Multidocker blev först i världen med att lansera en materialhanterare som, placerad på en portal som grenslar lastbilen, underlättar lastningen, förbättrar sikten för föraren och på så sätt gör arbetet både säkrare, snabbare och därmed mer kostnadseffektivt.
– Allt handlar egentligen om praktisk användarkunskap, säger Percy. Det är inte rocket science direkt, utan landar i att man vet vad kunden har för behov och vilka utmaningar de har. Att våga bryta branschlogiken och tänka nytt.
Med leverantörer som Caterpillar och SSAB skulle man kunna tro att Multidocker är ett väldigt stort företag, men så är inte fallet. Ungefär 20 personer arbetar på kontoret på Saltängsvägen i Norrköping.
– Jag har fått frågan om det verkligen fungerar? skrattar Percy. Att sälja, tillverka, montera och leverera runt hela världen. Men här kommer nätverkandet in, och det är något som jag verkligen brinner för. Vi kan maskinerna, andra kan bygga delarna och ännu någon annan kan montera. När alla gör det man är bäst på så blir också resultatet därefter, menar han.
Att stå för en trovärdighet är viktigt och med välkända samarbetspartners som till exempel CAT öppnas många dörrar. Inte minst internationellt. Multidocker finns strategiskt placerade över världen, men fokus ligger idag främst på Nord- och Sydamerika samt Europa. I lunchrummet sitter en världskarta med knappnålar och Percy visar var man är som mest aktiv.
– På den europeiska marknaden har vi varit verksamma under en längre tid. Vi har även kunder i Ryssland, Indonesien och i Afrika, men den största och viktigaste affären vi gjort hittills var för två år sedan då vi fick leverera energi- och miljöeffektiva hanteringslösningar till brasilianska Fibria, som är världens största skogsbolag, säger Percy stolt. Och trots att vi konkurrerade med hundra gånger större bolag, så gick affären till ett litet östgötskt bolag med kontor i Norrköping. Det känns rätt häftigt.
Nöjda kunder har sedan genererat fler nöjda kunder och för tillfället upplever Multidocker något av en ”lagom växtvärk”, som Percy uttrycker det. Marknaden expanderar och försäljningen har mer än fördubblats fram till Q3 2018 jämfört med samma period föregående år. 2017 noterades bolaget på Stockholmsbörsen och runt 4 000 aktieägare har nu också intresse av vad som händer i och med bolaget. Något som Percy tycker känns stimulerande.
– Jag har en pragmatisk personlighet, och vill göra bra affärer. Nu ska det också komma aktieägarna till del och det sporrar mig än mer att bli bättre, säger han.
Verksamhet över hela världen innebär naturligtvis mycket resor och om ett par dagar bär det av till Brasilien igen. Från och med nyår ska Multidocker, genom ett nystartat dotterbolag, även driva och effektivisera hanteringen på en vedgård.
– Det är spännande att ge sig in på ett nytt geografiskt område, och naturligtvis innebär det en läroprocess. Men i Brasilien råder ett öppet och trevligt affärsklimat. Det finns en genuin nyfikenhet och en vilja att förbättra. Prestige existerar knappt, vilket naturligtvis gör att det är roligt att hitta samarbeten just där.
Miljöaspekten är viktigt i Multidockers affärer. Att minska energianvändning och utsläpp har stort fokus och man har valt att göra en rejäl satsning på eldrivna maskiner.
– Inte minst i de fattigaste länderna gör det stor skillnad, säger Percy och berättar om ett projekt på Sumatra där man deltog i att designa en ordentlig kaj för att lastbåtarna inte skulle behöva köra ända upp på den leriga stranden, och sedan lyckades ersätta ett fyrtiotal småmaskiner, som genererade en stor mängd avgaser, med tre större maskiner som effektivt kunde flytta lasten till lastbilar direkt på kajen. Det är nog det projekt gjort störst skillnad på kortast tid, säger han.
Och att göra skillnad– det är en viktig drivkraft.
– Tänk att vi kan vara med och slå ett slag för miljön i olika sammanhang, säger Percy. Vi har ett ansvar, vi som har resurser att utveckla miljöanpassad, smart teknik och utforska digitaliseringens möjligheter. Vart man än kommer i världen så har skandinavisk industri ett gott rykte och det ska vi både vara stolta över och dela med oss av.
TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl