Under 2021 har Norrköpings Visualiseringscenter vunnit pris på inte mindre än tre olika internationella filmfestivaler för sin domfilm ”Making Magic 3D – A Visual Effects Story”. Nu har även ”Stort 3D – En kosmisk resa genom tid och rum” haft premiär – med skådespelaren Eva Röse som berättare.
– Vi håller på att producera ytterligare tre filmer i 3D och 8K fram till 2024, berättar Kim Brax, tf VD.
”Making Magic 3D” är en 8K Fulldome-show i 3D baserad på forskningen bakom digitala visuella effekter. I den 33 minuter långa föreställningen får vi följa med skådespelaren Peter Stormare på en hisnande resa och upptäcka hur effekter skapas – från ekvationer till explosioner.
Den hade premiär i början av oktober 2020 – och nu har teamet bakom filmen på Norrköpings Visualiseringscenter fått bekräftat storheten med verket flera gånger om.
Detta efter att ha vunnit pris på tre raka internationella filmfestivaler:
• Best 3D Movie vid Fulldome Festival i Brno, Tjeckien, den 30 juli.
• Best Long Form I domfilmskategorin på Macon Filmfestival I Georgia, USA, den 29 september.
• Best Documentary Fulldome Film på Fulldome Festival i Minsk, Belarus, den 17 oktober.
– Utmärkelserna är väldigt bra kvalitetsstämplar för oss – kan inte bli mycket bättre marknadsföring än så. Framgångarna har helt klart inneburit ett ökat internationellt intresse från andra domar och planetarium att vilja köpa våra filmer, framhåller Kim Brax.
Hon är tillförordnad VD året ut innan nyrekryterade Lisa Lindgren tar över rollen 1 januari 2022 – och Kim återgår till sin vanliga tjänst som verksamhetsledare och projektledare för produktionsteamet på Norrköpings Visualiseringscenter.
”Making Magic 3D” var den första av fem filmer som kommer att släppas varje år fram till och med 2024. Något som blivit verklighet tack vare stödet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse – på totalt 150 miljoner kronor.
Den andra – som hade premiär i Norrköping den 30 oktober – heter ”Stort 3D – En kosmisk resa genom tid och rum” och är också 33 minuter.
Skådespelaren Eva Röse fick till sin glädje uppdraget som berättarröst – då hon visade sig (passande nog) ha just ett stort intresse för rymden ända sedan barndomen.
– Där beger vi oss iväg på en resa längre ut i rymden än var någon annan människa någonsin varit. Allting vi får se är baserat på en verklig data som har inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning. Resan startar i vårt eget solsystem hela vägen ut till Big Bang. Det är en mycket fin produktion, lite meditativ som väcker funderingar om stora frågor i livet.
Den 27 maj förra året var det tio år sedan Visualiseringscenter C öppnade i centrala Norrköping – Sveriges första digitala science center. Ett världsunikt center för visualisering och medial gestaltning.
Sedan dess har man haft över 1,3 miljoner besökare – vilket gör det till ett av de mest populära turistmålen i kommunen efter Kolmårdens djurpark.
Men man kan lugnt påstå att det har varit en speciell tid sedan Kim Brax började sin tjänst i januari 2020.
– Först hade vi öppet för besökare fram till mitten av mars och tvingades sedan stänga på grund av pandemin. Vi öppnade igen för besökare från juli till och med oktober, för att sedan bomma igen till juni 2021. Det var förstås tråkigt att inte kunna ta emot alla härliga barnfamiljer, seniorer och skolungdomar. Vi fick tänka nytt och erbjöd i stället digitala guidningar som komplement till våra fria skolbesök för årskurs 2, 5, 7 och 8 inom Norrköpings kommun.
Men när det gäller själva domteatern fanns även en del positivt med att ha stängt för besökare.
– Utan några föreställningar hade vårt team som jobbar med de olika filmproduktionerna tillgång till domen hela tiden, för att se hur resultatet blev på den gigantiska filmduken, säger Kim.
Frånsett hon själv som projektledare består teamet av bland annat Technical Director Christian Södergren, 3D-artisten Måns Larsson och producenten Anna Öst.
– Vi kan vara uppåt tio personer i en produktion, då vi även tar in extern hjälp med vissa delar. Mina uppgifter är att hålla i helheten, vad gäller budget, tillsättning av personal och att underlätta för produktionsteamet.
Donationen från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse går även till att bygga och utveckla domteatrar på Tekniska museet i Stockholm, Universeum i Göteborg, Malmö museer och Curiosum i Umeå.
– På alla dessa platser ska våra produktioner visas framöver, vilket känns väldigt roligt och spännande, säger Kim.
Något som sticker ut lite extra är också centrets samarbete med amerikanska NASA.
– ”Stort 3D” är producerad med hjälp av en mjukvara som Visualiseringscenter C, tillsammans med bland annat NASA och American Museum of Natural History, skapat. Mjukvaran heter ”OpenSpace” och är en visualisering av hela universum, lite som ett stort tv-spel där vi kan flyga vart vi vill, allting är baserat på verklig data. OpenSpace är ett fantastiskt projekt och vi använder det till att skapa både film och interaktiva visningar i vår dom, ler Kim Brax.
Fakta Visualiseringscenter C
Startade: 27 maj 2010 i Norrköping.
Produkt/bransch: Är ett konsortium som består av fem olika enheter:
1. Forskning och utbildning vid Linköpings Universitet.
2. En publik arena med utställningar och visningar i domteatern (NVAB) i regi av Norrköpings kommun.
3. Biograf och mediepedagogik (Cnema) som drivs av Norrköpings kommun.
4. Näringslivssamverkan genom Norrköping Science Park.
5. Forskning och utveckling (C-studio) vid RISE.
Centret är en mötesplats kring visualisering för forskning och utbildning, näringsliv, allmänhet och skola. Utgångspunkten ligger i den visualiseringsforskning av världsklass som bedrivs vid Linköpings Universitet, Campus Norrköping.
Antal anställda: Cirka 150 totalt i konsortiet.
Antal besökare per år: I genomsnitt har Visualiseringscenter 150 000 besökare per år, varav uppemot 10 000 är skolelever. Ett stort syfte är att väcka barnen och ungdomarnas intresse för teknik och natur.
Fakta om domteatern
• Huvudattraktionen på Visualiseringscenter C är domteatern – med en kupol på cirka 15 meter i diameter som sammanlagt väger 2,5 ton.
• Domens filmduk är kupolformad och täcker i stort sett hela synfältet. Besökaren är helt omsluten av bild och ljud i 360°- vilket är en alldeles speciell upplevelse.
• Där visas 2 D- och 3D-föreställningar, samt interaktiva shower. Inne i domen finns 99 sittplatser och tre rullstolsplatser.
• 23 procent av ytan består av hål för att släppa igenom ljud och ventilation. Konstruktionen hänger från taket i tolv massiva kedjor. Sex laserprojektorer sammanfogar bilden som täcker hela kupolen och skapar en magisk upplösning i 8K. En sjunde projektor kan användas för presentationer. 3D-effekten uppnås med stereoglasögon.
Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski