You are currently viewing Guld, teambyggande aktiviteter och event
Jag tror att fler och fler inser värdet och vikten av att träffas. Även vikten av att skapa en genuin gemenskap och jobba med employer branding, säger Fredrik Johnson. Foto: Björn Lisinski

Guld, teambyggande aktiviteter och event

Fredrik Johnson har sysslat med event hela livet. Han driver sin event- och aktivitetsbyrå och har samtidigt uppdraget som Key Account Manager på LHC, där han jobbat i 25 år. Fredrik delar sin tid lika mellan uppdraget för LHC och sitt ActiPro Event. Förutom detta är Fredrik fortfarande igång med squashen på världsnivå, och det var där allting började en gång i tiden.

Fredrik berättar att det började med att han hade ansvaret för pingisklubben ­hemma i garaget då han var 12 år. Han ­startade sitt första företag 1982, då han var 19 år, för att kunna jobba med ­sponsorer som gjorde det möjligt att satsa som professionell squashspelare.
  – Det handlade inte bara om att sätta en logga på min tröja, utan jag jobbade mycket med aktiviteter redan då. På den tiden fanns inte mejl, så jag satte ihop newsletters i tryckt format och skickade ut till dem varje månad och hur mycket sponsorerna hade synts i tidningar och varit på TV och så vidare, berättar Fredrik.

Det var under den perioden
Fredrik lärde sig vikten av att sköta kontakter och relationer.
– Jag hade som en liten grej när jag var runt och tävlade på olika ställen i världen att var jag än var och spelade, så skickade jag ett vykort till var och en (säg att jag hade tio sponsorer) av mina sponsorer. Det var mycket uppskattat, och omtalades minst lika mycket som vunna matcher. Sen dess har det hängt med att bygga relationer och hur mycket det uppskattas att man har kontakten och bryr sig.

1999 gjorde Fredrik ActiPro Event till ett aktiebolag och sen dess har det, som Fredrik utrycker det, susat på!
  – Jag har jobbat efter devisen ”vi ska ta världen till Linköping”. Sen gör vi även mycket arrangemang utanför Linköping också. Men, eftersom jag rest mycket i mina dagar och spelat squash i över 50 länder över hela världen, så tycker jag att det är dags för människor att resa hit i stället.

Ett exempel på att han har lyckats med det var den stora squashtävlingen Swedish Open, som Fredrik och ActiPro Event jobbade med i 15 år, fram till 2018. Det var en av världens största tävlingar inom squash.
– Efter 15 år kände jag att vi hade nått absoluta toppen och att det var dags att lämna över till någon annan stad helt enkelt. Men att ha byggt upp det till en så pass stor tävling känns fantastiskt.

ActiPro Event består idag av sex stycken fast anställda och en konsult som på olika sätt funnits med i 20 års tid.
  – Sen har vi en stor arsenal av tim­anställda. Nästan så man kan se oss som ett bemanningsföretag. Om vi hjälper en kund med ett större event så kan det vara 15 timanställda personer från oss som är med och bemannar.

  – Utan vår härliga och kompetenta personal skulle vi inte vara där vi är idag, de gör ett fantastiskt jobb, framhåller Fredrik stolt.

ActiPro Event har två ben, där ena benet är att jobba med olika typer av event. Det kan vara invigningar, galor, jubileer eller kanske göra en rolig grej kring ett första spadtag.
  – Ska man nämna några av de galor vi jobbar med så har vi Idrottsgalan i ­Linköping, som vi har haft förmånen att jobba med i 20 år. Motalagalan har vi gjort i 8 år, och i höstas event­producerade vi för första gången Tjustgalan i Västervik.

  – Vi kan hjälpa företag vid mässor med deras mässmontrar och aktiviteter i montern. Det kan vara att vi hjälper dem med bemanning eller kanske idéer runt deras monter. Vi är bra på kick­offer som stärker teamet. För att bara nämna några av alla de typer av event vi sysslar med.

Det andra benet är aktiviteter. I aktivitets­byrån så har de två anställda plus alla timanställda. Några av de olika typer av aktiviteter som de erbjuder är olika samarbets­övningar och teambuilding. Och där har de ett stort utbud av ­aktiviteter att syssla med.
  – Vi samarbetar i princip med alla konferensgårdar och hotell i regionen. Vi stärker upp konferenserna som ­exempelvis hålls i Norrköping, Söder­köping eller Rimforsa, genom att erbjuda aktiviteter. Det är alltifrån det vi kallar ”Utmaningen”, en blandning av Robinson och Fångarna på fortet, som består av flera olika grenar, till att teamet har en matlagningskväll under vår ledning. En annan succéaktivitet är att teamet lär sig sjunga i kör.

ActiPro Event har också en stor meny och erbjudande vad gäller olika digitala teamövningar på plats, då jobbar vi med olika uppdrag som grupperna får lösa tillsammans i ex. olika stadsmiljöer.

Efterfrågan på aktiviteter, framför allt ­efter pandemin är hög, och det märktes att man ville träffas och stärka teamet genom att göra roliga grejer tillsammans.
  – Pandemin var en givetvis en ­utmaning för oss. Vi drabbades från dag ett, men lyckades lösa det bra. Vi gjorde faktiskt plusresultat även under pandemin, och jag vill säga att vi kom stärkta ur pandemin. Vi lyckades bygga upp ­teamet på ett bra sätt och passade på att skapa lite nya säljprocesser och ­annat som inte hunnits med innan. Under pandemin var det mycket digitala event. Vi byggde både upp studios här på vårt eget kontor och på våra kunders kontor eller använde Konsert & ­Kongress redan färdiga studios.

Framtiden ser ljus ut för ActiPro Event som förra bokslutsåret gjorde sitt bästa resultat hittills.
  – Vi gjorde nyligen klart med fyra upphandlingar, och fick in Tekniska verken, Lejonfastigheter, Sankt Kors och Dukaten.

Det är mycket bra att så många olika Linköpingsföretag verkligen har insett värdet av att göra event och arrangemang. Det är kul!
– Jag tror att fler och fler inser värdet och vikten av att träffas. Även vikten av att skapa en genuin gemenskap och jobba med employer branding.

Fredrik tror starkt på att man vinner på att hålla möten fysiskt och det gillar han mest. Men givetvis jobbar de även med hybridmöten och rena digitala möten. Inte minst för att de är hållbara på alla sätt.
  – Möjligheten att kunna ha hybrid­event eller digitala möten gör det ­möjligt att exempelvis köra en ­konferens i en studio som vi bygger upp här, men att det även sitter 20 personer som deltar i Stockholm. Utan att lägga ­4,5 timmar tur och retur på resan. Klimatsmart och resurseffektivt.

Hur blir Fredriks egna liv hållbart, och var hittar han energin till att hålla igång som han gör?
  – Dels att jag älskar mina jobb, sen är det träningen som gör det hållbart. Den är en otrolig källa till positiva krafter. Jag tränar åtta pass i veckan.  Det krävs om man ska ligga i världstoppen inom ­squashen som jag fortfarande gör och just nu är både regerande Europa­mästare och världsmästare i min åldersgrupp. Om en vecka stundar squash-SM Linköping för Masters-spelare och då satsar jag på att ta mitt 56:e SM-guld, säger Fredrik leende och något säger mig att han kommer lyckas med det också.

[EDIT: SM för Masters spelare i squash har avgjorts i Linköping lördag 18/3 och söndag 19/3 2023 och det blev succé för arrangören Linköping Squashklubb som vann mer medaljer än någonsin tidigare vid ett svenskt squashmästerskap. Det blev ett guld för Linköping och det var Fredrik Johnson som vann finalen i herrar över 55 med 3-0 mot Jörgen Friman från Stockholm. Finalsegern betydde att Johnson nu vann sitt 56:e SM guld i karriären.]

Utdrag från Fredriks Johnsons Squashkarriär i siffror:

  • 2 VM-guld
  • 12 EM-guld
  • 7 British Open-titlar
  • 56 SM-guld
  • 30-tal internationella GP titlar
  • 6 årtionden för Linköping Squashklubb i högsta serien