Friskis & Svettis startade i Stockholm 1978 och Linköping var 1987 först ut i Östergötland med en lokal förening.
Med andra ord firar man i år 30-årsjubiluem i Linköping – och som förening 40 år i Sverige nästa år.
– Det har varit en häftig utveckling från några få jympapass till cirka 140 olika former av gruppträning, stora gym och utepass som löpning och cross. När styrketräning och spinning kom till ökade antal män som medlemmar rejält och i dag är det ungefär hälften män och hälften kvinnor som tränar här, berättar Lotta Utterström.
Bland gruppträningspassen finns allt från jympa till skivstång, cirkelfys, dans, yoga, power hour (med boll), familjelek med små barn och familjefys.
– Det som utmärker oss är framför allt bredden – det ska finnas något för alla. Oavsett om du är nybliven förälder och vill ta med bebisen när du tränar eller om du är 90 år – som vår äldste medlem ligger på ungefär – och vill hålla i gång. Det är en enorm spridning på åldrar, vilket gör det extra roligt.
Eftersom Friskis & Svettis är en ideell förening vill man hålla så schyssta priser som möjligt och är inte vinstdrivande.
– Däremot vill vi gärna göra överskott för att kunna använda pengar till att utveckla verksamheten med exempelvis träningsutrustning och lokaler.
Som den nya anläggningen på Kungsgatan i centrala Linköping – där Pingstkyrkan höll till tidigare.
Under september månad öppnade denna tredje lokal i staden – och är näst störst med sina 2 300 kvadratmeter. Den i Tannefors har 3 000 kvadratmeter och Kanonhuset i området Ekkällan 2 000 kvadratmeter.
– Närhet till träningen är viktigt för många medlemmar och ju fler platser vi finns på, desto närmare kommer vi fler människor. Många både jobbar, pluggar och bor i city och det är en stor fördel för dem att snabbt och enkelt kunna ta sig till oss. Därför är jag övertygad om att den nya anläggningen kommer att öka antalet medlemmar.
Utmärkande för den nya lokalen är att den alltså varit en kyrka innan.
– Vi har byggt om en hel del, men samtidigt behållit karaktären – vilket gör den väldigt läcker och annorlunda. Det är många fina ytor, högt i tak och den gamla kyrksalen har förvandlats till ett 800 kvadratmeter stort gym. Spinning finns på läktaren och en gruppträningshall en trappa ned.
Lotta tillägger:
– Det finns också ett fik som Linköpings kommun driver, samt en klättervägg. Och jag gillar verkligen att det finns flera olika platser att slå sig ned på och hänga. Det blir en härlig mötesplats.
Under 2018 öppnar man anläggning nummer fyra i Linköping – i Harvestad vid Landeryd golfbana.
– Även det blir det ett gym och en massa olika gruppträningspass. Staden växer ju mycket åt det hållet och det är som sagt viktigt att finnas nära där människor bor, jobbar eller studerar.
Föreningen har elva anställda i Linköping – frånsett verksamhetschefen, bland annat träningsansvariga, receptionister på dagtid, tekniker, kommunikatör och vaktmästare.
– Vi behövs för att samordna hela verksamheten så att allt fungerar så bra som möjligt för alla medlemmar. Våra cirka 300 funktionärer har ju andra jobb eller studier och hjälper till ideellt på sin fritid. I uppgiften som funktionär kan man vara både ledare, tränare, receptionist eller styrelsemedlem.
Lotta ser det som enbart positivt att allt bygger på ideella krafter.
– Våra engagerade funktionärer är ju kärnan i verksamheten och de har valt av egen kraft att ställa upp. Just det att de tycker det är roligt och brinner för sin uppgift tycker jag både känns och syns. De är tillåtna, positiva och drivna, som tycker om att komma hit.
– En stor utmaning är förstås att hitta nya ideella funktionärer, ett ständigt arbete – som jag ändå tycker fungerar väldigt bra. Det finns många som hör av sig och vill hjälpa till på olika sätt – även om det går lite i vågor. Men de som börjar fortsätter ofta under en längre tid. Det är ju inte som när man som förälder engagerar sig i sitt barns idrottslag och sedan i många fall lägger av när barnet slutar, avslutar Lotta Utterström.
[title size=”3″ start=”yes”]DET HÄR ÄR FRISKIS & SVETTIS[/title]
- Startades 1978 av Johan Holmsäter i Stockholm för att bygga en brygga mellan sjukvård och friskvård.
- Friskis stod för en del av verksamheten och Svettis för en annan. Friskis var aktiviteter för de som av olika anledningar inte kunde vara med i den vanliga jympan. Svettis var träningen för alla andra. Men tecknet ”&” var allra viktigast. Det representerade målet att slussa människor från Friskis till Svettis.
- Friskis & Svettis är Sveriges största idrottsförening i dag med över en halv miljon medlemmar. Totalt finns 111 olika lokala föreningar, samt 40 föreningar i Norge. Finns även i Helsingfors, Vanda, Köpenhamn, Bryssel, Luxemburg, Paris, London och Aberdeen.
- I Östergötland finns två lokala föreningar – Linköping med över 12 000 medlemmar och Norrköping med knappt 13 000 stycken.
- Totalt har föreningen ungefär 17 000 ideellt engagerade funktionärer.
- I Linköping erbjuds cirka 140 gruppträningspass per vecka, gym och utomhusträning på tre olika platser; Tannefors, Kanonhuset (Ekkällan) och i City på Kungsgatan. Nästa år öppnar man i Harvestad vid Landeryd golfbana också. I Norrköping finns man i City och på Ingelsta.
[title stop=”yes”][/title]
TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn LIsinski