»Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig längre ifrån pension«

»Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig längre ifrån pension«

– Dygnet har väldigt många timmar. Hotell började som ren business men har blivit mitt liv. Jag älskar det jag gör. Jag älskar människor så det jag får mest kraft och energi från är alla de som jag får träffa, säger han.
– Jag får energi av att gå upp på morgonen, av att få vara med min familj, springa, äta frukost och gå till jobbet. I Sverige finns det ett radioprogram som heter Äntligen fredag! men mitt liv har varit precis tvärtom. Jag älskar måndagar. På söndagseftermiddagen känner jag hur det kryper i benen. Då har jag sprungit, läst tidningen och bara längtar efter att någon ska ringa eller att något ska hända. Jag älskar allt som startar upp. En ny vecka, nybryggt kaffe, morgontidningen. Våren. För mig är det att älska livet. Att se allt vackert runt omkring sig och att göra det bästa av det du har.

Om sin karriär säger Petter att det viktigaste inte är vad man gör utan att man gör det bra.
– Min karriär sträcker sig från farsans livsmedelsbutik till idag. Jag har alltid varit upptagen med att göra det bästa jag kan i den roll jag befinner mig i. Det gäller oavsett ifall det varit i farsans butik hemma i Porsgrunn eller nu, som grundare av Nordic Choice Hotels. Gör jag mitt jobb bra så kan jag också vara stolt, säger han.
– Jag är inte så mycket för att prata karriär. Jag har fokus på genomförandekraft. Att ge sig på drömmarna och se till så att man förverkligar dem.

Petter har nått enorma framgångar och blivit väldigt rik men om man ger sig på sina drömmar får man förstås också leva med många motgångar.
– Man lär sig av sina motgångar. Mina framgångar är ett tecken på att jag haft många motgångar genom livet. Men man lär sig något från varje motgång och de bygger en starkare, säger han.
– Just nu går det väldigt, väldigt bra. Jag har ett otroligt roligt jobb! Det allra roligaste är alla människorna jag får träffa och de fantastiska hotellen som jag tillsammans med kollegorna får öppna. Förutom att träffa hotellgäster och personalen så älskar jag att få öppna nya hotell. Det enda jobbiga jag kan komma på med jobbet just nu är väl i så fall att det ibland tar lite längre tid än vad jag vill.
För ett tag sedan gjorde Petter stora rubriker för att han skrev över större delen av sina aktier i Nordic Choice Hotel på sina barn men det är definitivt inte för att han har några planer på att gå i pension.
– Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig längre ifrån pension. Detta handlar om att den dagen jag inte längre är här så kommer mina barn överta ansvaret för koncernen, berättar han.
– Överföringen innebär i praktiken inga ändringar, och jag kommer själv kontrollera bolaget så länge jag lever. För mig är det viktigt att koncernen inte säljs, delas upp eller börsnoteras av kommande generationer. Detta säkrar kontinuitet, långsiktighet och skapar trygghet för de anställda.

Att man månar om sina anställda inom Nordic Choice syns på flera sätt, bland annat i resultatredovisningen.
– Vi jobbar utifrån People, Planet och Profit. I den ordningen, säger Petter.
– Ska vi lyckas attrahera den bästa arbetskraften så gäller det att erbjuda dem en arbetsplats som faktiskt bryr sig. Där de känner att de i sin roll bidrar till någonting större. Vi vill att vi genom vår verksamhet inte bara ger våra gäster fantastiska upplevelser när de är hos oss utan också bidra till att göra världen bättre. Vi har därför valt att arbeta med fokus på människorna, vårt jordklot och i sista hand vår egen ekonomiska vinst.

Det har varit ett enkelt val som även påverkats av kunderna.
– Utöver att vi medvetet valt att arbeta med dessa frågor så kräver också våra gäster att vi gör det, säger Petter.
Även andra frågor, som i sammanhanget är mindre, påverkas av kunderna.
– Comfort-kedjan hade på försök på några av sina hotell att erbjuda mer frukt- och grönt på frukosten och testade då att ta bort baconet. Detta uppskattades inte av gästerna så baconet kom tillbaks, berättar Petter.
– Vi ska testa och utveckla men vi ska också lyssna på vad våra gäster tycker. Bacon-gate är ett exempel på detta. Älskar du bacon så kan du vara trygg med att det finns på våra hotell.
Samhällsansvaret och det sociala arbetet har varit med från början och tar sig flera olika uttryck.
– Redan när jag tog över mitt första hotell var jag tydlig. Vi ska alltid vara mer än en säng och en frukost. Vi ska varje dag arbeta för att göra världen lite bättre. Det gör vi genom att minska vårt miljönegativa avtryck, att vi integrerar nya svenskar genom att ge dem ett arbete, genom att satsa på kvinnliga ledare, att ge människor som står längst ifrån arbetsmarknaden en första rad i CV:t, genom att laga mat av bra råvaror, samla in julklappar till de som annars inte skulle få några och mycket, mycket mer, berättar han.
– Nordic Choice Hotels går som tåget tack vare allt det arbete som vår fantastiska personal gör inne på hotellet och utanför hotelltrappan i lokalsamhället. Vi har en otrolig möjlighet att göra gott och då ska vi också göra det. Det finns en otrolig kraft i svenskt näringsliv och det ska nyttjas!

Petter har valt att inte flytta sina pengar utomlands till något skatteparadis.
– Skatt är civilisationens kostnad, det är det som gjort att Sverige och Norge toppar nästan alla rankingar i världen över samhällen där det är bäst att bo, bäst samhälle att bli sjuk i och en massa andra saker. Skatten betalar för våra vägar, skolor, pensionen och politiken. Då är det viktigt att bolagen inte flyttar till skatteparadis, säger han.
– Jag har respekt för de som skatteplanerar, det är okej, men jag har inte respekt för bolag som flyttar till skatteparadis.

Att genomgående värna om både anställda, andra människor och miljön är en viktig del i Petters ledarskap.
– Det viktigaste i mitt ledarskap är företagskulturen. Att skapa miljöer som hela tiden vill och kan utmana både sig själva och omvärlden men också företagets ägare och grundare, det är viktigt för mig. I mitt företag vill jag att man ska känna att man är med och bidrar till företagets utveckling, att man har det kul på jobbet, att man blir lyssnad på, att man känner att man gör någonting viktigt, säger han.
– Lyckas jag som ledare bidra till detta så har jag gjort ett bra jobb.
Nordic Choice första hotell i Linköping var Quality Hotel Ekoxen. Vid nyinvigningen efter en större renovering lovades det att det skulle bli fler hotell i Linköping.
– Jag håller alltid vad jag lovar. Jag är jätteglad över att vi på kort tid kunnat utvidga verksamheten så som vi gjort i Linköping.
– Nu är vi uppe i fyra hotell i Linköping, inklusive det nybyggda Box Hotel.

Varför satsningen blivit så stor i Linköping men inte lika stor i Norrköping beror på flera saker, säger Petter.
– Jag satsar på platser där jag ser potential, platser som har förutsättningar att locka besökare, fastigheter som är intressanta och där jag ser att vi kan göra skillnad. Jag har alltid ögonen öppna efter nya projekt och kan konstatera att erbjudandena i Linköping varit fler än i Norrköping. Sedan 2016 har vi utökat verksamheten i Östergötland med två nybyggda hotell, två övertaganden av befintliga hotell och en renovering av Ekoxen. Bra marscherat, vill jag påstå, säger han.
– Vi kommer att fortsätta utveckla verksamheten i Linköping. Nu närmast så ser jag fram emot öppningen av Quality Hotel the Box den 16 april.

 

Vid flera stora hotellinvigningar har Petter Stordalen gjort storstilad entré. Han vill dock inte avslöja något om hur öppningen av The Box kommer gå till.
– Jag älskar att öppna hotell och vid några tillfällen har jag gjort entréer som det pratas om. För mig är hotellinvigningen dagen då väldigt många människors slit över lång tid ska visas upp. Jag bidrar med det jag kan för att det ska få uppmärksamhet så att de som ska hyllas, hyllas. En poäng med invigningarna är att överraska och därför avslöjar jag inte innan vad vi ska göra, säger han.
– Jag har gjort många entréer men jag har ingen favorit. Varje invigning är speciell. I Linköping kommer det att vara mindre fokus på min entré och mer på hotellet och gästerna som är där.
Petter har nyligen gått in som majoritetsägare i Företagsbostäder som har över 100 lägenheter i Linköping. Det är en strategisk satsning för att hjälpa människor att hitta bostad och därmed kunna förse företag med kompetent personal.
– Svenskt näringsliv går som tåget. Ska det kunna fortsätta så är tillgången till personal central. I många av de stora städerna i Sverige idag är det svårt för människor att hitta bostad. Med Företagsbostäder hjälper vi människor att snabbt hitta någonstans att bo, säger han.
–  Jag är säker på att detta segment kommer att öka och jag kommer att göra vad jag kan för att bidra till det, berättar han.

Med alla engagemang blir det inte jättemycket fritid men ändå har Petter lyckats skriva en bok.
– Jag spenderade mycket tid i Amsterdam under tiden min fru Gunhild genomgick behandling där för sin sjukdom. Vi pratade mycket och insåg att jag genom åren lärt mig en hel del som det fanns intresse från fler att ta del av. Det var bakgrunden till att boken blev verklighet, säger han.
Fritiden, den fritid som blir när man jobbar så intensivt på så många fronter, den spenderar Petter helst med familjen.
– Jag älskar mina stunder med min fru Gunhild, barnen och morgonlöpturerna med hunden Öbbe, berättar Petter.
– Sen älskar jag människor. Jag älskar möten med människor och är en sån där enerverande typ som pratar med människor i hissen, säger han med ett skratt.

 

TEXT: Karin Wiklund