You are currently viewing En ledare som ger sina anställda utvecklingsmöjligheter

En ledare som ger sina anställda utvecklingsmöjligheter

Sonstorps Åkeri har en lång historia bakom sig och startades av Pers farfar en gång i tiden.
– Han körde mjölk med häst och vagn i början, innan det övergick till andra färdmedel. Pappa tog över och jobbade i företaget flera år också innan jag kom in 1982. Vi blev aktiebolag 1989 och jag fick uppdraget som VD, berättar Per Karlsson.
Numera äger och driver han Sonstorps Åkeri tillsammans med sonen Rickard.
– Även min fru Gungerd är delägare och Rickards fru Malin är också engagerad, men de har andra jobb, säger Per.

Åkeriet är den största delen av deras verksamhet. De erbjuder transporter av framför allt flis och grus – och har sitt kontor i Mäselköp, en mil utanför Finspång.
– Vi kör främst biprodukter som exempelvis sågverksflis, sågspån och bark till olika värmeverk. De största kunderna där är Söder Energi i Södertälje och i Eskilstuna. Vi har tre lastbilar stationerade i både Norrköping, Katrineholm och Strängnäs som gör uppdrag mellan Uppsala i norr till Växjö i söder.
De transporterar även sågat virke till byggvaruhus, samt pellets och biprodukter från skogsindustrin till massaindustrin. Transporter sker också med grus, sand och jordprodukter från egna bergtäkter och grustag, med krossverksamhet i Erstorps grus och Lämmetorp utanför Finspång.

Hur är det med konkurrenter på marknaden?
– De finns här och var, men vi jobbar ju över ett ganska stort område och trenden är att värmeverken som eldar biobränsle har blivit fler och fler. Marknaden ser ljus ut där.
När det gäller Erstorps Grus tillhandahåller man ett brett sortiment av berg, grus, sand, jord och krossprodukter från sina två bergtäkter. Totalt levererar de mellan 150 000 och 200 000 ton grus om året.
– Där är vår största kund Finspångs kommun. Men också stora byggföretag som Peab, Skanska och NCC, samt en del vägsamfälligheter. Den marknaden är mer lokal, då det annars blir dyrt med långa transporter.

Omsättningen ökade med tio miljoner kronor förra året – då man sammanlagt omsatte 68 miljoner kronor.
– Vi har nyanställt två chaufförer, så att vi är 25 anställda plus timpersonal i dagsläget. Vi har tagit över lastbilar från en av våra större kunder och har i dag 17 stycken.
I början av juni utsågs Per Karlsson till årets företagare i Finspång 2019 – ett pris som Företagarna i Finspång delade ut.
”Med 25 anställda plus inhyrd personal och en låg personalomsättning vittnar det om att Per Karlsson är en god förebild och ledare. Han har hela tiden gått sin egen väg och genom sitt målmedvetna företagande och sin fingertoppskänsla har han drivit sitt företag framåt, på ett mycket föredömligt sätt”, motiverade Kerstin Gustafsson, ordförande i Företagarna Finspång.

Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Den är väldigt hedrande och klart att det är roligt. Men jag har ju hållit på länge och Finspång är ju inte så stort, så förr eller senare finns ju chans att få ett sådant pris, ler Per ödmjukt.

Du behöver ju inte vara så blygsam – vad beror all tillväxt och alla framgångar på?
– Klart att jag har lagt ned många timmar på företaget och min son Rickard har en stor del i förtjänsten för företagets utveckling. Sedan måste jag framhålla personalen, som är fantastiskt duktiga och enormt viktiga för oss.
Hur ser ett gott ledarskap ut för dig?
– Att man litar på sina anställda och vågar ge dem ansvar. Det är som man brukar säga frihet under ansvar.

Vilken är din syn på skillnaden mellan en chef och ledare?
– En chef kan ju vara på väldigt många olika sätt. Det finns ju piska eller morot och man kan väl säga att jag föredrar det sistnämnda. Jag gillar när mina anställda tar egna initiativ. En bra ledare ger sina anställda möjligheten att utvecklas.

Vad ska man tänka på om man är i uppstartsskeendet av ett företag om man vill bli framgångsrik?
– Oj, det var ju länge sedan jag började med det här (ha, ha). Men det är viktigt att brinna för det man gör, att ha ett stort engagemang och vara inställd på att få kämpa. Man får sällan något gratis.

Är mycket pengar ett betyg på att man har lyckats?
– Man måste ju gå runt ekonomiskt för att kunna driva företaget vidare och det är klart att det är en fördel om det fungerar bra ekonomiskt. Men det finns ju andra värden som är viktigare – som att de anställda trivs och mår bra. Arbetet är ju ändå en stor del av ens liv, säger Per Karlsson.

Det här är Sonstorps Åkeri AB

Startade: 1937.
Produkt/bransch: Sonstorps Åkeri erbjuder transporter av främst flis och grus. De tillhandahåller även under namnet Erstorps Grus ett brett sortiment av berg, grus, sand, jord och krossprodukter från sina två bergtäkter i Lämmetorp och Mäselköp utanför Finspång.
Antal anställda: 25.
Omsättning: 68 miljoner kronor under 2018.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski