140 lovande bolag från Norden och Baltikum var med i uttagningen.
Ändå lyckades LEAD-alumnen SweGaN att bli utsedda till ett av de 25 mest innovativa startup-bolagen i Nordic Cleantech Open.
-Vi har en unik produkt på världsmarknaden, men kan inte växa organiskt – så det behövs investerare när vi nu ska göra vår första volymorder, säger VD:n Olof Kordina.
Grundarna Olof Kordina, Jr-Tai Chen och Erik Jansén lärde känna varandra när de arbetade på Linköpings Universitet.
-Vi är i grunden forskare och upptäckte i ett projekt att det fanns kommersiell potential. Jag fick med mig Erik (som tyvärr gått bort nu) och övertalade även Jr-Tai – eller Ted som han kallas. 2014 började vi organisera upp verksamheten och i januari 2015 kom den i gång på allvar, berättar Olof.
Men den första idén de hade har släppts – och nu fokuseras det på produkten QuanFINE. Det handlar om så kallade wafers – tunna skivor på mellan 100 och 150 millimeter i diameter av galliumnitrid som läggs på kiselkarbid.
-Vi skräddarsyr material för RF och kraftkomponenter till framför allt tre olika områden: rymd- och satellitkommunikation, telekom (basstationer och radiolänkar), samt till militären vars applikationer är radar.
Det gäller att leverera vad industrin vill ha och anpassa sig efter dess önskemål.
-Vi säljer till cirka 70 procent av världens marknad inom vår bransch. Vårt nätverk av kunder är med andra ord väldigt stort. Däremot är fortfarande volymerna i produktionen väldigt små. Vi hjälper kunderna att utveckla nya produkter och det rör sig ofta om en lång dialog.
Nu har SweGaN fått sin första riktigt stora order.
-Det är en volymorder på cirka en miljon dollar, något sådant har vi inte varit i närheten av innan. För att klara av att köpa utrustning och producera den måste vi få in kapital från investerare, vilket inte är så enkelt i Sverige. Då är det viktigt att synas så mycket som möjligt.
Något företaget verkligen gjorde tidigare i år – då man blev utsedda till ett av de 25 mest innovativa startupbolagen i Nordic Cleantech Open. Detta i konkurrens bland 140 lovande bolag från Norden och Baltikum.
SweGaN har också varit på Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista två år i rad, vilket gett en hel del uppmärksamhet.
-Klart att vi blev väldigt smickrade. Vi jobbar hårt med energibesparing som ledstjärna och detta var en viktig punkt i det hela. Hela världen släpper ut 33 gigaton koldioxid varje år och där skulle vi kunna bidra till att spara två gigaton CO2 per år. QuanFINE skulle fungera alldeles utmärkt som kraftkomponent och spara mycket energi. Det gäller för oss att jobba in oss på marknaden.
Vad är det som sticker ut och är speciellt med just er produkt?
-Att den är unik. Vi har byggt upp vår materialstruktur på ett helt annat sätt – transistorer som tillverkas på vårt material (QuanFINE) får en högre effektdensitet, bättre termisk avledning och mindre dispension (signalen blir renare). Galliumnitridstrukturen är väldigt tunn och har mycket hög kristallinkvalité, det vill säga atomerna sitter mycket väl ordnade.
Hur ser konkurrensbilden ut?
-Ingen annan kan tillverka QuanFINE, men vi har två konkurrenter i Europa, samt ett antal i USA och Asien som tillverkar en ”traditionell” galliumnitridstruktur på kiselkarbid. I jämförelse med dessa är vi små på marknaden, men det kommer snart att ändras. Till skillnad från oss tillverkar flera av dem även transistorer, som säljs vidare. Men trots att de har en egen produktion av wafers köper de vårt material i tillverkningen av dessa eftersom de får en bättre prestanda.
SweGaN prioriterar både en väldigt hög materialkvalité – och en bra service.
-Om det blir problem för kunderna att hantera vårt material och processa det får de hjälp av våra två anställda, som finns på Chalmers i Göteborg. Deras uppgift är att hjälpa till med allt sådant.
Kolla in i spåkulan – och säg vad du upptäcker om framtiden för er?
-Den ser väldigt ljus ut med en fantastisk expansion. När vi gjort vår första stora volymorder kommer det att bidra till fler framöver. Och då fortsätter vi att växa. I år flyttade vi in i vår första lokal i Linköping på 300 kvadratmeter och nu planerar vi för nästa på 1 000 kvadratmeter. Jag brukar säga till de övriga i personalen att därefter är det bara att titta på en ännu större. I början trodde de nog inte på mig, men det börjar de nog göra nu, avslutar Olof Kordina med ett skratt.
Fakta SweGaN
Startade: Bildades 2014 – men kom i gång på allvar i januari 2015.
Produkt/bransch: Tillverkar skräddarsydda material för RF och kraftkomponenter till framför allt rymd, telekom och militärindustrin. Det handlar om så kallade wafers – tunna skivor på mellan 100 och 150 millimeter i diameter av galliumnitrid och kiselkarbid.
Antal anställda: 12 (tio på två olika platser i Linköping, samt två på Chalmers i Göteborg).
Omsättning: Cirka 15 miljoner kronor.
Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski