, avslutar de.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl