You are currently viewing IT-säkerhet i vardagen

IT-säkerhet i vardagen

– Med tillgång till någon annans dator är det lätt att till exempel dumpa material man inte vill ska kunna kopplas till en själv. Eller plantera ”bevis” svåra att bortförklara. Teknik som utvecklats för att vara till hjälp kan alltid utnyttjas av illasinnade individer. Så är det, och så har det alltid varit.
Men ska man behöva vara rädd för att använda sig av tekniken idag? Nej, inte alls, menar Robin. Med sunt förnuft och ett lagom säkerhetstänk samtidigt som man är medveten om riskerna minimeras sannolikheten att något ska hända om man är en vanlig svensson, som lever sin dag ungefär så här:

06.00: Klockan ringer, dags att vakna! Gäspande tar du tag i mobilen för att stänga av larmet. Samtidigt ser du att det kommit ett mail under natten. En arg kund undrar vad som menas med den underliga fakturan han fått. Naturligtvis undrar du vad som blivit fel och klickar upp den bifogade filen.
Varningsdags! Säger Robin. De flesta kryptolockers och virus som laddas ner görs när man är ouppmärksam. Till exempel när man är stressad eller trött. Stresspåslaget av att du gjort en kund upprörd kanske också gör att du inte tänker dig för.
TIPS! Vänta med mailen eller andra interaktioner tills efter duschen eller kaffet eller vad det är du behöver för att vakna. Se till att din smartphone eller platta alltid har den senaste säkerhetsuppdateringen. Installera direkt när den kommer och tänk inte ”sen”. Risken är att det inte blir av.

08.15: På jobbet. Det byggs utanför. Skrammel av kranar och buller av stora maskiner. Du skulle så gärna vilja skärma av allt oväsen med din bästa spotfiy-lista. Men IT-policyn på jobbet gör att du inte får ladda ner program på din dator. Fånigt, tycker du och kommer ihåg att du hört om en bekants bekant som gick runt samma problem genom att koppla in sin egen router.
Varningsdags! säger Robin igen. Shadow IT innebär ett stort problem på många arbetsplatser. På ditt arbete utsätter du inte bara dig själv, utan faktiskt din arbetsgivare för risker. IT-säkerheten finns där av en anledning. Gör inget i hemlighet. I värsta fall skapar du en öppen dörr rakt in i företaget.
TIPS! Prata med din arbetsgivare och se om det finns någon lösning som går att tillämpa inom säkerhetssystemet.

12.00: Lunch med kollegorna på kvarterskrogen. Här finns gratis wifi. Toppen! tänker du och kopplar upp dig för att scrolla igenom förmiddagens inlägg i facebookflödet. Vänner på semester, roliga filmer och en del intressanta artiklar, varav du delar en och visar sen kollegorna ett klipp med en söt katt.
Varningsdags! Vet du vilket nätverk du kopplar upp dig på? Är det säkert? Tänk på att det du gör på ett offentligt nätverk kan vara lika tydligt som att skicka ett vykort. På nätet är förtroende något av det viktigaste som finns. Din kapade identitet ger tillgång till dina vänner på sociala medier och via mail.
TIPS! Var noga med vilka sajter du surfar på i öppna nätverk. Kolla efter det gröna hänglåset/ orden ”Säker” eller ”secure” i webbläsarfönstret. Och om du måste logga in på banken just nu, är det kanske bättre att använda ditt eget mobila nätverk.

17.00: Jobbdagen är slut. Du stänger av datorn och får en notis om att ett dokument fortfarande är öppet. Snabbt sparar du det på skrivbordet. Du är redan lite sen och tänker att det flyttar du till rätt mapp imorgon. Så vill datorn installera en uppdatering och du klickar på ”kör”, släcker lampan över skrivbordet, stämplar ut och rusar till bilen.
Varningsdags! Du slutar jobba och går hem, men datorn och all information den innehåller är fortfarande tillgänglig i en olåst dator. Och vad händer med dina dokument vid en eventuell krasch?
TIPS! Att alltid låsa datorn vid hemgång minimerar risken för intrång och tillgång till företagets information. Spara inte viktiga dokument på skrivbordet och ta reda på vilka rutiner som finns för säkerhetskopiering och -uppdatering så att du inte riskerar att förlora viktigt arbete.

17.45: Skjutsat dottern till ridningen och du sitter och väntar i en kall ridhall medan åtta ponnyer går i ring längs manegens kant. Passar på att ta några kul selfies med fula miner och några med söta snapchat-filter. Kaninöron och stora ögon. Så söt! Skickar den till väninnan.
Varningsdags! Det är kul med alla bilder, säger Robin. Men tänk på att det du publicerar på nätet alltid finns kvar. Ur en bild kan man få information om vilken telefon du använt, vilket säkerhetsprogram du kör och i många fall även GPS-koordinater.
TIPS! Ett sätt att tänka är ”Vill jag att denna bild ska hamna på aftonbladets förstasida?” För det är fullt möjligt! Om svaret är nej- ta inte bilden!

21.00: Hemma i soffan. Barnen är ätna, badade och nattade. TV:n står på och du tar fram laptopen Äntligen dags att slösurfa! Du är verkligen nöjd med ditt nya trådlösa nätverk som är så otroligt snabbt och funkar lika bra i källaren som på toaletten!
Varningsdags! Har du bytt lösenord på routern? Använder du samma på alla dina konton? Gör inte det! säger Robin. Förr var ett åtta-teckens lösenord ett bra skydd, idag tar det inte ens en vecka för en vanlig speldator att knäcka det!
TIPS! Använd en lösenordshanterare, ta ord ur en ordbok och sätt ihop dem helt utan mening och framför allt: förvara dina lösenord säkert! Att vara normalt försiktig, precis som i verkliga livet, är en bra grundinställning. Utsätt dig inte för onödiga risker. Ladda till exempel inte ner piratkopierat material, klicka inte på okända länkar, var varsam med hur du delar personliga uppgifter och använd starka lösenord. Bara genom det enkla förhållningssättet minskar du risken att bli utsatt betydligt!

23.30: Vaknar i soffan med grus i ögonen och en dokumentär om virkningens historia på tv:n. Laptopen är stendöd! Men du oroar dig inte för det, eftersom du naturligtvis gör dagliga back-uper!

23.45: Somnar gott!

 

TEXT: Mirjam Lindahl