You are currently viewing ENTREPRENADARVET
Inge och Richard Jacobsson

ENTREPRENADARVET

ATT LÅTA SKIFTET FÅ TA TID

– Vi började prata om generationsskifte redan 2007. Men sen var det annat som kom emellan, bland annat flyttade vi till nya lokaler och utökade verksamheten, så det blev inte av då. Planerna föll i glömska och det var inte förrän för lite drygt ett år sedan som de togs upp igen, berättar Richard Jacobsson, som numera är VD för familjeföretaget.

Att börja arbeta i pappans företag var dock ingen självklarhet, varken för Richard eller hans två bröder Adde och Patrik.
– Pappa har aldrig tjatat om att vi skulle jobba med honom, tvärtom nästan. Han ville att vi skulle testa annat och hitta det vi själva ville göra.
För Rickard blev det handeln. I tolv år arbetade han på Östenssons innan han kände att han nog ville testa att jobba i familjeföretaget. Eftersom han inte hade någon utbildning eller andra förkunskaper fick han börja med att lära sig yrket från grunden. Ganska snabbt började han intressera sig för att räkna på nya jobb och upptäckte att han gillade det.
– Sen vips hade det gått 14 år och nu börjar jag förstå vad det handlar om, säger han med glimten i ögat.

Företagets historia startade redan 1965, när Richards farfar Gert Jacobsson utökade verksamheten vid Karlshults gård till att även innefatta entreprenadmaskiner. Kommunen hade då köpt upp en stor del av åkermarken runt gården för att bygga ett reningsverk och sönerna Inge och Janne var inte så intresserade av att ta över lantbruket. Istället arbetade de alla tre med maskinverksamheten, tills det var dags för Gert att sluta arbeta 1986. Några år senare delades verksamheten i två, de företag som idag är Bad & Värme och K-entreprenad Mark AB.

När det nu är dags att genomföra ett andra generationsskifte har de bestämt att Richard under två år ska känna efter hur han trivs med VD-rollen. Och även om pappa Inge är pensionär finns han kvar i företaget som ett stöd.
– Gamla kunder vänder sig gärna till mig direkt och då tar jag hand om dem. Däremot försöker vi mer och mer slussa de nya till Rickard så att han ska bli den naturliga kontakten, förklarar Inge sin nuvarande roll.

För Rickard var det inte självklart att han skulle tacka ja till att ta över VD-stolen. Eftersom de är tre bröder men bara två är verksamma i företaget kändes det lite krångligare hur de skulle gå till väga än om alla tre jobbat i det. I de diskussionerna har Almi varit till stor hjälp för familjen och de har samarbetat med dem i två olika omgångar.
– Det Almi framför allt hjälpte till med var att sätta fingret på och ställa alla obekväma frågor som man vet ändå måste tas upp i ljuset och diskuteras. Även om det känns jobbigt just då vet vi att det är bättre att man pratat om det innan det händer, säger Inge och tillägger att det sista han vill är förstås att sönerna ska bli osams över det han byggt upp.

Osämja är dock det sista man tänker på när man sitter på K-entreprenads kontor. Det skojas friskt, även om far och sons nya roller. Inge berättar hur hans skrivbord flyttats in i arkivet och att han får sitta där som den gamla handling han är.
– Farfar jobbade kvar tills han blev 75, så tio år blir nog en bra arkiveringstid innan vi gallrar ut dig, kontrar Richard skrattande.

TEXT & FOTO: Anna Adolfsson

Tidigare publicerad i Affärsstaden #9 2014.