You are currently viewing Från kol till el – En resa på 75 år
Robert Almevik, tredje generationens bilhandlare firar dubbla jubileum. 75 år sedan farfar Hilding startade och 35 år sedan pappa Sven flyttade till lokalerna på Tornby. Foto: Mirjam Lindahl.

Från kol till el – En resa på 75 år

Robert Almevik är tredje generationens bilhandlare. Hans farfar Hilding startade sitt företag i efterkrigstidens Sverige 1947 med försäljning av koks och kol, men i takt med att ­ekonomin växte sig starkare och svenskarna fick det bättre ställt blev det snart motor­cyklar och senare bilar som kom att säljas av firman Almeviks motor AB.
– Farfar började i garaget hemma i huset på Hertig ­Karlsgatan. Men när ­fordonen inte fick plats flyttade han verksamheten till en lokal på ­Industrigatan, där det också blev bensinmack, ­berättar ­Robert och bjuder in till en pratstund om historia, ­värderingar och framtid.

Farfar Hilding fortsatte driva Almeviks Motor tillsammans med sönerna Sven och Roland. Men ett par år efter hans bortgång, närmare bestämt 1987, tog Sven steget vidare och startade Sven Almevik bil AB. Robert, som då var 16 år och hellre hängde i bilhallen hos pappa än var ­hemma och gjorde läxorna, lärde sig arbetet och sålde snart sin första nya bil, en röd fem-dörrars Suzuki Swift med ­elhissar och centrallås.
– Det var alldeles nytt och oerhört ­modernt i början på 90-talet! skrattar han och fortsätter berätta att det efter lumpen inte var någon tvekan över att han skulle fortsätta i pappas och farfars spår.
Det lilla familjära sammanhanget, att finnas nära kunden och arbeta med långa relationer och förtroende har alltid varit viktigt för herrarna Almevik och Robert berättar om kunder som genom åren handlat av dem alla tre.
– Naturligtvis är det ett kvitto på att vi gör något rätt, ler Robert.

Han säger att samspelet och det ­personliga mötet med varje kund ger ­något mer. När man vet vad kunden har för bil, när den servades sist och vad det var som lät underligt i framvagnen förra året. Och när kunden vet att den ­förhandlar med en person som har mandat att ta beslut och som värnar om den långsiktiga och trygga affären, den som fortsätter långt efter att bilen lämnat bilhallen. Det är då det skapas något mer.
– Något som man inte får hos de stora jättarna. Och det är därför jag tror att vi, som liten fristående aktör, till­sammans med bara 10 andra i Sverige blivit utvalda att jobba med det nya kinesiska ­elbilmärket AIWAYS, berättar Robert och säger att känslan av närhet och trygghet som bilmärket vill förmedla väl passar med deras verksamhetsfilosofi.
Idag är man 5 anställda på företaget och Robert ser fördelarna med att vara ett lagom litet team.
– Vi är som ett hockeylag, alla har sina spetskompetenser, men vi jobbar tillsammans mot målet. Vi har nära från tanke till handling och alla är ­involverade i ­verksamheten, känner kunderna och hjälps åt.

Genom åren har Robert varit med om en bransch som förändrat sig mycket. Inte minst tack vare all ny teknik, ­adaptiva farthållare, telefonspegling och ­automatiska bromsar och utvecklingen av nya drivmedel. Men även synen på bilägandet har förändrats. Idag finns till exempel möjlighet att privatleasa sin bil eller vara med i en bilpool och använda bilen bara när man behöver den. Och Robert tror att vi kommer få se fler alternativa sätt att äga bil, samtidigt som han är övertygad om att bilen i sig har ett stort trygghetsvärde och därför även i fortsättningen ha en stark ställning.
– Inte minst är det många som uppskattar den egentid man får i bilen, i en värld som rusar på i ett högt tempo, säger ­Robert. En stund för sig själv, med sin egen musik och sina egna tankar är värdefullt.
Det är inte bara bilbranschen som har förändrat sig under de 35 år som gått sedan Sven Almevik flyttade till lokalen på Norra Svedengatan, där man fortfarande huserar. Även Tornby har genomgått en stor förvandling och från att ha haft åkrar och skördetröskor utanför fönstret ligger man nu mitt i ett levande handelsområde som sjuder av rörelse – veckans alla dagar.
– Det är perfekt! Det ät lätt att komma intill, och de som kommer lite längre ifrån kan passa på att göra sina ärenden under tiden bilden är inlämnad på service. ­ ­Herrarna brukar gilla att traska över gatan till Jula, medan damerna hellre går till I-huset, ler Robert som lärt känna sina kunder väl.

Resan från koks och kol till el har tagit 75 år och Robert ser fram emot att fortsätta vara en del av en spännande bransch i många år till. Kanske tas verksamheten så småningom över en fjärde generation.
– Bilintresset finns iallafall ler han och berättar om tolvåringen därhemma som med spänning ser fram emot vilken bil som pappa ska åka hem med just idag. Och som det kanske kan bli en åktur i på de vackra vägarna runt Berg.
Så vem vet? Om ytterligare 75 år ser både samhället och bilbranschen ­antagligen helt annorlunda ut, men förmodligen finns där en Almevik som håller fanan högt!

 

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden #8 2022