You are currently viewing Ett av världens största återvinningsföretag etablerar sig i Östergötland
Som privatperson kan alla göra en skillnad. Varje person som källsorterar är viktig. Alla spelar roll och om alla vi hjälps åt, så tar vi oss sakta framåt. Men vi behöver alla överväga våra val och vår konsumtion och ställa oss själva frågan: vad är det egentligen vi behöver? Det säger Sebastian Sandberg, District Manager på Remondis (infälld i bilden).

Ett av världens största återvinningsföretag etablerar sig i Östergötland

Nu etablerar sig det ­globala ­företaget Remondis i ­Östergötland och Sörmland och det nystartade kontoret ligger mitt i den gamla industristaden Norrköping.
  – Vi är ett globalt företag med mer är 70 år i branschen. Vår största drivkraft är att arbeta för bättre återvinning och att hjälpa företag ta ett steg till i sitt miljöarbete. Det säger Sebastian Sandberg, District Manager på Remondis som har återvänt till sina Östgötarötter och ­tillsammans med sin familj köpt en gård utanför Norrköping.

  – Vi vill samarbeta med andra aktörer och tillsammans utveckla en mer hållbar värld. Vi har inget annat val. Vi gör alla en skillnad för att ta ansvar, menar Sebastian Sandberg som även riktar sig till privat­personer. Nu är han en av fyra på det ny­startade ­kontoret som ska hjälpa företag och verksamheter att ta nästa steg i miljöarbetet. Vi måste ­hjälpas åt i branschen för att bedriva utvecklingen för ­hanteringen av avfall. Det är viktigt att vi jobbar långsiktigt och sunt. I stället för kortsiktiga vinstmålen vill Remondis göra en skillnad i ­handling på lång sikt. Det vinner vi alla på. Det håller i längden. 

Remondis är för många ett okänt företag som i Sverige verkar i det dolda men som faktisk finns i 30 länder och återvinner över 30 miljoner ton per år och servar 200 000 kunder.  Det är inte många som vet att 80 % av de glödlampor och lysrör som återvinns i Sverige hamnar på en av Remondis återvinningsanläggningar i Hovmantorp i Småland. Kärnverksamheten är just insamling och omhändertagande av avfall.

För ungefär 70 år sedan startade bolaget i Tyskland och då hämtades avfallen med häst och vagn.
  – Även om mycket har hänt sedan företaget startade så finns det oerhört mycket vi kan utveckla vad gäller återvinning, menar Sebastian. Metall kan till exempel återvinnas tusentals gånger medan ­andra material inte alls har samma förmåga. Det är så mycket mer vi kan göra om vi analyserar och planerar avfallshanteringen bättre. Här hjälper vi företagen att göra mer men vi måsta alla bli bättre på att ställa krav. Krav på leveranterör och krav på oss själva. Vi kan även göra mer än vad lagstiftningen kräver.

Sebastian är nöjd med sina livsval. Att så här i 40 årsåldern arbeta på ett kontor i sin barndomsstad och att pendla med sin elbil till sin gård är helt rätt.
  – Jag ville komma tillbaka till naturen och hitta en plats med min familj där jag kan tanka energi. Vi har precis flyttat in i vår gård och har stora planer på odling och självhushåll. Sebastian berättar att när han började läsa miljövetenskap och affärsutveckling, hittade det område som bäst stämde med hans person. Efter karriär i både Stockholm och Nyköping blev han erbjuden jobbet som District Manager och det blev ett självklart val.
  – Som entreprenör med drivkrafter att hjälpa företag att både tjäna pengar på sin källsortering och att arbeta mer hållbart, stämmer Remondis med min ideologi. Bolaget som grundats av en familj som förfarande har ägarskapet, är tydliga med att det inte är kortsiktigt vinst som är den största ledstjärnan. Det är snarare att växa långsamt och hållbart. Det långsiktiga och hållbara vinner i längden.

Vilka är då de största utmaningarna för er?
  – Den största utmaningen är att få med sig andra i branschen och vi måste börja lokalt och växa tillsammans där vi kan hitta synergier. Vi vill verkligen sträcka ut en hand till andra aktörer och vi kan göra mycket mer om vi samarbetar. Vi har en enorm erfarenhet och en global verksamhet som vi kan bistå med. Vi kan hjälpas åt att förflytta oss på miljötrappan. Ett trappsteg kan göra en stor skillnad, menar Sebastian.

  – En annan utmaning är att klimat­frågan som har hamnat lägre ner på agendan i samband med andra kriser i världen såsom krig, inflation och ­energikris. Men det kommer att för­ändras igen och vi måste hålla i. ­Utvecklingen och tekniken går framåt och det är så mycket vi kan göra. Vi har inget val.

  – Visionen är att starta en återvinningspunkt i Norrköping för omhändertagande av avfall och att vi har förflyttat oss på miljötrappan. Här finns en mötesplats för just omhändertagande av avfall för både företagare och privatpersoner. Vi vill skapa ekonomiska och miljömässiga värden och hjälpa våra kunder att på ett bra sätt hantera sitt material och ge dem skälig ersättning för det man avsätter. Det finns oftast bättre sätt att bli av med sitt material. Det är så vi skapar värden och bidrar till cirkulärt tänkande och vi vill växa med kunden utan att ha för stora vinstkrav och snarare arbeta utifrån måttfullhet.

Hur kan man då göra skillnad som privatperson?
  – Jag försöker att leva som, jag lär och tror att planering är A och O. Planerar man sina resor och inköp och verkligen tänker igenom val och beslut, så får man en livsstil där man konsumerar mindre.

  – Samåkning kräver att man hör sig för med andra veckan innan man ska någonstans. Har man planerat veckans måltider så upphör till exempel spontanhandel och extra resor. Sedan har vi, som många andra, solceller och elbil. Även om elbilen innehåller många metaller så är det ändå ett bättre val på sikt. Vi för resonemang i familjen om vad vi verkligen behöver och vad som vi tycker är roligt att ha, men som inte är nödvändigt. Jag har till exempel en 8 år gammal privat mobil som fungerar alldeles utmärkt ett tag till. Behöver vi verkligen all teknik vi har omkring oss? Om den inte fanns så skulle vi sannolikt både umgås mer och samtala mer. 

Som privatperson kan alla göra en skillnad. Varje person som källsorterar är viktig. Alla spelar roll och om alla vi hjälps åt, så tar vi oss sakta framåt. Men vi behöver alla överväga våra val och vår konsumtion och ställa oss själva frågan: vad är det egentligen vi behöver? Alla kan verkligen göra en skillnad och det du gör som privatperson, det spelar roll! 

Text:  Susanne Bergman
Foto:  Pressbild