You are currently viewing Gyllene Generationer
Jan-Henrik Schöttle, Guldsmed.

Gyllene Generationer

Jan-Henrik Schöttle är guldsmed i femte generationen.

– Ja, säger Jan-Henrik Schöttle när vi talar med honom i butiken. Mina föräldrar kom hit från Tyskland på 50-talet, jag är född 1954. Pappa började som anställd. Farfar var verksam i Hamburg och han var inte intresserad av att starta om i någon större skala. Det var därför som pappa flyttade till Sverige. Så företaget är inte fem generationer gammalt.
Guldsmedsföretaget startades av Jan-Henrik Schöttles far 1968.
– Men han var svårt sjuk, så då var jag redan delägare och fortsatte utan honom. Nu är pappa död. Det var ett generationsskifte då, för 45 år sedan.
Det företag som Jan-Henrik Schöttle har idag är dock ett annat bolag.
– För att krångla till det startade jag för tio år sedan ett nytt bolag med Thomas Johansson, där vi är delägare till 50 procent vardera.
Nu expanderar Johansson & Schöttle Guldsmedsateljé till Linköping och öppnar på Bokhållaregatan.
– Vi har hållit till på Prästgatan i Norrköping i tio år, och så yppades ett tillfälle när den tidigare ägaren av Guldsmedjan i Linköping skulle pensionera sig. Då tog vi över lokalen. Vi hade invigning den 18 oktober 2014.

Det blev en lyckad tillställning.
– Det var väldigt trevligt, det kom folk från butiker omkring och andra som vi hade bjudit in. Det var trångt i butiken, den såg ut som en blomsteraffär, och det var svårt att se några smycken. Vi bjöd på tilltugg och mousserande vin. Vi fick förslag på vad som kunde tillverkas.
Han ångrar inte sitt yrkesval.
– Det är roligt att börja med ett nytt projekt. Jag har varit och grejat lite grann i lokalen i Linköping. Staden och kvarteren känns väldigt trevliga, och jag ser fram emot att jobba där varannan vecka. Min kollega Thomas och jag kommer att jobba varannan vecka i vardera staden.
Jan-Henrik arbetar med smyckesdesign.
– Jag gör mycket infattningar, det vill säga att man sätter fast diamanter och andra ädelstenar i smycket. Vi gör även utställningssmycken, då man formger utan hänsyn till att det ska vara säljbart och ställer ut dem i olika sammanhang. En del gör vi till vår egen butik, saker som sticker ut. Den mesta tiden går till att tillverka på beställning, mest vigselringar, där vi tillsammans med kunden ritar och designar så det blir en ring just för den kunden.

Han har haft ett långt liv som guldsmed.
– Jag har hållit på ganska länge. Rent tidsmässigt så hade jag hunnit med en del innan jag kom till Norrköping.
Jan-Henrik bodde dessförinnan två år i Stockholm, då han arbetade som guldsmed på dagarna och ägnade kvällarna åt studier på Konstfack.
– Därpå följde två mycket intressanta år som guldsmed i Italien, guldsmedsstaden Valenza i Piemonte.
Jan-Henrik Schöttle har en rolig anekdot från sina snart 50 år i branschen.
– När jag kom hit till Norrköping satt jag och bläddrade i en katalog från Bolins smyckeauktioner och fick syn på en platinaring med en stor blå diamant.
Det visade sig att Jan-Henrik tillverkat den som lärling i Köping 1970 eller 1971.
– Jag kände igen den, det är kul att saker lever vidare.

TEXT: Daniel Atterbom

FOTO: Kristin Carlén

Tidigare publicerad i Affärsstaden #9 2014.