Det är inte svårt att förstå vad det var Roja Brimalm och Johan Holmstedt föll för, när de började fundera på att bygga sitt eget naturhus. En trädgård med en alldeles egen växtzon och mango, passionsfrukt och vindruvor som mognar utanför knuten. Med sköna kvällar långt in på hösten och tidiga vårdagar med solvärme att njuta av trots att snön yr utanför.
– Ja, här trivs vi så mycket bättre än vi någonsin kunde ana, berättar Roja och bjuder på en kopp kaffe i det kombinerade växthuset/trädgården/vardagsrummet.
Historien om huset i växthuset, som tronar som en udda fågel på östgötaslätten strax utanför Vadstena, tog sin början en kväll när Roja kom hem från jobbet som caféägare och landade i soffan framför tv:n i den gamla 60-talsvillan som hon och Johan hyrde medan de tittade efter ett eget hus.
– Det kom ett reportage om Anders Solvarms naturhus i Dalsland och jag blev helt såld. Vilken idé! Så jag började sälja in idén till Johan, säger hon och skrattar när hon fortsätter berätta att det inte var det enklaste. Själv gillar hon, med sina iranska rötter, medelhavsklimatet med sol och värme medan Johan inte riktigt delar den vurmen.
Men ett besök hos familjen Solvarm senare var han dock övertygad.
– Det var höst och riktigt kallt, men solen lyste och inne i växthuset var det så fantastiskt skönt och inte minst grönt! Inte alls fuktigt och kvalmigt som man skulle kunna tänka sig. Och eftersom jag också såg Rojas entusiasm var det inte svårt att bestämma sig för att ”vi kör!” säger Johan.
De köpte och styckade av en hektar mark hos Johans pappa, tog kontakt med arkitekt och växthusleverantör och började sedan rita och planera. Tanken var att göra så mycket som möjligt själva, för att hålla nere kostnaderna. Johan, som är egenföretagande mekanikingenjör är händig och har arbetat mycket med stålkonstruktioner och som första kund skulle han få montera själva växthuset på egen hand.
– Vi kompletterar varandra otroligt bra, säger Roja. Johan fick montera glastaket, medan jag som är höjdrädd fick lära mig att mura väggar i källaren!
Planen var att bygget skulle få kosta 4 miljoner kronor och ta 1,5 år. Men då pandemin kom och orsakade kedjereaktioner med förseningar i både material- och utförandeleveranser och höststormar dessutom försvårade monteringen av de 1221 glaspartierna tog det ungefär 2,5 år innan paret kunde flytta in i sitt hus våren 2021. Och notan hamnade till slut på 5,5 miljoner kronor.
– Vi har kämpat och slitit, det ska gudarna veta! Jag hade tre olika jobb för att vi skulle ha råd att anlita hantverkare att uppföra bostadshuset, och Johan ”gick ner till heltid” för att kunna jobba med växthuset på kvällar och helger. Vi har frågat oss själva många gånger om det verkligen är värt det och fått peppa varandra i omgångar. Men när man sitter här och njuter en kväll som den här är det liksom som om man glömmer bort allt det där jobbiga. Idag ser vi bara alla fantastiska fördelar och alla möjligheter, säger Roja.
Hon visar runt i odlingsbäddarna som omger huset. Här kommer man inom kort bli självförsörjande på frukt och grönsaker och man är redan en bit på väg.
– Det tar ett tag att lära sig om hur och var olika sorter växer bäst, berättar Roja, men fyller sedan snabbt i att det också är det som är utmaningen, en del av resan. Att få växa med huset i de olika stadierna, lära sig om växtligheten och förutsättningarna som förändras med årstiderna.
Hon berättar också om den jämna värmen som ger en växtzon som närmast kan jämföras med norra Italien, om den förlängda växtsäsongen som gör att aubergine, tomater, grönkål och physalis, trivs och ger skörd under riktigt långa perioder. Om vattenmeloner på upp till dryga 10 kilo och persikor och avokado som smakar precis som utomlands eftersom de fått mogna långsamt, hängande på trädet och inte packade i lådor under frakt.
– Vi har också vårt eget kretslopp som gör att odlingarna får precis den fuktighet och näring de behöver utan att vi behöver gå omkring och vattna, säger Johan och berättar om att vattnet man använder i hushållet separeras i tankar av trekammarbrunn-typ i källaren innan det pumpas upp till odlingsbäddarna, där det bevattnar och gödslar växterna. Sedan filtreras vattnet genom den 1,5 meter djupa bädd av sand, kol och grus som växterna är planterade i och till slut är det så rent att det kan pumpas ut till en damm och återgå till grundvattnet. Och så är cirkeln sluten.
I Rojas och Johans trädgård blir det aldrig tjäle i marken. Och lufttemperaturen håller sig, under vintertid, mellan fem och sju grader varmare än vad termometern visar utanför. Det betyder att det en mild vinter inte behöver bli några minusgrader i växthuset och att även känsligare växter kan få stå kvar.
– Och det passar ju många fruktbärande växter, som behöver en sval, men frostfri vintervila för att sätta fruktanlag för nästa säsong, säger Roja.
– Sommartid regleras temperaturen med hjälp av öppna fönster och dörrar, vilket gör att det aldrig blir varmare här inne än vad det är ute, fortsätter Johan. Och jag kan ju alltid gå inomhus och stänga dörren om mig om det skulle bli för varmt!
– Lagom varmt alltså! skrattar Roja.
Att ha ett hus i ett växthus har fler fördelar än att bara kunna njuta av grönskan och färsk frukt året om. Underhållet är så gott som obefintligt eftersom fasaden är väderskyddad på tre av fyra sidor, och tack vare husets terrasser som är byggda på olika höjd kan man alltid hitta behaglig värme.
– Nu framåt hösten, till exempel, är det perfekt att gå en trappa upp. Perfekt att njuta av kvällskaffet och titta på solnedgången med andra ord, berättar Roja – och vi tar den egendesignade trappan, som Johan tillverkat, en våning upp för att titta på projektet som pågår på taket.
Här ska det bli en kryddträdgård med matplats och utekök för härliga kvällar under stjärnorna. Roja berättar om den fantastiska upplevelsen det är att ligga i hängmattan där uppe och titta ut på natthimlen genom glastaket.
– I stan ser man inte stjärnorna på samma sätt som här, där det är alldeles mörkt runt omkring.
Intresset för huset i växthuset är stort. Instagramkontot @husetivaxthuset har idag nästan 29 000 följare och många, framför allt från den yngre generationen, fascineras över det miljö- och ekonomismarta sättet att bo och ta vara på både ljus och värme, inte minst i tider av energikris och elprisrekord.
– Våra värmekostnader ligger mellan 30 och 40 % lägre än för ett vanligt hus, berättar Johan och förklarar det med att man framför allt slipper blåsten inne i växthuset, men också genom att man kan stänga av värmen i mars och sätta i gång den igen först i oktober.
Så småningom räknar man med att bli helt självförsörjande genom att installera solceller på garagetaket.
– Vi ska bara bygga garaget först…!
Att de fått en mängd erfarenheter, både kunskapsmässiga och i form av personliga insikter är Roja och Johan överens om. Att samarbeta och göra det bästa av varandras styrkor och förmågor är en. Och att agera framför tv-kameror är en annan.
– Grand Designs Sverige hörde av sig till arkitektbyrån i Göteborg och ville ha med vårt husbygge i programmet, berättar Roja. Och vi tänkte, som med så mycket annat ”varför inte?”. Inte minst lockade tanken på att få hela det här stora projektet dokumenterat.
– Tanken var att vi skulle vara med i första säsongen, fortsätter Johan. Men eftersom det drog ut på tiden och vi inte hann bli klara i tid, är det i säsong två som vi syns.
Att vara med i tv var roligt, men en utmaning på sitt sätt.
– Det där med att sitta framför kameran och i efterhand berätta om det som hänt som om det ännu inte har hänt – det var lite rörigt! skrattar Johan.
Och att synas i tv har gett ringar på vattnet även utanför Sveriges gränser. Vid två tillfällen har paret arrangerat uppskattade visningar av sitt hus, och till en av gångerna kom besökare ända från USA.
– Det känns både roligt och viktigt att vara med och inspirera andra, säger Roja. Att dessutom kunna bidra till att sätta lilla vackra Vadstena på kartan är en bonus, förstås.
Om man blir nyfiken på att själv bygga ett naturhus, uppmuntrar Roja till att ta kontakt och be om att få besöka ett. Det måste upplevas, menar hon. Och att sedan inte ta alla beslut på en gång, utan lära känna sitt hus, se hur ljuset förändras genom årstiderna, var skuggor landar under dagen och hur man kan utveckla idéer som kommer allt eftersom.
Både Johan och Roja är otroligt nöjda med sitt hus och tycker att det har blivit precis som man tänkt sig.
– Ljuset, framför allt. Att ha vardagsrummet här ute i grönskan, det är fantastiskt. Och lite svårt att slita sig från, skrattar Johan och medger att lunchrasterna ibland kan bli lite längre än tänkt.
– Och utsikten! fyller Roja i. Vi ser soluppgången genom ena växthusväggen och solnedgången genom den andra.
Att luta sig tillbaka och njuta av sitt boende, efter flera år av slit skulle nog ligga för de flesta. Men Johan och Roja har fler planer de vill förverkliga.
– Det ska bli en växthusdel till med pool vars överskottsvärme kommer att möjliggöra fler växtsorter, vi tänker oss att bygga regnvattentankar utomhus och vi ska installera golvvärme med ett vattenburet system med solfångare. Och så räknar vi med att hålla fler visningar för både privatpersoner och företag. Bland annat…, ler Johan.
– Och vi ska göra det tillsammans, säger Roja.
5 snabba om Huset i Växthuset:
- Boyta: 320 kvm i två plan + källare.
- Växthusyta: 400 kvm.
- Fasaden är av kiselbehandlad gran.
- I Växthuset finns ca 25 olika sorters fruktträd.
- Instagram: @husetivaxthuset
Text: Mirjam Lindahl
Foto: Björn Lisinski
Tidigare publicerat i Affärsstaden #9 2022