Hjältens intresse blev till eget företag

Hjältens intresse blev till eget företag

Att Nicklas skulle vara egen företagare vid 19 års ålder var inget han hade planerat, däremot så var det helt naturligt att jobba inom transport och då framför allt med lastbil.

– Mitt intresse för maskiner och lastbilar har funnits sedan barnsben säger Nicklas i sin telefon till affärstaden när han är på väg till Gävle och fortsätter, – det var helt naturligt att köra lastbil, men att ha varit företagare i 8 år redan vid 27 år var inte planerat.

Det hela gick väldigt fort. Nicklas jobbade för ett åkeri där man jobbade en vecka och låg ute på jobb och sen hade en vecka ledigt. Nicklas passade då på att jobba för andra åkerier och en dag blev han uppringd av en åkeriägare som ville prata allvar.

– Jag trodde jag hade gjort något fel men ägaren hade fått förtroende för mig och undrade om jag kunde ta över hans åkeri. Jag hade redan då en bra kontakt med Lennart Frank och vi diskuterade upplägget och när vi bestämt oss så gick det fort.

Både Nicklas och Lennart hade samma filosofi och ingen av dom ville vara ensam företagare med fullt ansvar, så att gå ihop var en perfekt lösning. I januari 2009 hade de mötet med åkeriägaren och i april var deras nya företag Jansson & Frank Transport AB registerat. Nu har de elva anställda och tio lastbilar, men att växa har inte varit huvudsyftet.

– Vi började med att köra två bilar själva med filosofin att göra ett bra jobb genom att snabbt vara på plats och lösa arbetet med ett trevligt bemötande.  Det har resulterat i allt fler bokade jobb från befintliga kunder men det har också spridit sig, så idag jobbar vi över hela Sverige och har även varit utanför landsgränserna vilket såklart är kul, säger Nicklas.

Allt eftersom företaget har växt har deras filosofi om att alltid hjälpa till, och värna om andra i trafiken och på jobben blivit allt mer viktig, vilket också bevisades av Nicklas själv natten den 21 Juli 2016. Nicklas bevittnade då en trafikolycka där lastbilens släp hamnade utanför broräcket och hytten klämdes fast. Nicklas släckte en brand och säkrade med sin kranbil hytten från att ramla ner från bron. Nicklas räddade livet på lastbilschauffören och blev vid galan ”Svenska hjältar 2016” korad till årets livräddare.

­– Såklart är jag glad över uppmärksamheten men viktigast är att man visar civilkurage, och visst har det givit synergieffekter till företaget.

Sedan olyckan åker Nicklas runt och föreläser om trafikbeteenden samt stress under press i vardagen, och att visa hänsyn i trafiken. Ett ämne som Nicklas länge haft varmt om hjärtat, men som på senare tid fått en större plats i företaget. Jansson & Frank Transport AB har precis anställt sin elfte medarbetare och hemligheten med företagets expansion är enkel.

– Det är en svår bransch att växa i eftersom det kräver så stora investeringar, men att hitta bra medarbetare som är sociala och trevliga samt att ha bra, fräscha grejer är A och O, säger Nicklas och fortsätter. Vi har vuxit på ett naturligt sätt utan att ha drivkraften att växa, fokus har varit att göra kunderna nöjda och vi har sedan starten fått många lovord för våra jobb och det sprider sig. Vi har en nyttjandegrad på tio timmar/dygn och i transportbranschen måste man ligga där för att hålla en god ekonomi.

Hur ser då företaget ut om 8 år?

– Vi hoppas såklart att vi fortsätter växa i samma takt som vi gjort hittills. Då har vi kontroll och kan hantera den ökande efterfrågan säger Nicklas.

Samtidigt så ger han en hint om att företaget kanske kan ge sig ut på ny mark. Idag är det kranbilar och lastväxlare som står för arbetet men Nicklas säger att man kan bredda verksamhetet och i så fall siktar man på 18 anställda om åtta år.

Hur går det då med delade ägarskapet?

– Det går riktigt bra, vi kompletterar varandra väldigt bra, och vi kan ge varandra semester då den som jobbar tar över ansvaret. Jag vill ju ha till exempel ha semester tillsammans med min sambo, och det är viktigt. Sen kan jag väl säga att jag alltid kollar mailen och finns tillgänglig om det skulle dyka upp något särskilt.

Nicklas är inte bara egen företagare, hjälte och föreläsare. Han är också fallskärmshoppare och när vi avslutar samtalet så ska Nicklas efter utfört arbete i Gävle ägna helgen åt fallskärmshoppning.

 

[title size=”3″ start=”yes”]Niklas Jansson[/title]

  • 27 år
  • Delägare i Jansson & Frank Transport AB
  • Intressen: Fallskärmshoppning, Långloppsracing och Lastbilar
  • Sambo
  • Blev korad till årets Livräddare på galan Svenska Hjältar  2016
  • Jansson & Frank Transport AB
  • Elva Anställda med tio bilar utspridda på nio Scania en Volvo och en Mercedes Sprinter.
  • Huvudort Linköping

[title stop=”yes”][/title]

 

TEXT: Mirjam Lindahl

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 4 – 2017