You are currently viewing Kämpar för livet

Kämpar för livet

Barncancer är onekligen en mycket allvarlig sjukdom, men på senare år har forskningen kommit så pass långt, att man idag kan rädda 80 procent av de barn som drabbas av cancer.
Men det räcker inte – sjukdomen är fortfarande den främsta orsaken till sjukdomsrelaterade dödsfall bland barn i åldern ett till 15 år.
Barncancer inte är likadan som cancer hos vuxna. Forskarna vet faktiskt inte varför barn får cancer. Därför behövs det en målmedveten forskningsinsats inom barncancer som ger forskningen möjlighet att hitta en lösning och utveckla bättre och skonsammare behandlingsmetoder så att barnen inte bara överlever, utan kan leva ett normalt liv efter sjukdomen.

Team Rynkeby samlar in pengar till Barncancerfonden, och har nyligen kommit i gång i Linköping. Huvudinitiativtagaren heter Göran Berlemo, och han är även lagkapten. Göran har tidigare erfarenhet av till exempel Ride of Hope, där de också samlade in pengar till fonden. Då cyklade man från Prag till Varberg på en vecka.

Då Ride of Hope Europe och Team Rynkeby “konkurrerade” om samma målgrupp bestämdes att Ride of Hope Europe skulle gå in i Team Rynkeby. Team Rynkeby cyklar årligen till Paris och har också insamling till Barncancerfonden. Affärsstadens utsände har träffat Göran för att få veta lite mer om deras Team, hur det fungerar och hur man kan hjälpa till.
Göran börjar med att berätta om teamet.
– I år har vi lyckats få ihop ett lag till Team Rynkeby – God Morgon Linköping. Det är 16 cyklister och två på service, i dagsläget. Vi kommer att köra service tillsammans med Team Värmland som utöver detta är 17 cyklister.

Men vad innebär det då att ha ett lag i Team Rynkeby? Göran berättar:
– När man kör i Team Rynkeby så är det i grunden ett projekt på ett år, där huvudsyftet är att samla in pengar till Barncancerfonden. Varje cyklist finansierar sin satsning själv med cykel, hotell, resekostnader och så vidare. Totalt ca 30-35.000 kronor. Sen ska man i teamet träna tillsammans och göra aktiviteter tillsammans, och förbereda sig för att kunna cykla distansen till Paris.

Det är inte bara lag från Sverige, utan även lag från Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna och Tyskland.
– Det är ganska många; ca 2500 cyklister sammanstrålar i Paris i juli, och alla startar ungefär samtidigt. Detta kräver att alla tar olika vägar för att hitta hotell och logi. Då behöver varje cykelteam ett serviceteam som transporterar packning och hjälper till om man får strul med cyklar, sätter upp matkontroller och så vidare.

Just nu håller laget på att träna tillsammans, och jagar även sponsorer. De som går in och sponsrar, sponsrar ju inte Team Rynkeby, utan skänker pengar till Barncancerfonden. Sponsorer är ofta företag.
– Skänker man minst 25 000 kronor så får man sin logga tryckt på cykeltröjorna och på så sätt exponering – lokalt och hela vägen till Paris. Sen får man även använda vår banner i mailutskick och så vidare. Vi brukar inte prata så mycket om sponsring utan kanske mer kalla det för CSR-arbete (Corporate Social Responsibility). Deadline för logga på kläderna är 18 januari.

Hur ser det ut med träningar och så vidare?
– Vi har cyklister i laget som bor i Linköping, Motala, Vadstena, Norrköping, Finspång och till och med utanför regionen – Nyköping, så det krävs lite mera av de som inte bor i Linköping för att komma och träna.

Man har Campushallen i Linköping som träningssponsor och det är där teamet kör alla sina pass under vintersäsongen.
– Vi tränar både genom att cykla på spinningcyklar och tränar styrketräningspass. Kravet är att man ska vara med på minst ett pass i veckan och därutöver har var och en eget ansvar för sin träning. Sen när utesäsongen börjar kommer vi köra helgcyklingar. Och då handlar det ju om att cykla 10-15 mil åt gången. Precis som vi gör varje dag under veckan som vi cyklar till Paris. Vi har två inplanerade träningsläger med övernattningar vilket innebär att serviceteamet också får öva. Det måste ju funka när det är skarpt läge.

Det finns många roller i laget och det är som vilken organisation som helst – det är viktigt att allt fungerar.
– Vi har team möten en gång i månaden, vi har sponsoransvariga, kommunikationsansvariga, eventansvariga, träningsansvarig, serviceansvariga och en ruttansvarig. Så alla har olika roller i teamet. Och alla roller är minst lika viktiga.

Hur gör man då för att bidra och hjälpa till? Det finns många sätt att hjälpa. Varje krona som kommer in är viktig. Det går jättebra att swisha ett bidrag, som privatperson eller företag. Vill man jobba med CSR eller vara sponsor så är ett sätt att maila teamet, eller kanske ringa till Göran. Det finns flera olika upplägg för detta. Vill man hjälpa teamet eller kanske vara en del av det 2020 så är en bra start att höra av sig.

Göran avslutar det hela och talar för hela teamet.
– Den 29 juni ska vi sätta oss på våra gula cyklar och cykla till Paris. Alla i teamen gör det av olika anledningar, men vi har ändå en och samma huvudanledning. Huvudsyftet är egentligen inte den personliga utmaningen utan att inget ska behöva mista sitt barn i cancer. Hjälp oss att kämpa för livet!

HJÄLP TEAM RYNKEBY GODMORGON LINKÖPING

Swisha ditt bidrag 123 678 9424
Bankgiro 5233-7003
www.team-rynkeby.se
https://www.facebook.com/teamrynkebylinkoping

Göran Berlemo
+46 73-418 46 52
goran.berlemo@gmail.com

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski