You are currently viewing Inspiration till din hemsida – branscherna att efterlikna

Inspiration till din hemsida – branscherna att efterlikna

Det finns massor av tips och tricks att ta del av när du ska starta en webshop, men i praktiken kan det dock vara lättare sagt än gjort. Du vet vad du ska göra, men inte hur du ska göra det. En metod för att faktiskt lyckas implementera diverse lösningar på ens sida, är att låta sig inspireras och guidas av verksamheter som redan är etablerade på internet.

Konkurrensutsatta branscher

Oavsett vilken bransch man tillhör behöver man sticka ut ur mängden på ett eller annat sätt för att bli framgångsrik. Med det i åtanke kan det vara smart att utforska olika hemsidor inom konkurrensutsatta branscher för att se vad aktörerna gör för att separera sig från varandra.

En bransch där mycket information går att hämta är den för kommersiellt onlinespel. Under de senaste åren har det hänt otroligt mycket på spelmarknaden och numera finns det till och med en uppsjö av jämförelsesidor vars affärsmodell går ut på att guida den intresserade till rätt spelsajt – oavsett om det kommer till att jämföra olika bonusar eller tekniska fördelar. 

Den höga konkurrensen innebär också att aktörerna måste vara lika kreativa i sitt ändamål att vara unika. Något som i sin tur har lett till att nätcasinon ofta kan inspirera genom att visa upp praktiska teknologiska lösningarna (inom exempelvis registrerings- och betallösningar), och de är mästare på att hitta nya sätt att locka till sig specifika målgrupper. Att snegla på dem, är med andra ord ingen dum idé.

Startups med kreativa lösningar

När det kommer till att göra din hemsida så attraktiv och spännande som möjligt, är det oftast bäst att hitta inspiration hos moderna verksamheter med stenkoll på det allra senaste. Många startups är duktiga på att utforma sina hemsidor på ett sätt som är både uppseendeväckande, ur ett visuellt perspektiv, men även när det kommer till finurliga lösningar för användaren.

Med en helt nystartad hemsida kan den typen av inspiration vara avgörande för att fånga uppmärksamheten hos ens tilltänkta besökare. 

I det långa loppet, när du redan är etablerad, kan du låta innehållet på din webbsida tala för sig själv i en större utsträckning, men det traditionella och diskreta är som sagt inte alltid det bästa för att inledningsvis locka till sig besökare.

Hemsidor med fokus på content

Content, content, content – i dag är det en nödvändighet att kontinuerligt publicera innehåll på sin hemsida för att kunna driva trafik till den. Därför är det en god idé att surfa runt på diverse webbsidor som har ett tydligt fokus på att publicera SEO-texter och dylikt på ett så naturligt sätt som möjligt. 

Även om din sida inte i första hand inriktar sig på att informera, kan det vara värt att skaffa sig kunskap om hur du kan presentera skriftligt innehåll – långa som korta texter – på ett så effektivt sätt som möjligt.

 Beroende på vilket fokus din hemsida har så kan du hämta inspiration från lite varstans; allt från smalare sajter som fokuserar på djupdykningar i filmvärlden till stora varumärken som upprättar webbsidor för att informera om sina produkter, vid sidan om att sälja dem.

Låt dina konkurrenter visa vägen

En hemsida och dess funktioner kan se väldigt olika ut, beroende på dess syfte. Se därför till att noga utforska marknaden som du själv är en del av. Du ska givetvis inte efterlikna dina konkurrenter helt och hållet, men det kan aldrig skada att låta sig inspireras av dem och få ett grepp om vilken standard som råder inom din bransch.

Dessutom finns det ingenting som stoppar dig från att utveckla och komma på varianter av lösningarna som dina konkurrenter presenterar på sina hemsidor. Genom att ha stenkoll på sidorna du tävlar mot, kommer du med andra ord ha en större möjlighet att sticka ut ur mängden.

Med både kunskapen och inspirationen har du sedan allt möjligheter att konstruera en hemsida som är utseendemässigt tilltalande såväl som praktisk och användarvänlig.