You are currently viewing Från Ellen Key till Verner von Heidenstam – Sevärdheter längs Omberg och Vätterns strand
Foto: Cornelia Tonéri

Från Ellen Key till Verner von Heidenstam – Sevärdheter längs Omberg och Vätterns strand

Du kanske har hört talas om Cykelloppet Vättern runt? Vi tänkte göra det på vårt eget sätt och ta oss längs stora delar av den östgötska delen av Vätterns strand och Omberg för att upptäcka historiska utflyktsmål och sevärdheter. Vi tar oss mellan två författare av rang: Mellan Ellen Keys Strand vid Ombergs södra fot till Verner von Heidenstams Övralid norr om Motala.

Ellen Keyes strand

Författaren och kvinnosaksideologen Ellen Key byggde sitt hem vid Ombergs fot, mellan åren 1910 och 1912. När Ellen gick bort 1927 skänkte hon hemmet till en stiftelse som drev det vidare som ett personmuseum efter Ellen, men också ett vilohem för kroppsarbetande kvinnor. Den verksamheten upphörde efter en tid. Numera anordnas visningar av hemmet som är i stort sett intakt sedan Ellens levde där. Här finns också en stor samling konstverk som de allra flesta var gåvor till Ellen från konstnärerna själva och på väggarna samsas målningar från både Prins Eugen och Carl Larsson. Kvar finns också en omfattande samling av modern skönlitteratur som till stor del består av dedikationsexemplar från författarna. 

Ellen Keyes strand är öppet under sommarhalvåret för guidade visningar. Mer info på www.ellenkey.se

Alvastra klosterruin

Bara en bit från Ellen Keyes strand ligger en av Sveriges absolut mest kända klosterruiner och bäst bevarade fornminnen, Alvastra klosterruin. Klostret grundades år 1143 av franska munkar och på den tiden var trakten kring Alvastra ett område med stor betydelse för det Sverige. Alvastra kloster var i full drift i 400 år innan reformationen. Det var i Alvastra kloster som Den Heliga Birgitta fick flera av sina uppenbarelser innan hon begav sig ut i Europa. Med reformationen omvandlades Alvastra kloster till Alvastra kungsgård. Men ganska snart övergavs Kungsgården av de munkar som fortsatt ändå fick vara kvar och verka där. 

När Kungsgården övergivits hände det som ofta hände med liknande platser på den tiden. Då fanns inte några Kulturminnesmärkningar att ta hänsyn till. Klostret började användas som stenbrott och bland annat finns några av klostrets stenar nu i Vadstena slott som började byggas 1544. Några andra stenar finns i ett slott på Visingsö. Alvastra klosterruin är välbevarad i sin form som ruin. I flera delar går det fortfarande att gå in i rum som numera ligger halvt under jord. Och det behövs inte mycket fantasi för att tankarna ska vandra iväg och man kan föreställa sig hur det var någon gång på Den Heliga Birgittas 1300-tal.

Alvastra klosterruin är öppen året runt dygnets alla timmar men ibland sker det guidade visningar, bröllop eller festligheter som besökare behöver ta hänsyn till. Att besöka Alvastra är kostnadsfritt.

Borghamn

Vi tar oss norrut till Ombergs norra fot. Här hittar vi den lilla orten Borghamn som har haft stor betydelse i historien. Här har det brutits sten sedan 1100-talet och hela området med hamn och byggnader är idag byggnadsminnesförklarat. Stenen från Borghamn har byggt många viktiga platser bland annat Göta kanal och ovan nämnda Alvastra kloster. Men också Vadstena slott och Karlsborgs fästning. När Nationalmuseum renoverades 2018 vände man sig till just Borghamn för att få tillgång till den fantastiska marmorsten som bryts här. 

Idag drivs vandrarhem, festlokaler och café i de historiska lokalerna. 

Vadstena

Hela Vadstena är ett besöksmål i sig och hit kommer vi nu på vår väg längs med Vättern. Det är en storslagen vy som möter besökare även på håll när tornen från slottet och klosterkyrkan börjar synas. Trots att Vadstena inte är så stort har det flera magnifika byggnadsverk. 1545 stod slottet klart så som det ser ut idag. Det var Gustav Vasa som såg till att ge det sin nuvarande stil. 1545 kan tyckas längesedan men när herr Vasa hade invigningsfest för slottet hade klosterkyrkan och tillhörande kloster redan varit klart och i drift i dryga 100 år. Klosterkyrkan byggdes enligt anvisningar från Den Heliga Birgitta i Rom som sa sig få uppenbarelser om både mått och utseende på kyrkan från högre ort. 

Idag har kyrkan tre stjärnor i Michelinguiden. Missa inte heller att besöka Sancta Birgitta Klostermuseum i den röda tegelbyggnaden intill. Byggnaden är en del av det gamla klostret, grundat av Den Heliga Birgitta. Delar av klostret ligger i ruiner men just denna del är väl bevarad. Men det hade kunnat se annorlunda ut. Så sent som på 1950-talet tänkte man renovera lokalerna som då varit bland annat hospital i några år. Men i miljö som denna görs det gärna en arkeologisk undersökning först. Och tur var väl det. För inte bara visade det sig att detta var just det gamla nunneklostret. Än mer hade det fallit i glömska att det från början var den kungsgård som Birger Jarl byggde på 1200-talet. Äter du frukost i det intilliggande Vadstena klosterhotellet är frukostmatsalen belägen i palatsets gamla festsal. Kanske Östergötlands ståtligaste frukostmatsal.

Övralid

Vi skulle ta oss mellan Ellen Key och Verner von Heidenstam. Och nu avslutar vi på den nobelprisbelönade författarens hem i herrgården Övralid intill Vätterns strand. Övralid byggdes 1923-1925 och här bodde Verner fram till sin död 1940. Husets interiör står så gott som oförändrad sedan författarens dess och hans möbler och föremål finns bevarade på plats. Här har också många prominenta konstnärer varit på besök och övernattat i de många sovrummen på övervåningen. Bland dem Prins Eugen och Carl Milles. 

Övralid går att besöka vid guidade visningar under sommarhalvåret. Intill finns också Farfarsstugan som tillhör Övralid. Idag är det café där du kan avnjuta en fika eller våffla i den mysiga trädgården som precis som Övralid har en magnifik utsikt över Vättern. 

 

Text & foto: Cornelia Tonéri