You are currently viewing Ferroamp – ett intelligent energisystem
Vårt system erbjuder ett nytt framtids­säkert sätt att integrera sol­energi, energilagring, elbilsladdning och likströmslaster i ett system med ­intelligent styrning och realtidsövervakning. Det berättar Björn Jernström, Ferroamp:s grundare, Chief Technology and Innovation Officer.

Ferroamp – ett intelligent energisystem

Just nu växer ett nytt energilandskap fram – där fokus ligger på lokal produktion, lokal lagring och lokal förbrukning.
I detta kommer Ferroamp att spela en central roll – just därför att de integrerar allt detta i fastigheter med hjälp av lokala elnät.

Företaget har under åren vunnit flera priser och uppmärksammats för innovationerna kring Ferroamp-systemet. Bland annat har deras nya generation av solsträngs­optimerare utsetts till vinnare i Intersolar Award – den globala solenergibranschens mest prestigefyllda utmärkelse.
– Detta är förstås väldigt roligt och fantastiskt på flera sätt. Dels visar det på hur hög innovationsgraden kring Ferroamp-systemet är. Men minst lika viktigt ett bevis på att vi faktiskt är på rätt väg framåt. Vi leder utvecklingen mot en fossilfri framtid, framhåller Björn Jernström, grundare, Chief Technology and Innovation Officer.

Björn är civilingenjör specialiserad på högspänningsteknik och plasmafysik.
Det är han som ligger bakom ­Ferroamp-systemet. Hjärtat i systemet är EnergyHub – en växelriktare som också skapar ett likströmsnät.
– Vårt system erbjuder ett nytt framtids­säkert sätt att integrera sol­energi, energilagring, elbilsladdning och likströmslaster i ett system med ­intelligent styrning och realtidsövervakning.

Bakgrunden är att Björn hade köpt ett gammalt hus med direktverkande el och ville på alla sätt minska elförbrukningen.
– Först bytte vi till värmepump, bytte alla lampor till LED med mera. Men det fanns mer att göra. EnergyHub – som kan liknas vid dirigenten i systemet, kopplar samman solsträngsoptimerare, likströmslaster och energilager via ett lokalt likströmsnät. Omvandlingen mellan elnät och likströmsnät sker i EnergyHub på plats. Detta gör att energi kan överföras på ett effektivt sätt med minimala förluster jämfört med traditionella system.

Systemet kan enkelt anpassas till alla ­effektbehov – från villor till stora kommersiella fastigheter. EnergyHub-­systemet har hög flexibilitet och är lätt att bygga ut om man vill expandera med fler solpaneler, ökad lagringskapaciteten eller – vilket kan bli möjligt i en nära framtid – addera en DC-laddare för elbilar.
Så sent som förra året gjordes förändringar i regelverk och lagstiftning som möjliggör lokala elnät och energigemenskaper, vilket ger ekonomiska nyttor åt såväl boende som fastighetsägare. Dessutom bidrar det med energisäkerhet och är en mycket kostnadseffektiv lösning.
EnergyHub finns i två varianter; ­EnergyHub Wall, en vägghängd produkt från 14kW till 28kW, samt EnergyHub XL med 21kW och 28kW moduler, vilka monteras i rackskåp.
Hur stor din solelsinstallation och energilagring är avgör vilken variant av EnergyHub du har behov av. Med en större installation behövs mer växelriktarkapacitet. Detta är utbyggbart över tid. EnergyHub-Systemet är helt skalbart.
­– Vi brukar jämföra vårt system med att bygga med lego. Man använder så många bitar som behövs för sitt specifika behov och det är enkelt att bygga ut. I detta fall om man till exempel vill koppla in solceller i sin fastighet, säger Björn.

Huvudkontoret ligger i Stockholm – där merparten av de anställda är verksamma. Men företaget har också lokalkontor i Linköping och i Örebro.
– Kontoret i Linköping öppnade för tre år sedan och där arbetar fem ­personer. Tre av dessa är mjukvaru­utvecklare och de övriga två är kund­support, förklarar Björn.

Hur ser det ut för er vad gäller
konkurrenter?
– Det beror lite på vilket segment det handlar om, växelriktare för solceller är det många företag som erbjuder. Men vår fasbalanseringsteknik har vi patent på och är ensamma om. Den är en unik funktion i vårt system som möjliggör en mer effektiv användning av en fastighets elnätanslutning. Fokus ligger på att skydda och maximera användningen av huvudsäkringen och därmed minska nätavgiften. Dessutom utjämnas fastighetens obalans mellan faserna om elnätet är svagt.
På tretton år har ni vuxit till cirka 70 anställda och en omsättning på över 200 miljoner kronor. Det har hänt ganska ­mycket på dessa år?
– Ja, våra lösningar i dag bygger på samma idéer och principer som då vi började, men allt fortsätter att utvecklas. Vi har vuxit från en startup till scaleup och nu börjar vi närma oss att bli ett etablerat industriföretag. Framför allt under de fem senaste åren har vi haft en stor tillväxt och mer eller mindre dubblat omsättningen varje år.

Vilken är er huvudmålgrupp vad gäller kunder?
– Det är en ganska stor bredd – men framför allt villaägare, som vill sätta upp solceller på taket och en laddstolpe att ladda sin elbil med. Men det kan också vara allt från bostadsrätter till kontor och skolor. Det här är en bransch som det händer extremt mycket i och finns inget som talar för att det skulle minska – tvärtom, avslutar Björn Jernström. ®

Det här är Ferroamp
Startade: 2010 i Stockholm.
Produkt/bransch: Jobbar med energi- och effektoptimering.
Antal anställda: Cirka 70 totalt – där de flesta håller till i huvudkontoret i Stockholm. På lokalkontoret i Linköping arbetar fem. Det finns även ett kontor i Örebro.
Omsättning: Cirka 205 miljoner kronor.

Text:  Joakim Löwing
Foto:  Ferroamp/Pressbild