You are currently viewing Hjärtat varmt, händerna rena och huvudet kallt
I december förra året gick sedan Linda Bergquist vidare – till rollen som VD för Digitalent Linköping tillsammans med Carl Johansson. Foto: Björn Lisinski

Hjärtat varmt, händerna rena och huvudet kallt

Linda Bergqvist har framgångsrika karriärer – både som entreprenör/affärsledare och elitidrottare.
Numera kombinerar hon sitt nya uppdrag som VD för IT-konsultbolaget Digitalent Linköping med sin hårda satsning inom functional fitness/crossfit.
– Det är ett pussel att få ihop när man har två barn och en man som jobbar i Norge, ler 36-åringen.

Linda Bergqvist är en person det händer mycket kring – både i yrket och privat.
– Jag är van vid att det är fullt upp. Under en period tidigare jobbade jag heltid, samtidigt som jag pluggade 100 procent. Det kanske inte är något att rekommendera, men på något sätt fick jag det att fungera. Har lärt mig att vara väldigt disciplinerad och effektiv, säger hon med ett leende.
Bara en bit över 20 år startade hon den egna restaurangen Hälsofreak i centrala Linköping.

Den blev en sådan succé att Linda och hennes kompanjon Johanna öppnade den på ytterligare två ställen i Linköping och ett i Norrköping.
– Från min tävlingskarriär på elitnivå inom fitness och i min roll som personlig tränare visste jag vad bra och hälsosamt kost innebär. Däremot är jag inget vidare på matlagning. Jag brann mer för entreprenörskapet – att bygga upp och utveckla en verksamhet och jag har alltid haft ett stort intresse för personalfrågor. Det gäller att ha rätt person på rätt plats, då tror jag att man kan skapa magi tillsammans.

Kompanjonerna sålde den sista restaurangen i årsskiftet 2019/20 till deras tidigare restaurangchef – Linda hade då redan ett annat arbete på Academic work i Linköping.
– Det kändes bra att sälja vidare konceptet till någon som verkligen har hjärta för verksamheten. Det har varit en fantastisk resa att bygga upp Hälsofreak, där jag lärt mig massor. Så här i efterhand var jag väldigt naiv när jag startade restaurangen. Men samtidigt full av energi och en stark vilja att komma framåt. Jag är förhoppningsvis mindre naiv i dag, men samma energi och vilja att driva mitt arbete framåt har jag allt.
För att samla på sig ännu mer kunskap tog Linda en kandidatexamen i Ledning och strategiskt personalarbete på Linköpings Universitet innan arbetet som IT-konsultchef på Academic Work, där hon arbetade i fyra år.

Om ett par veckor startar Crossfit Open, det största online-tävlingen som finns inom crossfit. Där ska jag ställa upp. Senare i vår är det också Master-SM i Functional fitness, där jag blev fyra i min åldersklass i fjol, och så ska jag försöka kvala in till Master-VM igen under våren, säger Linda Bergqvist. Bild från swe3F Nationasl 2021, foto: Anders Malm / www.lifeofmalm.com

I december förra året gick sedan Linda vidare – till rollen som VD för Digitalent Linköping tillsammans med Carl Johansson.
– Jag lärde mig enormt mycket på Academic work – den fantastiska kulturen, prestationsfokuset, vikten av starka relationer och ett stort ansvar passade mig perfekt. Nu ska jag och Carl sätta Digitalent på kartan i Linköping. Ett IT-konsultbolag inom AW-group där individens utveckling är i fokus och där en stark kultur kommer att vara precis lika viktig som den har varit för mig under de senaste åren. Jag och Calle har ett fantastiskt samarbete där drivkraften och engagemanget för bolagskulturen enar oss i vägen framåt. Tillsammans har vi också en god kännedom om regionen, kandidaterna här och starka kundsamarbeten. Att fortsätta resan inom AW-group och framåt kunna samarbeta med Academic Work kommer att göra att vi som koncern har större möjlighet att erbjuda en bredare kompetensförsörjning hos våra kunder.

Vilka egenskaper utmärker dig som ledare?
– Jag har nog gjort de flesta misstagen man kan göra i en ledarroll då jag var chef redan som 21-åring. Det har gjort att jag idag är jag bekväm i de flesta situationer som man kan hamna i. En klok förebild sa en gång till mig att: ”En bra chef håller hjärtat varmt, händerna rena och huvudet kallt”. Något jag tagit med mig och ofta tänker på. Ett bra ledarskap handlar om att vara tydlig i sin kommunikation, lyhörd och inkännande. Jag tror på att involvera sina medarbetare i det som går och att sätta en gemensam plan för att skapa mål och utveckla företaget. Det är viktigt för mig att de känner att de kan göra sin röst hörd för att vara med och påverka.

Parallellt med sin nya tunga yrkesroll tränar Linda fem till sex dagar i veckan – i sin satsning på functional fitness/crossfit.
– Det är inte alltid så lätt att få ihop det med jobb, träning och familj. Jag har två barn på elva och sex år och deras pappa arbetar i Norge. De flesta passen kör jag på Crossfit Highway på Tornby, men har även möjlighet att träna hemma. Ett pass kan vara i 30 minuter och jag är nöjd. Träningen ger mig mycket energi och får mig att må väldigt bra. Då blir jag både en bättre mamma, partner och kollega på arbetet. Vi är en riktig idrottsfamilj, där alla håller på med någon sport. Min man Jimmy tränar och tävlar i crossfit också.

I december var du med och tävlade med svenska landslaget i egyptiska Kairo – hur var det?
– Väldigt häftigt och roligt, en ära att få representera mitt land. Som atlet i crossfit/functional fitness vet man inte vad som väntar för former av tävlingar. Det kan vara allt från maxstyrka i olympiska lyft till konditionstest. Så det gäller att ha en mix mellan styrka, explosivitet, kondition, kroppskontroll och flexibilitet. Jag höll på med truppgymnastik i yngre år och har nytta av mycket därifrån också.
– Jag placerade mig på 17:e plats för kvinnor mellan 35 och 39 år. Man tävlar i olika åldersklasser för att startfältet ska vara jämnare och under samma förutsättningar.

Vad väntar för tävlingar i år?
– Om ett par veckor startar Crossfit Open, det största online-tävlingen som finns inom crossfit. Där ska jag ställa upp. Senare i vår är det också Master-SM i Functional fitness, där jag blev fyra i min åldersklass i fjol, och så ska jag försöka kvala in till Master-VM igen under våren, säger Linda Bergqvist.

Det här är Linda Bergqvist

Född: 27 september 1985 i Linköping.
Familj: Gift med Jimmy, barnen Mion (11) och Mollie (6), samt bonussonen Alfons (17). I hushållet ingår även katterna Hilton och Holly.
Bor: På Kanberget i centrala Linköping.
Yrke: VD för IT-konsultbolaget Digitalent Linköping tillsammans med Carl Johansson.
Största meriter i den tidigare fitnesskarriären: SM-silver för damer.
Största meriter inom nuvarande karriären i functional fitness/crossfit: 4:a på Master-SM 2021, och 17:e plats på Master-VM i Kairo för kvinnor mellan 35 och 39 år.

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski / Anders Malm

Tidigare publicerat i Affärsstaden #2 2022