You are currently viewing Himmelsby SPA & Konferens satsar sig ur krisen
Himmelsby SPA & Konferens växer då Rakel Gustafsson valde att satsa när Corona kom - ett bra beslut. Foto: Mirjam Lindahl

Himmelsby SPA & Konferens satsar sig ur krisen

Med en stor tillbyggnad nästan färdig var det inget alternativ för Rakel Gustafsson att slå av på takten när Crona kom och knackade på dörren.
– Nej verkligen inte! säger hon och serverar en kopp kaffe innan hon fortsätter berätta: Vi satt med ledningsgruppen och frågade oss själva ”Hur gör vi nu? Gasa eller bromsa…?” Och alternativet blev förstås att fortsätta jobba vidare. Fortsätta synas och fortsätta erbjuda våra gäster Corona-anpassade upplevelser. Och genom att vi inte drog ner på varken annonsering eller synlighet sålde vi i maj presentkort på 2 500 000 kronor. Jag tror att vi kommer gå ur den här krisen med flaggan i topp.

Hon berättar att på Himmelsby finns alla möjligheter att hålla lämpligt avstånd i lokalerna som är på 5 000 kvadratmeter – och som snart utökas med 500 till. I september eller oktober invigs nämligen anläggningens nybygge som innehåller reception, bar och café, restaurang, hörsal, utrymme för vinprovningar och – det kanske mest unika – en exakt kopia av Ovala Rummet.
– Här kommer det bli perfekt att mingla före eller efter en vinprovning, provsitta bakom skrivbordet och kanske ta ett eller annat viktigt beslut, ler Rakel.

Att det blev Östergötland som kom att bli synonymt med hemma för undersköterskan från Örnsköldsvik är egentligen ganska osannolikt och beror på en gammal tidning.
– Ja, skrattar Rakel, jag hade en ovanligt lugn dag på jobbet på sjukhuset i Ö-vik. Så jag satte mig i korridoren, bläddrade lite i en tidning och fastnade för en annons från Skänninge församling där man sökte ungdomsledare. Jag såg att tidningen var ett år gammal, men ringde ändå. Och tjänsten var inte tillsatt!
Så flyttlasset bar av till Linköping, där Rakel pluggade till sjuksköterska på dagarna och jobbade som ungdomsledare på kvällar och helger. Och så kom kärleken in i bilden, och familjen bosatte sig på makens föräldragård, Himmelsby utanför Mantorp.

När familjens grossistföretag sedan lades ner, och det blev 400 kvadratmeter lokalyta över började Rakel fundera på vad hon skulle göra av dem?
– Jag har en entreprenörsanda i mig, så är det. Och jag drivs av att lära mig nytt. Hon berättar om en energi som kommer av utveckla och utvecklas. Av att se möjligheter och att få utlopp för sin kreativa ådra. Som liten, säger hon, planerade jag att bygga om garaget till stall och jag sålde inte en sort, utan alla varianter av jultidningar. Och jag minns att pappa ofta skakade på huvudet och skrattade, när han undrade om energin aldrig skulle ta slut…!

Med sin bakgrund inom sjukvården och med svenskarnas ganska nya intresse för hälsa och friskvård tog idén på att jobba med spa och konferens fart och Rakel började lusläsa årsredovisningar från ett flertal anläggningar i den storlek som hon själv tänkt sig. Insikten om att branschen var ytterst välmående fick henne att ta steget. Himmelsby öppnade, goda omdömen spred sig och sedan dess har verksamheten ständigt ökat. Bara det senaste året steg omsättningen med 10 miljoner kronor.
– Visst är det utmanande på många sätt, inte minst att expandera så fort, säger Rakel. Men entreprenören i mig älskar det! Att få spotta i nävarna, hitta nya lösningar och se till att utnyttja alla möjligheter på bästa sätt.
Bland annat handlar det om att ha koll, menar Rakel. Och att vara prismedveten. Hon är själv involverad i alla beslut som tas, från rekryteringar till valet av lister. Och genom att maken, som är byggare, byggt hela anläggningen tillsammans med sonen och ett syskonbarn har man kunnat använda investeringarna maximalt. Låta de fina materialen och den lyxiga känslan följa med in i alla utrymmen.
– Jag hade redan från början en vision. Och den har jag följt, säger Rakel. Vi är inte riktigt klara än, men på god väg. Under 2021 kommer vi inviga en ny padelhall, sedan tar vi en paus i byggandet på hotellet för att istället bygga hus åt dottern… Men efter det påbörjas sista etappen med 40 nya rum, 15 konferensrum och en samlingssal för 300 personer där vi ska kunna ha vigslar och konserter. Sedan är vi där jag tänkt mig.

Med farten och drivet kommer förstås behovet av återhämtning, och Rakel berättar om stilla dagar i Kittelfjäll, vandringar i naturen och tankepauser vid vattnet i Ö-vik. Men också att den östgötska slätten med böljande fält, raps och linblommor numera också fungerar alldeles utmärkt som grogrund för nya idéer och tankar. Och det är när hon får ta tag i, och förverkliga, som hon trivs bäst.
– Allra gladast blir jag när idéer blir väl mottagna, får blomma och ger bärighet. När vi kan erbjuda våra kunder upplevelser som ger fina recensioner, genererar fler besök och i förlängningen skapar möjligheter att bli ännu bättre. När våra kunder njuter och trivs hos oss, avslutar Rakel – Då är det som bäst!

Text och bild: Mirjam Lindahl