You are currently viewing Från skeppsvarv till förstklassig marina

Från skeppsvarv till förstklassig marina

– Jag hade varit verksam i fastighetsbranschen, som fastighetsförvaltare och mäklare, i många år berättar Göran. Jag hade bott utomlands och rest över världen, men landade alltid i tanken att det var här, i skärgården.
Han berättar vidare om ena dottern som hade ett 50-tal islandshästar på Stora Ålö och att de hyrde lokal och en pråm på rederiet för att kunna vara självgående gällande transporten av hästarna. Och när frågan kom om ett köp tvekade Göran inte länge, även om en vän ifrågasatte hans val med frågan ”Vad ska du med ett gammalt skeppsvarv till?”

Den främsta orsaken var det lyftbord som marinen fått investera i, och som man var, och är, ensam i Sverige att ha. Lyftbordet är en rejäl konstruktion på 52 gånger 12 meter vilken kan sänkas 4,6 meter ner i vattnet och lyfta fartyg med en vikt på upp till 450 ton. Fartyg som sedan dras in i hall eller verkstad på specialtillverkade vagnar.
– Den här unika lösningen gjorde mig nyfiken, jag såg potentialen och slog till, säger Göran som själv haft ett stort intresse för båtar och segling sedan barnsben. Under en resa skissade han upp en översiktsplan över det kommande varvet på en flygplansservett. Tanken var ett ”mini-Sandhamn” med båtklubb, verkstad, restaurang och stugor.
– Och faktum är att det blivit nästan exakt som på den där servettbilden, ler Göran och visar upp skissen som blivit vykort, och jämför det med byggnationen utanför. Det är stort att veta att jag varit med och byggt upp allt detta.

Det ena gav sedan det andra, och verksamheten växte i takt med att ryktet om varvet spred sig bland båtfolket. Lyftbordet möjliggjorde att man kunde ta sig an båtar, både stora och unika, som andra varv inte klarade, och den nybyggda kallhallen blev fullbelagd redan under det första året. När sedan Volvo Ocean Race-besättningar ville stanna och bygga på sina egna båtar under en längre tid behövdes boendemöjligheter, och en servicebyggnad uppfördes liksom så småningom ett vandrarhem med tillhörande bar och pool.
– Idag drivs en hotell- och konferensverksamhet av arrendatorer och vandrarhemmet är till 50 procent belagt vintertid av besättningar som jobbar med sina båtar, berättar Göran som är glad över att även många konferens- bröllops- och sommargäster hittar ut till Gryt och tar del av vackra vandringsleder, badplatser och naturligtvis av restaurangens utbud och event.

Att driva företag utanför storstaden har aldrig varit ett bekymmer enligt Göran.
– Båtfolk hittar hit. Man jämför vad man får för pengarna, och vi gjorde från början noga undersökningar på olika Stockholmsvarv för att veta hur vi skulle lägga upp vår verksamhet och hur vi skulle kunna konkurrera med bra priser och unika erbjudanden. Vi såg till att synas på mässor och i rätt sammanhang och vi har skapat oss ett namn vilket gett oss många återkommande kunder. Men även nya kunder hittar till oss undan för undan.
Han berättar att många nyrika ryssar vänder sig till dem för vinterförvaring och renovering av sina lyxbåtar. Men även schweizare, tyskar, holländare och engelsmän finns bland klientelet och idag vinterförvaras ungefär 150 båtar på varvet.
– Det som ställer till svårigheter är personalfrågan, säger Göran. Att hitta duktiga hantverkare som vill och kan bosätta sig här. Det är den stora utmaningen. Och inte blir det lättare när skolor läggs ner, skolskjutsar dras in och butiker slår igen. Vi måste kunna erbjuda såväl attraktivt boende som ett fungerande samhällssammanhang för att få hit duktig arbetskraft.

Ändå ser Göran på varvets framtid med hoppfullhet. Tanken är att han snart ska lämna över verksamheten som är till salu, och ägna sig mer åt segling, barnbarn, hästarna och de 90 fåren på Stora Ålö. Men han kommer finnas kvar och bistå med råd och experthjälp under en tid framöver.
– Man kan ju inte bara sitta och tomglo. Även om det är något av det bästa man kan göra vid havet, skrattar han.
Planerna på ytterligare expansion är i full gång. Mark är inköpt, ritningarna på de nya stugorna som kommer byggas utmed vattnet och den nya hallen är klar och ska snart bli verklighet.
– Det här var min vision från början och trots att det tagit över nio år att få tillstånd och ansökningar godkända så vet jag att det kommer bli bra. Det viktiga är nu att anläggningen, de anställda och Gryt kan fortsätta utvecklas och bidra till en levande och attraktiv skärgård.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl