You are currently viewing Hur har utrullningen av covid-19-vacciner påverkat den finansiella handeln?

Hur har utrullningen av covid-19-vacciner påverkat den finansiella handeln?

Globala marknader skakade när det avslöjades att ett covid-19-vaccin hade producerats av det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer och det tyska bioteknikföretaget BioNTech, som båda är 90 % effektiva för att förhindra viruset hos dem som inte tidigare har utsatts infektionen. När dessa framgångsprocent tillkännagavs såg investerare effekterna av dessa nyheter och strategiserade potentiella handelsmöjligheter.

En förändring i stanna hemma-livsstilen

Det har skett en minskning av investeringarna i techföretag, vilket skiljer sig från början av pandemin när nationella lockdowns påskyndade den nödvändiga teknikanvändningen. Aktiekursen för Zoom Video, ett blomstrande hushållsnamn under 2020, var särskilt märkbart under dess fall, eftersom marknadstrenderna påverkas av återgången till den fysiska kontorsarbetsmiljön. På samma sätt såg den mest populära streamingtjänsten, Netflix, en nedgång i aktiekursen, med nedgång av långtidstittande på tv-underhållning eftersom nationella lockdowns lättades. E-handelsjättarna upplevde också en nedgång i sina aktier, där Amazon, Alibaba och JD.com hade liknande nedåtgående reaktioner efter vaccinnyheten. 

Med detta i åtanke förutspådde analytiker att nyheterna om ett framgångsrikt vaccin var katalysatorn för förflyttning från aktier relaterade till hemma-livsstilen som gynnades av en lockdown, till de som är lämpade för en värld i återhämtning.

Världen innan pandemin

Bankerna såg en kraftig ökning av aktieinvesteringarna, eftersom de var ett säkert alternativ, med liten eller ingen effekt från coronavirus-krisen och tillkännagivandet av utvecklingen av ett vaccin. Investeringen i flygsektorn, som tidigare drabbats av pandemin, fick en comeback med den här nyheten. Aktierna i United Airlines, American Airlines, Delta och International Airlines Group steg alla som ett resultat, där experter förväntade sig en kontinuerlig återhämtning för fritids- och affärsreseföretag i allmänhet. 

Ett annat område som såg en marknadsåterhämtning är fastigheter och kommersiella fastigheter. Förståeligt nog innebar uppmuntrade av att arbeta hemifrån att sektorn fick ett enormt slag under pandemin. Men den framgångsrika utrullningen av vacciner har inneburit ett återvändande till att arbeta på kontor och i stadskärnor, och därför har det skett ett uppsving i aktierna för denna sektor. 

Tradingstrategier

Investerare kunde använda strategier med viss säkerhet, eftersom tvetydigheten i resultatet av de amerikanska valen upphörde och nyheterna om vaccinet ökade stabiliteten på marknaden. Trots ökningen av ett stabilt alternativ med aktier i banker, luftfart och kommersiella fastigheter tog borttagandet av dessa två osäkerheter och deras inverkan på ekonomin investerare från de relativt säkra obligationerna och kontanterna till några mer riskfyllda tillgångar. 

Råd från tradingspecialister baserat på marknadens reaktion på dessa ikoniska händelser är att fortsätta med en mångsidig portfölj av investeringar. En strategi att anta för investerare är att delta i CFD-handel. Handelsplattformen Skilling förklarar att CFD-handel möjliggör investeringar baserat på spekulation i prisrörelser. Även om den underliggande tillgången inte ägs direkt med CFD:er, möjliggör denna typ av handel också hedging för att kompenseras mot potentiella förluster om tillgången också ägs.   

Inte bara hade nyheterna om ett vaccin en inverkan på marknaderna över hela världen, den procentuella effekten av vaccinet producerat av Pfizer och BioNTech överträffade också förväntningarna på den 60-70 %-grad som analytiker förutspådde och den vanliga effekten på 40-60 % säsongsinfluensavaccin. Dessa lovande siffror gav optimism för en uppåtgående trend på finansmarknaderna och ekonomisk återhämtning, liksom ett slut i sikte för effekterna av pandemin.