You are currently viewing Goto 10 – En mötesplats för sammarbeten över gränser
Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef, Internetstiftelsen.

Goto 10 – En mötesplats för sammarbeten över gränser

Den 6 september var det premiär för Goto 10 i Collegium i Linköping – som fått en flygande start. På Internetstiftelsens nyskapande mötesplats kan besökande medlemmar kostnadsfritt: arbeta, ta del av eller arrangera evenemang och spela in poddar.
Här kan spännande samarbeten över gränserna och nya företag uppstå, framhåller Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef.

Internetstiftelsen, med huvudkontor i Stockholm, har arbetat mer än 20 år med att främja internets utveckling genom olika satsningar.
En modern sådan är Goto 10 – en mötesplats där teknik och digitalisering är i fokus med gratis medlemskap för alla.
Som en av de ledande städerna i Sverige vad gäller IT och teknik fick Linköping förtroendet och äran att öppna landets tredje Goto 10.

Efter premiären i Stockholm 2017 och i Malmö 2020 har antalet medlemmar vuxit ända till över 18 000 – som tillsammans har genomfört över 1 200 evenemang och spelat in mer än 900 poddar.
– Linköping har en väldigt hög innovationsgrad inom teknik och IT, ett ledande universitet och ett stort upptagningsområde. Med andra ord en perfekt stad för oss att öppna i, säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef.

Goto 10 håller till i en helt nyrenoverad lokal på tre plan i fastigheten Collegium i Linköpings Science Park. På en yta av cirka 700 kvadratmeter finns möjlighet för alla besökande medlemmar att arbeta, genomföra möten, ta del av eller arrangera evenemang, använda 3D-skrivare, spela in poddar och utvidga sina nätverk.
– Det är en väldigt fin och nytänkande lokal, utan tvekan vårt finaste hittills. Här kan många olika kompetenser och intressenter mötas i en mycket effektiv och given träffpunkt. En stor fördel är också att allt är kostnadsfritt. Internetstiftelsen står för kostnaden och vi hjälper även till med logistik och teknik, samt tillhandahåller värdar för de som vill.

Möjligheterna är stora – och det kostar exempelvis heller inget att sätta upp egna evenemang under förutsättningen att du inte tar betalt och att det är öppet för alla att delta.
– Vi tillhandahåller dessutom utrustning för att kunna livestreama och nå ut till ännu fler människor, berättar Jannike.

Det enda kriteriet är att föreläsningar, seminarier, möten och annat ska kretsa just kring teknik och digitalisering.
– Med det inte sagt att det måste vara företag som jobbar inom dessa områden, det kan handla om vilken bransch som helst – men då om frågor som rör exempelvis deras digitaliserade omställning.

Något som lockar extra mycket är alla spännande samarbeten och frön till nya företag som kan uppstå på mötesplatsen.
– Ambitionen är möten över gränserna – mellan bland annat offentlig sektor och startupbolag, även med universitetet och övriga skolan. Det finns så mycket som ryms inom boxen för digitalisering och teknik, både mjuka och hårda värden.

Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se – samt sköter drift och administration av toppdomänen .nu. Intäkterna möjliggör satsningar som handlar om att ge människor möjligheten att nyttja internet på bästa sätt, som rapporten Svenskarna och internet, mätverktyget Bredbandskollen eller lärresursen Digitala lektioner.

Hos deras dryga 100-talet anställda finns mycket kunskap och fungerar som en katalysator i Goto 10.
– Det är verkligen en inspirerande plats att befinna sig på och Goto 10 har fått en flygande start i Linköping. Redan efter ett par veckor var en massa event under hösten inbokade – av allt från Länsstyrelsen i Östergötland, till Linköpings kommun, Ericsson och universitetet, ler Jannike Tillå.

Det här Goto 10

  • En kostnadsfri mötesplats för kunskapsutbyte och innovation som drivs av Internetstiftelsen, vars huvudkontor ligger i Stockholm. Till Goto 10 kan du komma för event, meetups, hackatons, arbete och spontana möten för frågor och idéer.
  • Efter att ha öppnat i Stockholm 2017 och i Malmö 2020 var det premiär den 6 september 2022 i Linköping – i fastigheten Collegium i Linköpings Science Park.
  • Ytan i Linköping är på cirka 700 kvadratmeter fördelat på tre plan. Här finns en öppen arbetslounge, avskilda telefonrum, poddbås och eventytor.
  • Det enda som krävs för att du ska kunna använda Goto 10:s tjänster är att du registrerar dig som medlem. Medlemskapet är kostnadsfritt. I dag är antalet medlemmar uppe i över 18 000.

Text: Joakim Löwing
Foto: Press / Internetstiftelsen

Tidigare publicerat i Affärsstaden #9 2022