Jörgen Remmelg blir ny VD på XMReality
Det vi jobbar med idag kan liknas med ett avancerat facetime. Att tekniken kommer att nå konsumentledet och användas i människors vardag är självklart. Men när? Och hur? Självklart vill vi vara med då, Säger Jörgen Remmelg.

Jörgen Remmelg blir ny VD på XMReality

Han är asfaltspojken som blev lantis. KTH-ingenjören som fick ett hästintresse med kärleken och flyttade till den östgötska landsbygden. Han är företagsledaren som brinner för gemensamma visioner och trygga strategier för att komma framåt tillsammans.
Möt Jörgen Remmelg, som från och med den 31 mars är XMRealitys nya VD.

XMReality är företaget, sprunget ut ett forskningsprojekt mot Försvarets Forskningsinstitut vid Linköpings Universitet, som nu är världsledande inom Remote Guidance med hjälp av Augemented Reality, så kallad förstärkt verklighet. Med kunder som ABB, Electrolux, Bombardier och GE förser man bolag i 44 av världens länder med möjligheter att inte bara lösa redan uppkomna problem, utan kan också se till att undvika och förebygga allt från små störningsmoment till stora och kostsamma driftstopp med effektiv support över nätet.
Jörgen tar emot på den blivande arbetsplatsen och berättar om de första uppdragen, där en tekniker utrustad med wifi-paket i en rejäl ryggsäck på ryggen och en stor otymplig skärm att filma med, guidades till att desarmera en mina, och jämför det sedan med dagens 3D-glasögon och små mobilskärmar.
– Vilken skillnad!
Idag används XMRealitys mjukvara främst inom verkstads- och processindustrin, och möjliggör vägledning på distans, direkt och nästan lika tydligt som om personen var på plats.
– AR är en fantastisk möjlighet, säger Jörgen. Vi är än så länge specialiserade inom industrisegmentet, men när jag går omkring i vardagen kan jag inte låta bli att se en massa områden där tekniken skulle kunna bli riktigt användbar i framtiden.
Inte minst, menar han, är det förutom effektiviteten, trygghet och kostnadsbesparingarna för kunden, en stor vinst för miljön. Mindre resande reducerar utsläppen markant.

Jörgen, som efter avslutad civilingenjörsexamen arbetade med kärnkraftsturbiner på ABB fick så småningom jobb på SAAB Space, och flytten gick från Askersund, eller som Jörgen själv säger ”Sveriges San Diego”, till Linköping.
– Jag arbetade både som projektledare och som ingenjör under resan då SAAB Space först slogs ihop med Ericsson och sedermera blev RUAG. Men arbetet kom också att handla om förändringsarbete; företagsutveckling, försäljning och företagsförvärv, vilket tilltalade mig. Jag gillar att arbeta med människor, skrattar han. Interaktioner mellan personligheter, att få berätta och visa på möjligheter med produkter och samarbeten.

De senaste tre åren har Jörgen arbetat internationellt, med ansvar för affärsverksamheter och delat sin tid mellan Linköping och Zürich.
– Jag har skaffat mig en väldigt bred erfarenhet genom att jag har fått vara involverad i helheten. Från det rena hantverket till administration, system, certifieringar och styrelsearbeten. Något jag är otroligt stolt och glad över. Att huvudägarna för XMReality fick upp ögonen för mig till rollen som VD tror jag beror på allt det här, och på att jag har blick för varje kund, för just deras behov och hur vi kan skapa mervärde i varje enskilt samarbete.

Han menar att steget från satelliter till AR inte är så långt som man först kan tro.
– En satellit är faktiskt egentligen bara en Iphone uppskalad till fem ton, utrustad med solceller, ler han. Mjukvaran är liknande, men höljet kräver en hel del extra för att klara strålningen i rymden.
För Jörgens del blir den största skillnaden att gå från att ansvara för 500 personer i fem länder till att driva ett team på ca 30 anställda, varav merparten finns i Linköping, och några i Hamburg och utanför Boston.
– Det ska bli fantastiskt, ler Jörgen. Jag har verkligen saknat det nära teamet. Att driva företag är en lagsport och verkligen ingen soloprestation. Jag ser fram emot att få vara på plats, i det dagliga och få bli en del av ett arbetslag som vill framåt och vidare.

Det utåtriktade marknadsarbetet är det som ligger Jörgen varmast om hjärtat. Och den största uppgiften är förstås att få XMReality att växa.
– Att hitta rätt med befintliga kunder och utöka samarbeten, men också att ta fler marknadsandelar och så förstås, att så småningom hitta nya segment att erövra.
Han menar att det är både skrämmande och häftigt att tänka sig att den mjukvara som utvecklas i Linköping idag levereras till stora delar av världen genom en enkel länkdelning. Och att det bara kommer bli större.
– 5G kommer snart att finnas över hela jordklotet. Utmaningarna är enorma och samtidigt otroligt fantasieggande!
En dröm, menar han, är att så småningom gå från B2B till B2C.
– Det vi jobbar med idag kan liknas med ett avancerat facetime. Att tekniken kommer att nå konsumentledet och användas i människors vardag är självklart. Men när? Och hur? Självklart vill vi vara med då. Men vägen dit går genom det industriella segmentet, där vi är idag. Och därför måste vi framåt och utvecklas där.
Han tar fram en grön penna och börjar rita ett diagram på whiteboardtavlan.
– Här är tidsaxeln, och här är tillståndsaxeln, berättar han. Och naturligtvis vill vi hit. Han pekar på punkten högst upp i det högra hörnet. Man kan satsa på olika sätt, och både lyckas och misslyckas. Jag tror på iterering, att stegvis jobba mot sitt uppsatta mål. Han ritar en trappa i diagrammet. Så här!

Sedan berättar han om vikten av vision och strategi. Om att identifiera det magnetiska tillståndet, dit man vill, skapa trygghet och medvetenhet hos alla medarbetare för att hitta vägen dit. Om att som ledare ”provrycka” och testa nya vägar, men inte glömma bort att vända sig om för att se till att man han de andra med sig. Han talar om ledningsgruppsarbete och att en lyckad ledning är en spegelbild av samhället, med olika erfarenheter, kunskaper och personligheter att ta tillvara på och utnyttja. Och om att jobba tillsammans.
Han menar att förändringsprocesser i en verksamhet kan vara lite obekväma, men att de är nödvändiga för att komma vidare. Att de kan ta tid, behöva bollas fram och tillbaka innan det landar rätt. Och att beslut alltid ska fattas där informationen finns.
– Och när man hittar en trygg strategi som fungerar – det är så det rockar, säger han.

Att ständigt vara den som är på tårna, går i bräschen och identifierar möjligheterna och utmaningarna är en del av Jörgens personlighet. Men visst är det utmanande – även om det är roligt. Motion och rörelse är en viktig del av vardagen. För att orka i längden både fysiskt och psykiskt. Jörgen spelar golf och åker längdskidor. Han är medlem i Sya Skidklubb (ett medlemskap som dock inte blivit värst nyttjat den här säsongen) men åker gärna utför också. Sommartid blir det rullskidor.
– Jag hämtar också energi hemma på gården utanför Vikingstad, berättar han. Genom att ta motorsågen och ge mig ut i skogen, eller genom att mocka efter de fem hästarna. Jag aktiverar mig gärna fysiskt i kombination med att göra nytta. Han skrattar och säger att när en hobby går överstyr – det är dådet blir en livsstil! Och när andra kanske köper en sommarstuga i lugnet någonstans, tänker han kanske snarare att en semesterbostad i Stockholm skulle ge omväxling till livet på landet.
Han beskriver sig själv som extrovert, en ”resource finder”, som har svårt att sitta still och vänta, utan gärna är den som får saker att hända. Som brinner för förändringsarbete och utveckling.
– Men när jag softar, när jag är klar med dagen – då lägger jag mig gärna i soffan och tittar på Netflix. Breaking Bad till exempel, det är en gudomligt bra serie.

Till våren väntar alltså nya utmaningar för Jörgen Remmelg. Att sätta sig in och lära känna ett nytt sammanhang, nya medarbetare och en ny kultur är spännande, och att få ge sig ut på nya marknader, träffa nya kunder och skapa nya relationer är fantastiskt kul, menar han.
– Jag tror stenhårt på både marknaden och på våra produkter, säger Jörgen. Företaget har varit igång sedan 2007 och går bra, men vi ska öka fokus. I påsk flyttar vi också hela företaget till nyrenoverade lokaler bredvid restaurang von Dufva. En härlig plats där vi kommer att ha det naturliga vattenhålet, platsen att samverka på, runt den speciella, runda eldstaden. Dessutom kommer det underlätta för våra pendlare att vi ligger så nära resecentrum.

Snön faller utanför fönstret i konferenslokalen på åttonde våningen i Mjärdeviskrapan, och våren som var på väg har kommit av sig. Tvära kast och snabba förändringar är dock en del i Jörgens vardag.
– I den här branschen rör det på sig så otroligt fort, säger han. Det gäller att vara alerta, aktiva och ständigt aktuella för kunderna. Vi är definitivt inte ensamma på marknaden, så därför ska vi vara först och bäst. Jag har med mig en stor verktygslåda med erfarenheter inom strategiarbete, analyser och problemlösning och det ska bli oerhört stimulerande och utmanande att se till att få användning för detta i det lite mindre sammanhang som XMReality är.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: David Einar