You are currently viewing Johanna Palmér – Med livet och framtiden som drivkraft mot nya insikter

Johanna Palmér – Med livet och framtiden som drivkraft mot nya insikter

För tio år sedan var hon Affärsstadens allra första profil. Då nybliven VD för Östsvenska Handelskammaren och nyss hemflyttad till Linköping och en hästgård i Linghem efter ett antal år i Örebro, London och Stockholm.
Idag möter vi återigen Johanna Palmér. På en ny plats i livet, både bostad- och arbetslivsmässigt, men fortfarande med ett brinnande intresse för företagande, entreprenörskap och hållbarhet. 

– Välkommen! säger Johanna när hon öppnar dörren till Rystad Prästgård, där familjen nu bor. Trädgården och åkrarna runt omkring är inbäddade i snö, men inne brinner brasan varm och sprakande. Johanna bjuder på kaffe och berättar om livs- och arbetsresan både före och efter Handelskammaren.

– Jag är född och uppvuxen i Linköping och är lika gammal som delar av E4:an, skrattar hon och förtydligar sedan att det betyder att hon föddes 1979. 

Familjen bestod av mamma, pappa och två bröder. Och hon berättar om en familj som så många andra levde det glada, sorglösa livet på 80-talet, ända tills hennes pappa fick cancer, var sjuk under ett antal år och gick bort när Johanna var 13 år. 

– Livets stora frågor kom till mig tidigt. Jag funderade mycket på liv, död och meningen med livet. Jag skrev 9:ans specialarbete om att förlora en nära anhörig och jag kan idag se tillbaka med så mycket tacksamhet på min kloka mammas sätt att hantera både sin och min och min lillebrors sorg. Med öppenhet för alla tankar och känslor. När jag nu är mamma själv förstår jag vilken resa hon gjorde och hur det hjälpt mig att, i stället för att fastna i besvikelse över livets orättvisor, omvandla känslorna till en positiv drivkraft.

Efter gymnasiet följde ett år som utbytesstudent i USA och så småningom läste hon till civilekonom vid Örebro universitet. 

– Pappa drev egna bolag och företagarandan finns på många håll i släkten. Det bor en entreprenörssjäl även i mig. Ekonomiska samband har alltid intressant mig, det hänger tätt ihop med att förstå samtiden, framtiden och samhället. Att se trender, uppmärksamma skeenden och utifrån det kunna göra omvärldsanalyser och sannolika scenarier. Lägg till ett gott och hållbart ledarskap och du får ett fint recept på framgångsrikt företagande. Sedan är pengar, eller balansräkning för ett företag, en viktig del av tryggheten.

Hon berättar om sina egna första stapplande steg som aktiesparare, där en del av de försäkringspengar hon fick efter pappas bortgång satsades i Ericsson-aktier.

– Jag köpte för 200 kronor och sålde för en bråkdel. En tydlig läxa i hur man inte ska göra! skrattar Johanna. Men när jag senare fick jobb i Stockholm, som redaktör för unga aktiesparares tidning, fick jag lära mig hur man ska tänka, och om vikten av att sprida sina risker och spara månadsvis. 

Jag älskar när vinden viner runt öronen av fart och utmaningar, och särskilt om det rör sig om tillväxtresor, framtidssäkring, kapitalanskaffning eller ägarfrågor. 

Den första kontakten med Handelskammaren kom när Johanna fick ett stipendium ur Anders Walls stiftelse, med möjligheten att under ett år följa arbetet på Handelskammaren i London. Och det var inte vilket år som helst.

– Just det här året firade Handelskammaren 100-årsjubileum, vilket innebar en strid ström av kända näringslivsprofiler. Året blev ett fantastiskt nätverksbyggande, säger Johanna. Jag såg och förstod också Handelskammarens viktiga roll, såväl nationellt som internationellt. Samtidigt skrev jag börskrönikor på Svenska Dagbladets nystartade näringslivssajt N24 och fick på så vis utlopp för mitt skrivarintresse. 

De kommande fem åren tillbringades i Stockholm, med arbete på kommunikationsbyrån Diplomat Communications. Fokus låg på strategisk och affärsutvecklande kommunikation och perioden gav en bred näringslivsförståelse utifrån kunduppdrag i ett antal branscher. Johanna blev dessutom en glad stockholmare, och skrattar lite när hon säger att maken Thomas lurade med henne hem till Östergötland igen, strax efter att deras första dotter fötts.

– Jag kunde aldrig föreställa mig vilken omställning det är att bli förälder, säger hon. Jag kände mig skör av ansvaret och sökte närheten och tryggheten i det välkända, med familjen nära. Så småningom upptäckte vi också vilken innovativ, attraktiv och starkt lysande region Östergötland med omnejd kommit att bli, vilken fin miljö för en familj jämsides fantastiska arbetsmöjligheter. 

Med erfarenheterna från året på Handelskammaren i London fick Johanna anställning som informationschef och vice vd på Östsvenska Handelskammaren och snart öppnade sig möjligheten att axla rollen som VD. 

– Jag var då gravid igen, i åttonde månaden. Men fick jobbet ändå, vilket var ett stort förtroende från styrelsen för mig som person, säger Johanna. Livet skulle dock ge oss en rejäl käftsmäll. Magen växte inte som den skulle och vår andra dotter fick tas ut med kejsarsnitt sex veckor för tidigt. Hon vägde 1400 gram och det var uppenbart att något var fel.

Johanna berättar om läkarnas besked om en grav hjärnskada. Om hjärnblödningar och virusangrepp som satte sig på synen, om palliativ vård i hemmet, mörka framtidsutsikter och ibland en vilja att ge upp. 

– Den här perioden är i backspegel som ett töcken i vårt liv. Sömnbrist och oro, slitningar i våra olika sätt att sörja det som inte blev som vi hoppats. Arbetet var en räddning eftersom jag fick lov att vara jobb-Johanna emellanåt. Inte bara mamma-Johanna.

Det tog många sömnlösa nätter innan familjen ­tvingades be om hjälp med avlastning för dottern – som idag är en livsglad, musikälskande 11-åring och stora­syster till två småsystrar.

– Vår resa med Estelle har utmanat mig i min syn på vad som är ett värdigt liv. Den har monterat om mig på insidan och gett mig mitt livs viktigaste insikter, som jag med tiden kunde ta mig in i arbetslivet och ledarskapet. 

Insikterna gav så småningom även en längtan efter en ­annan typ av arbetsliv. 2019 sa Johanna upp sig för att satsa på något helt nytt.

– Jag hade funderat mycket på vad jag ville och vad jag tycker är viktigt. Folk runt mig tyckte inte att jag var riktigt klok. Men jag längtade efter rent kommersiella företagsresor med drivkraft att förändra världen till det bättre, mot framtiden. 

Hon ville bidra med sina kunskaper, erfarenheter och insikter och vara med och bygga starka och lönsamma företag genom bolagsstyrning, styrelseutveckling och vision- och strategiarbete. Det fanns även en dröm om att investera i onoterade aktier. I januari 2020 gjorde hon sin första dag på egna företaget Palmer Insights.

– Det blev en lugn start tack vare pandemin, skrattar Johanna. Men det var alldeles perfekt just då, mamma­hjärtat värkte av att ha jobbat mycket under flera år. Idag, fyra år senare, har jag uppdrag i åtta styrelser, i helt olika branscher, varav jag är ordförande i tre och har även ett antal kunder och konsultuppdrag. Hittills har hon hunnit investera i sex onoterade bolag och räknar med att komma upp till tio under 2025. 

Hon beskriver det som magi, att delta på en resa tills allt stämmer. Excellensen i affärsverksamheten, timingen på marknaden och de talanger som gör att ett företag gror och växer.

– När jag klev av Handelskammaren tänkte jag att det var synd att jag fått det roligaste jobbet så tidigt i livet. Men snart såg jag att det finns så mycket energi och engagemang även på andra ställen. Jag älskar när vinden viner runt öronen av fart och utmaningar, och särskilt om det rör sig om tillväxtresor, framtidssäkring, kapitalanskaffning eller ägarfrågor. 

Varje enskilt uppdrag är en egen värld och verklighet, med egna möjligheter och utmaningar. För Johanna är det blandningen av stora, mogna företag och startups i en spännvidd i branscher – från medtech och försäkringar till hållbarhet och fastighet – som gör hennes nuvarande arbetsliv så utvecklande och engagerande. Den gemensamma tråden heter framtidssäkring, ledarskap och bolagsstyrning.

– Det är bitvis mycket jobb, men otroligt lärorikt. Företagande handlar om människor och jag känner ett lugn och prestigelöshet i att ha tvingats möta och hanterar mig själv i alla tänkbara känslotillstånd. Jag anstränger mig för att aldrig döma en annan människa. Vi är alla tidvis irrationella och man vet inte hur det är att gå i någon annans skor. Jag försöker också behålla medvetenheten kring mina egna tankar och känslor, även när det blåser snålt. En av mina favoritfilosofer är taoismens grundare Lao Tzu, vars budskap är att allt redan har ordnat sig och att du själv vet vem du är och vad du vill. Det är viktigt att placera lyckan över livet här och nu och inte i framtiden. 

Framåt ser Johanna fram emot landvinningarna i de tillväxt- och förändringsresor hon redan jobbar med. 2024 kommer sannolikt kretsa kring den oroliga omvärlden, inflation, räntor, digitalisering, cybersäkerhet och de nya reglerna inom hållbarhetsområdet.  Hon återkommer till vikten av att som styrelse, ägare eller vd förstå och agera utifrån både förändringar i omvärlden och invärlden. 

– Kanske har jag även lite egna entreprenörsplaner, ler hon hemlighetsfullt. Som en mycket känd entreprenör sa, det mest är ännu ogjort, underbara framtid!

Text:  Mirjam Lindahl
Foto:  Björn Lisinski